Una capsa amb vials del fàrmac d'AstraZeneca (EFE / Manuel Bruque)
Una capsa amb vials del fàrmac d'AstraZeneca (EFE / Manuel Bruque)

S'amplia fins als 69 anys la vacunació amb AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes no ha pres cap decisió sobre les persones de menys de 60 anys que han rebut la primera dosi del fàrmac

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat i les autonomies han acordat aquest dijous administrar el fàrmac d'AstraZeneca a la població d'entre 66 i 69 anys, quan hagi acabat la vacunació de les persones d'entre 60 i 65 anys, actualment en marxa.

La decisió s'ha pres amb l'objectiu de "completar com més aviat millor la vacunació de la població més vulnerable" a la Covid-19. De tota manera, a la població de la franja d'edat entre 66 i 69 anys també se'ls podrà administrar les altres vacunes disponibles: Pfizer, Moderna i, ben aviat, Janssen, de la qual es preveu que a mitjans d'aquest mes arribarà la primera entrega.

La Comissió de Salut Pública ha decidit també posposar la immunització de les persones menors de 60 anys que estaven prioritzades en l'estratègia per rebre el sèrum d'AstraZeneca i a qui encara no s'havia administrat la primera dosi.

Aquesta decisió arriba l'endemà que el Consell Interterritorial de Salut va suspendre la vacunació amb AstraZeneca a les persones de menys de 60 anys.

 

Un vial d'AstraZeneca, al municipi belga de Ronquieres
Un vial d'AstraZeneca, al municipi belga de Ronquieres (Reuters / Yves Herman)

 

Sense decisió sobre la segona dosi

Sobre aquelles persones que han rebut la primera dosi i estan pendents de rebre la segona, ministeri i autonomies no han tancat cap decisió. La comissió ha anunciat que pròximament es comunicarà la decisió sobre la segona dosi, a mesura que "es vagi actualitzant i ampliant l'evidència científica", seguint les avaluacions de l'Agència Europea de Medicaments i en comunicació amb els altres estats de la UE.

A Catalunya, més de 200.000 persones menors de 60 anys porten una dosi del fàrmac desenvolupat per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca.

 

Els canvis en el criteri de vacunació amb AstraZeneca

La vacuna d'AstraZeneca va ser la tercera que va rebre l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments, després de la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna. A mitjans del mes de febrer va començar a administrar-se a personal essencial, com docents, policies i bombers.

En un primer moment, només la rebien persones menors de 55 anys, tot i que al març es va ampliar el topall fins als 65 anys.

Arran del dictamen de l'Agència Europea de Medicaments sobre la relació entre el fàrmac i casos molt poc freqüents de trombosis, el Consell Interterritorial de Salut va decidir limitar la vacunació amb aquest fàrmac a les persones de més de 60 anys.

 

Un home rep la vacuna de Pfizer a Ourense
Un home rep la vacuna de Pfizer a Ourense (EFE / Brais Lorenzo)

 

La vacunació continua a un ritme ascendent

La campanya de vacunació a Espanya continua a un ritme creixent i en les últimes 24 hores s'ha batut el rècord diari amb 453.682 inoculacions.

Actualment, 6.791.079 persones (el 14,3% de la població) han rebut alguna de les dosis d'una vacuna i 3.020.450 (el 6,4% de la població) han rebut dues dosis i estan immunitzats.

La decisió de paralitzar la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys encara no ha tingut repercussió en la campanya de vacunació, però previsiblement farà que les 70.000 dosis diàries que s'han administrat els últims dies es redueixin fins que les autonomies acabin de reajustar els plans.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut