Aquestes últimes setmanes són moltes les notícies relacionades amb la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca i el risc de patir trombes. Aquest dimarts, també amb la de Janssen. De moment, però, segons l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès), la vacuna d'AstraZeneca i els trombes tenen un "vincle". D'aquesta manera, constatava que hi ha un "possible vincle amb casos molt estranys de coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes a la sang", va informar a través d'un comunicat. Així, el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) va concloure que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany de la vacuna d'AstraZeneca.

Però, què suposa això? El cas és que tot i aquest "vincle" associat, és molt més probable que pateixin un trombe pacients ingressats per coronavirus que no pas a conseqüència d'haver-se vacunat amb l'AstraZeneca. "El risc de patir una complicació trombòtica en pacients ingressats per coronavirus és del 17%. Els pacients s'anticoagulen amb heparina. En canvi, amb la vacuna el risc és molt petit, és del 0,004%, un cas cada 300.000. Un percentatge que està per sota de la població general en un any sense vacunació". Així ho ha explicat el cap de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Molina, en conversa amb ElNacional.cat. "Farmacovigilància recull els efectes secundaris que tenen relació amb la vacuna, però no causal. És una cosa estadística, després s'ha de buscar el vincle de causa efecte", constata. En aquesta línia, comenta que Janssen també fa servir una tecnologia similar i que també hi podria haver casos

coronavirus uci hospitales efe

Un membre del personal sanitari es prepara per entrar a l'UCI / Efe

A més, hi ha medicaments que tenen un percentatge més alt de provocar trombes. En els anticonceptius, per exemple, hi ha un 0,5%, que combinat amb altres factors, com ser fumadora o tenir un trastorn de coagulació de base, poden augmentar el risc. "Hi ha fàrmacs que poden produir trombes i no són pocs, però no tan baixos com la vacuna". 

Hi ha preocupació pels efectes secundaris?

Molina explica que, després de comentar-ho amb el servei d'urgències, es constata que hi ha hagut poques consultes i que les persones que han consultat tenien "simptomatologia lleu, específica d'un dia o dos". Així, també ha ressaltat que no han vist cap complicació trombòtica ni ictus per la vacuna. "No hi ha debat, és un debat buit".I ha subratllat que el món científic té clars els beneficis de la vacuna. 

Pfizer i Moderna utilitzen una tecnologia similar, força nova, amb ARN missatger. Per altra banda, Janssen i AstraZeneca fan servir l'adenovirus desactivat. En el cas de Janssen fa servir un adenovirus que infecta els humans. Segons explicava en un article el portal Redacción Médica, és una versió modificada genèticament de l'adenovirus que pot causar un refredat comú, però la modificació genètica l'ha desactivat. A més, proporciona també instruccions sobre com ha de reaccionar el sistema immunitari. 

Arriba la quarta onada

"Ara mateix estem en plena pujada de la quarta onada, tenim més de 500 malaltsa les UCI a tot Catalunya, el ritme d'urgències està pujant i ho hem de parar", ha subratllat. "Que aquesta sigui l'última onada depèn del ritme de vacunació". 

D'aquesta manera, Molina destaca que el punt de partida dels ingressos és molt dolent. "La baixada de la tercera onada no ha fet net i la soca britànica hi té molt a veure. Molts ingressen i al cap de pocs dies ja són a l'UCI, el nivell de contagi és molt ràpid".

Seqüeles per als malalts

A més de la mortalitat per coronavirus, Molina assenyala també les seqüeles d'haver passat la malaltia i haver estat ingressat a l'UCI. "Queden amb seqüeles", detalla. "Després de passar tres setmanes a l'UCI, hi ha problemes de mobilitat i també hi ha una càrrega emocional i social".

En aquest sentit, insisteix que la "factura" es veurà d'aquí a uns mesos i que caldrà tenir en compte les "seqüeles físiques i emocionals".

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari camina de pressa per una UCI d'un hospital ple de pacients amb coronavirus / Efe