Els experts veuen amb esperança el procés de vacunació a l'hora d'enfrontar-nos al futur de la pandèmia de la Covid-19, encara que és cert existeixen certes incògnites degut principalment a l'aparició de les noves soques.

Ara, un equip de científics de la Clinica Mayo, ha desenvolupat models informàtics d'alta precisió per predir les tendències dels casos de Covid-19 als Estats Units, que donen llum sobre com es desenvoluparà la pandèmia en els pròxims mesos. La investigació mostra la importància d'una alta taxa de vacunació per reduir el nombre de casos i controlar la crisi sanitària.

L'estudi de nom Quantifying the Importance of Covid-19 Vaccination to Our Future Outlook (Quantificació de la importància de la vacunació contra Covid-19 per a les nostres perspectives futures) avalua les conseqüències de la vacunació a Minnesota i mostra com s'està evitant que la incidència es converteixi en una emergència que desconcerti a les UCI i provoqui més malalties i morts. L'estudi descriu com el model predictiu de la Covid-19 d'aquesta institució pot avaluar les tendències futures en funció del ritme de vacunació.

Els investigadors estimen que un màxim de més de 800 pacients estarien en les UCI d'hospitals a Minnesota aquesta primavera si no s'haguessin desenvolupat bovines. Les projeccions tenen en compte les noves variants del virus SARS-CoV-2, així com les mesures de salut pública actuals i els estàndards de camuflament.

Els nivells de cens previstos a l'UCI serien més del doble del nombre de pacients amb COVID-19 de Minnesota que van ser hospitalitzats a UCI l'1 de desembre, en el punt àlgid de l'augment més recent l'any passat.

"És difícil saber determinar amb precisió si l'elevada taxa de propagació en aquest moment es deu a noves variants en contraposició a canvis en el comportament social", diuen els autors, però "independentment de la raó, l'absència de vacunes en l'entorn actual és probable que resulti, de molt, en l'augment més gran fins ara", se subratlla en l'estudi.

XeringaEl model predictiu de la vacunació permet saber com s'anirà donant la pandèmia

Si Minnesota hagués aconseguit la vacunació del 75% de la població a començaments d'abril, l'estudi estima que la mitjana de 7 dies de casos per cada 100.000 residents, el nombre de pacients amb Covid-19 hospitalitzats i el número a UCI es desplomaria a començaments de juliol.

"Segons el model, aquest nivell de vacunació suprimiria per complet el creixement (fins i tot davant la recent taxa de propagació elevada) i immediatament reduiria els casos i les hospitalitzacions a nivells molt baixos", diuen els autors. L'estudi ha estat dirigit per Curtis Storlie, l'equip del qual va desenvolupar el model informàtic per pronosticar l'impacte de Covid-19 en l'ús hospitalari que ha ajudat a guiar la resposta de la Clínica el maig a la pandèmia.

Quan va sorgir la pandèmia l'any passat, aquests científics van desenvolupar models predictius per avaluar quan i on ocorrerien les zones de més incidència de la Covid-19. El model va predir amb precisió el moment i la magnitud dels casos i els augments sobtats de les hospitalitzacions.