Un adolescent amb una mascareta higiènica reutilitzable (Reuters/Toby Melville)
Un adolescent amb una mascareta higiènica reutilitzable (Reuters/Toby Melville)

Canvis en la normativa de les mascaretes higièniques

Han d'advertir que no són un EPI i que no són indicades per a persones amb Covid; especificar la capacitat de filtració i, les reutilitzables, el màxim de cicles de rentat sense perdre eficàcia

RedaccióActualitzat

S'endureixen la regulació de venda i l'ús de les mascaretes higièniques. El BOE ha publicat aquest divendres la nova normativa que marca els requisits d'etiquetatge i venda d'aquest tipus de mascaretes.

A partir d'ara, totes les mascaretes que es vulguin vendre com a "higièniques" hauran de portar obligatòriament aquesta categorització en el seu embolcall. I la categoria de mascareta higiènica només la certifiquen dos laboratoris acreditats per l'Entitat Nacional d'Acreditació.

Amb la nova normativa, està prohibida la venda de les mascaretes higièniques sense bossa, caixa o envàs. I a l'envàs s'ha d'especificar quina normativa segueix i els resultats de l'analítica.

Cal que a l'envoltori aparegui impresa la frase: "Advertència. No és un producte sanitari ni un Equip de Protecció Individual (EPI). Aquest producte està destinat a població sense símptomes de malaltia".

Mascaretes
Mascaretes higièniques reutilitzables (ccma)

També cal que s'expliciti la data límit recomenada pel seu ús i el periode d'ús màxim a partir de quan s'ha de procedir a rentar-la, substituir-la o llençar-la.

Ha d'estar marcat de forma clara la talla de la mascareta i si és reutilitzable o d'un sol ús. En el cas de les reutilitzables, ha de constar el nombre de màxim de cicles de rentat i també com s'ha de rentar i assecar. Les dades de filtració de la mascareta abans i després de tots els cicles de rentat també s'hauran d'incloure.

Una altra dada que s'ha d'especificar és l'eficacia de filtració del material utilitzat i la resistència a la respiració o permeabilitat a l'aire. Aquí caldrà que hi consti la referència a l'informe i el laboratori que ha realitzat l'anàlisi.

En el cas de les mascaretes higièniques infantils, cal especificar l'edat màxima per a la qual està indicada, una edat que es calcula en funció de les dades antropomètriques de la població espanyola.


Mascaretes transparents

El Ministeri de Consum ha tingut en compte les mascaretes amb parts fetes amb teixits transparents destinades a permetre la lectura de llavis i el reconeixement facial. Segons fa constar el BOE, en el cas d'aquestes mascaretes, es podrà admetre que l'eficàcia de filtració de partícules no faci referència a aquests teixits, sempre que la funció de la mascareta higiènica es compleixi.

Les mascaretes higièniques que hi ha ara al mercat tenen fins a aquest diumenge, 15 de març, per adaptar-se a la normativa.

La durada màxima de les mascaretes quirúrgiques és d'unes quatre hores. La de les FFP2 i FFP3 és d'unes vuit hores. Per aquesta raó, es recomana l'ús d'aquestes mascaretes de més alta capacitat de filtració per al personal mèdic o per a persones que estiguin en una situació en la qual la càrrega viral és molt elevada, on no es pugui garantir la distància de seguretat o on la ventilació no sigui suficient.

Els experts recorden que la capacitat de filtració de cada tipus de mascareta és important, però encara ho és més portar-les ben posades de forma que no presenti fuites.

Mascaretes higièniques i FPP2 en un aparador
Mascaretes higièniques i FFP2 en un aparador
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut