La vacunació ha permès evitar un 60% de les morts per Covid a Catalunya

Un estudi del BIOCOMSC, el grup de recerca de la UPC, posa de manifest que vacunar-se és la mesura més efectiva contra la pandèmia

RedaccióActualitzat

Les vacunes que s'han administrat fins ara han permès evitar un 60% de les morts per Covid. Ho indica un estudi del BIOCOMSC, el grup de recerca de la UPC, que posa de manifest que vacunar-se és la mesura més efectiva contra la pandèmia.

L'estudi del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica compara quina serà la situació a finals d'abril amb la vacunació actual amb un escenari sense vacunes. Segons l'estimació, s'ha impedit el 60% de les morts per Covid, un 20% dels ingressos a les UCI, un 37% d'hospitalitzacions i un 15% de contagis:

 

Segons explica Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC, la prioritat en la vacunació ara per ara ha de ser la gent gran: "Si protegim la gent amb més probabilitat de tenir problemes, les millores globals són més importants".

"Si vacunem als de més de 80 reduïm mortalitat, si vacunem els majors de 60 reduïm nombre d'UCIs, si és els més grans de 50, encara més."

De les 21.539 morts registrades fins avui a Catalunya, pràcticament el 82% tenien més de 74 anys, i al voltant d'un 11%, entre 65 i 74. I tot i que encara queden setmanes per vacunar tots aquests grups d'edat, més d'un 85% dels més grans de 80 han rebut com a mínim una dosi.

 

 

Els encerts i les mancances de la campanya de vacunació es reflecteixen a les dades. La disminució de morts contrasta amb la baixada més tímida a les unitats de crítics, al voltant d'un 20%, i això és perquè la població amb més risc d'ingressar-hi, les persones d'entre 60 i 80 anys, encara no estan prou vacunades.

Un altre factor a tenir en compte, segons López Codina, és la variant britànica, que està posant les coses més difícils: "La variant britànica és el factor que ens ha canviat les regles del joc perquè acaba provocant més hospitalitzacions i més UCI".

Per Codina, amb la situació actual les vacunes no són suficients i seguim necessitant l'esforç col·lectiu. De fet, amb el percentatge de vacunació actual, només s'han reduït un 15% els contagis. Fins que les vacunes no arribin a la majoria de la població, no es veurà una reducció important dels casos.

 

La campanya de vacunació accelera

L'arribada cada vegada més gran del nombre de dosis ha permès donar un impuls a la campanya de vacunació. Si a principis de març es vacunaven entre 110.000 i 130.000 persones a la setmana, a finals de mes, es va aconseguir posar prop de 300.000 dosis en 7 dies.

La setmana de després, amb els festius de Setmana Santa inclosos, el ritme va disminuir una mica, però de totes maneres es van vacunar 245.000 persones. 

I aquests últims tres dies s'han administrat 137.000 dosis, cosa que fa pensar que es mantindrà el ritme de les dues últimes setmanes.

En aquests moments, el 16% de la població catalana ja ha rebut una dosi d'alguna vacuna i un 6% ja ha completat la pauta de les dues dosis.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut