Vials de la vacuna de Janssen
Vials de la vacuna de Janssen (Johnson&Johnson via Reuters)

Els Estats Units avalen la vacuna de Johnson, que només requereix una dosi

Si bé té una eficàcia menor que altres vacunes ja autoritzades, actua contra diverses variants i no requereix temperatures molt baixes per a la seva conservació

Xavier DuranActualitzat

Els Estats Units consideren eficaç i segura la vacuna de Johnson&Johnson i podrien autoritzar-la aquest divendres.

La vacuna, desenvolupada per l'empresa belga Janssen Pharmaceutica, que va ser adquirida pel grup nord-americà Johnson&Johnson, té dos grans avantatges: només cal administrar-ne una dosi i es pot conservar en una nevera, perquè no necessita temperatures tan baixes com les de Pfizer/BioNTech i Moderna.

Divendres es reunirà un consell d'experts per decidir si en recomana l'autorització. Tot i que el seu dictamen no és vinculant, l'FDA va seguir el seu consells amb les vacunes de Pfizer/BioNTech i la de Moderna a finals de l'any passat.

La vacuna té una eficàcia mitjana del 72% als Estats Units i del 64% a Sud-àfrica, on predomina una variant del coronavirus molt més contagiosa. En la prevenció de casos greus de Covid, als Estats Units ha mostrat una eficàcia del 85%.

L'assaig fet per a l'FDA amb més de 44.000 participants revelava també que la vacuna té un 66% d'eficàcia en llatins. També es va mostrar efectiva en ciutadans afroamericans i d'origen asiàtic. Sovint els assaigs no contemplen si l'eficàcia varia en diferents grups ètnics.

Tots aquests percentatges són una mica inferiors als aconseguits amb altres vacunes, però s'ha destacat el fet que actuï contra diverses variants.

És probable que la vacuna també s'aprovi les properes setmanes a Europa. I també es produirà a Catalunya. La companyia farmacèutica Reig Jofre ho farà, segons està previst, a partir del segon trimestre d'aquest any.
 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Estats Units
Anar al contingut