L'Estadi Olímpic esdevé un laboratori STEAM per a més d'un miler d'estudiants d'ESO, amb la UPC

L'Estadi Olímpic esdevé un laboratori STEAM per a més d'un miler d'estudiants d'ESO, amb la UPC
+
Descarregar

A través d’un joc amb bicicletes estàtiques, els alumnes han esbrinat els quilograms de CO2 que es poden deixar d’emetre en els desplaçaments per Barcelona

L'Estadi Olímpic esdevé un laboratori STEAM per a més d'un miler d'estudiants d'ESO, amb la UPC
+
Descarregar

Les activitats s'han basat en 5 eixos

L'Estadi Olímpic esdevé un laboratori STEAM per a més d'un miler d'estudiants d'ESO, amb la UPC
+
Descarregar

Les activitats han estat dissenyades per estudiants de la UPC

L'Estadi Olímpic esdevé un laboratori STEAM per a més d'un miler d'estudiants d'ESO, amb la UPC
+
Descarregar

El disseny de les activitats segueix els continguts específics de les matèries d’ESO

Un total de 1.048 alumnes de 2n i 3r d’ESO de 12 escoles barcelonines han participat aquest matí a la segona edició del Visions–STEAM Anella, una jornada organitzada per l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (EEBE) de la UPC i Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) amb l'objectiu de fomentar la cultura STEAM (per les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques).

29/04/2021

Visions–STEAM Anella té com a objectiu proporcionar coneixement a l’alumnat de manera flexible, aportant creativitat i innovació en un entorn lúdic però amb tot el rigor acadèmic. Es busca també destacar referents femenins, amb una especial mirada a trencar estereotips i potenciar les vocacions científiques entre les noies. La jornada està organitzada de manera conjunta per l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

La iniciativa forma part d’un projecte educatiu més ampli, que juntament amb al Visions–STEAM Fòrum, previst per a finals de maig, i el Fisidabo 2K conformen la gran aposta de la ciutat per donar impuls a la cultura STEAM i convertir Barcelona en un pol d’innovació educativo-científica.

L'alumnat d’ESO ha estat acompanyat per una cinquantena de monitors i monitores, estudiants de la UPC, a més del professor Luis Carlos Pardo, del Departament de Física de la UPC, coordinador de la iniciativa juntament amb Artur Paz, personal de la UPC. Han estat els estudiants els qui han proposat les activitats realitzades, que enguany paren especial atenció a explicar qüestions relacionades amb les malalties infeccioses o la vacunació, arran de la pandèmia de la COVID-19. Es tracta, per tant, d’una jornada feta per alumnes i per a alumnes, aconseguint així una proximitat que ha afavorit encara més l’experiència de l’aprenentatge.

15 activitats basades en 5 eixos STEAM
La jornada ha comptat amb 15 activitats basades en 5 eixos –Arts, Cervell, Energia, Matèria i Tecnologia– pensades i dissenyades a partir dels continguts específics de les matèries d’ESO, amb l’objectiu que els alumnes puguin aplicar a l’aula el que han après avui a l’Estadi.

Una de les activitats de més actualitat ha estat la realitzada al voltant de la pandèmia, dintre de l’eix Cervell, en col·laboració amb Daniel López Codina, investigador del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC. Els alumnes s'han classificat, a través de cartolines de colors, entre persones infeccioses –amb capacitat de contagiar–, persones susceptibles de ser infectades i persones amb immunitat, per comprovar a través d’un joc el model matemàtic que s’amaga darrera la transmissió d’un virus com el de la COVID-19. L’experiment continuava amb una segona part, introduint al joc les persones vacunades, per comprovar la importància d’aturar l’avançament del virus.

La música i la dansa han format part de l’eix Arts. Una de les activitats convidava a ballar les tres lleis de Newton, perquè els alumnes les poguessin experimentar amb el seu propi cos, amb la participació del grup de dansa contemporània EQUIDART. La segona de les activitats d’aquest eix ha portat a l’Estadi la banda Moby Dixie, que a través del jazz ha mostrat les relacions físiques i matemàtiques que hi ha darrera de les improvisacions musicals i dels propis instruments.

L’eix de l’Energia s’ha centrat a mostrar els beneficis que la mobilitat sostenible pot tenir per reduir la contaminació a les ciutats. A través d’un joc amb unes bicicletes estàtiques, s’han pogut esbrinar els quilograms de CO2 que es deixen d’emetre simplement pel fet de pedalar en els desplaçaments per Barcelona. 

Pel que fa a l’eix de la Matèria, s’ha preparat un laboratori de química on els alumnes s’ha traslladat a un hipotètic futur a Mart, on s’utilitza la cuina molecular per alimentar-se a través d’esferificacions, i entendre el comportament d’un element químic com és l’alginat. També han pogut estudiar la flotabilitat dels cossos aplicant el principi d’Arquímedes.

L’últim eix, el de la Tecnologia, ha fet que els nois i les noies passessin de fer avions de paper, per calcular el millor angle de llançament, a construir el seu propi coet propulsat per aigua. Ha completat la jornada el 'STEAM Laser Game', un laberint làser que han hagut de travessar per posar a prova els seus coneixements sobre la cultura STEAM.