Notícies | Sala de premsa

Oberta fins al 13 de maig la presentació de vídeos escolars sobre experiments científics en català de l’onzena edició del concurs X(p)rimenta

03 maig 2021 | Notícies, Sala de premsa

El termini de presentació de vídeos escolars sobre experiments científics en català de l’onzena edició del concurs X(p)rimenta, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), restarà oberta fins al pròxim 13 de maig. Aquesta veterana iniciativa cerca alumnes i professors que vulguin fer experiments científics interessants i que els filmin i expliquin en vídeo. Els més ben valorats rebran diferents premis i s’incorporaran al portal divulgatiu de l’FCRI Recerca en Acció.

Aquest concurs audiovisual compta amb el patrocini principal de Palobiofarma, Ercros, Reig Jofre i Telstar. Disposa del patrocini de Casio, Frit Ravich i el Centre Tecnològic Leitat. Té també el suport de Pendulum, el MMACA i el grup El Nanoescopista; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, EduCaixa “la Caixa” i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

X(p)rimenta s’adreça a professorat i alumnat de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada breu (màxim de 3 minuts) i estar realitzats per un màxim de 5 alumnes i un/a professor/a. Cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos (vegeu les bases). Es concediran tres premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (primària, secundària, i batxillerat-cicles formatius).

Els premis són: per als centres educatius, un xec regal valorat en 500€ per bescanviar-lo en una empresa especialitzada en material escolar científic ofert per les empreses Palobiofarma, Ercros, Reig Jofre i Telstar; i un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa.

En el cas de l’alumnat, cada estudiant que hagi participat en el vídeo guanyador d’una de les tres categories premiades rebrà: una calculadora científica de la gamma de dones científiques ofert per l’empresa Casio; un lot de productes Frit Ravich ofert per l’empresa Frit Ravich; un bolígraf personalitzat amb el seu nom imprès en 3D ofert pel CentreTecnològic Leitat. També rebran una activitat científica de Pendulum: Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, que ofereix una conferència experimental al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors; MMACA: Museu de les Matemàtiques de Catalunya, que ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat; o el grup El Nanoescopista: especialistes en divulgació científica, oferiran un taller de nanotecnologia i microscòpia a un grup d’alumnes. I un diploma en reconeixement a la seva participació.

L’equip docent responsable dels grups premiats rebrà un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa.

A banda d’aquests premis, es destacaran amb mencions especials d’altres vídeos que es considerin meritoris. En aquest cas el centre educatiu i el professorat responsable dels vídeos rebran un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa i l’alumnat, una entrada doble per visitar el museu de ciències CosmoCaixa de Barcelona combinada amb una sessió pel Planetari.

Els vídeos guardonats amb premis i mencions s’ubicaran al portal de l’FCRI, Recerca en Acció, i al seu canal de YouTube.

Si l’actual situació de crisi sanitària ho possibilita, els premis es lliuraran en un acte que tindrà lloc el mes de juny a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Si no fos possible celebrar-ho presencialment, la gala d’entrega es farà en format en línia. Els premis seran atorgat per un jurat especialitzat.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat