Comencen els tràmits perquè les farmàcies puguin vendre tests de Covid sense recepta
Una farmàcia de Girona (ACN/Eli Don)

Comencen els tràmits perquè les farmàcies puguin vendre tests de Covid sense recepta

Quan s'aprovi el reial decret del Ministeri de Sanitat, es podran comprar lliurement tant proves d'antígens com d'anticossos

Actualitzat

Les farmàcies podran vendre tests d'autodiagnòstic per a la Covid quan acabi la tramitació del reial decret del Ministeri de Sanitat. La idea és que es puguin comprar sense recepta, igual que es fa amb el test d'embaràs, de glucosa o de VIH.

A la pàgina web del ministeri, se n'ha publicat l'esborrany, un pas necessari per aprovar el reial decret. Estarà en audiència pública fins al 13 de maig.

"Ampliar al màxim la capacitat diagnòstica" ha de servir per reduir la pandèmia, diu el ministeri.

A diversos països d'Europa, com Alemanya, França i Portugal, ja es poden comprar lliurement tests d'antígens, fins i tot als supermercats.

Antígens i anticossos

L'autodiagnòstic amb les proves d'antígens, sense la intervenció d'un professional, té un doble objectiu, segons el ministeri:

"Reduirà en certa mesura la pressió assistencial dels centres sanitaris i permetrà la identificació ràpida de sospites de casos positius."

 

Un cop aprovada la norma, es podran comprar sense recepta tests d'antígens i també d'anticossos, que en aquest cas no serveixen per detectar la infecció activa, però també poden contribuir a reduir la pressió assistencial.

Fa mesos que diverses comunitats autònomes, com Catalunya, demanaven aquest canvi, així com el sector farmacèutic.

Al novembre, el Departament de Salut va plantejar fer a les farmàcies els tests d'antígens, però la idea no va tirar endavant.

El que es va fer al desembre és un programa pilot de cribratge a les farmàcies del districte de les Corts de Barcelona, per mirar de reduir els contagis pel virus i tallar la cadena de transmissió. A Galícia i Madrid, també s'han fet, en alguns casos, proves d'antígens a les farmàcies.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut