Barcelona

Pacients més joves amb Covid "gravíssima" i embarassades, el que més preocupa a les UCI

Una metgessa intensivista relata que joves sense cap patologia "en set dies d'ingrés estan consumits"

RedaccióActualitzat

Les persones que ingressen a les UCI per Covid són cada cop més joves. La gran majoria dels contagiats que requereixen hospitalització no estan vacunats.

L'efecte de la vacunació ha fet que cada vegada hi arribin menys persones grans, tot i que encara n'hi ha alguns casos. En canvi, hi ha persones de menys edat, també d'entre 40 i 50 anys, i algunes embarassades.

A l'Hospital Vall d'Hebron estan a punt d'arribar als 1.000 ingressats per Covid des de l'inici de la pandèmia. I quatre de les persones que tenen ara a l'UCI són embarassades. Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva de l'hospital, admet que els preocupen aquesta mena de pacients:

"Ara, el perfil que més ens preocupa són les gestants Covid, que, clar, són persones molt joves, que tenen una gestació que volem tirar endavant però que la mare està en una situació crítica.

És un perfil molt delicat perquè són dues vides en una. I després, els de més de 70, que veiem que són innecessaris, que podrien haver estat tots protegits."

En el cas de les persones grans amb Covid, és fàcil que acabin ingressant a les UCI perquè, per edat o per malaltia, "amb poca Covid ja l'hem d'ingressar perquè es descompensa".

En canvi, en el malalt jove sense malaltia crònica, si acaba a cures intensives "és perquè té una Covid realment gravíssima", afegeix Ferrer.


Al Vall d'Hebron han tingut ingressades persones per Covid des de 16 anys fins a totes les franges d'edat adulta. I molts han de passar més d'un mes a cures intensives.

Tot plegat fa que les UCI es buidin molt a poc a poc.

 

Metgessa intensivista: "En set dies d'ingrés estan consumits"

Els més joves acostumen a tenir menys complicacions, però això no treu que la recuperació sigui llarga i complicada. La joventut, per tant, no fa invulnerable.

Vall d'Hebron està a punt d'arribar al miler d'ingressats per Covid des de l'esclat de la pandèmia


"El perill hi és i pensar que no ens passarà res és pensar de forma ingènua", avisa Pilar Girón, supervisora de l'UCI del Vall d'Hebron.

Sofía Contreras, metgessa intensivista de l'hospital, relata el deteriorament ràpid a què s'exposen els malalts, també els més joves:

"Nois joves, atletes, que feien la seva vida normal, sense cap patologia, que es consumeixen, que en set dies d'ingrés estan consumits. Els músculs, desapareguts. La capacitat vital que tenien, disminuïda al 50% o més. Gent jove que no surt al 100%.

Et pots identificar amb aquestes persones i dius, demà puc ser jo, i acabar de forma terrible. Es recuperen, però els costa moltíssim. Per tornar a la vida normal, ha de passar moltíssim temps."

Aquesta doctora destaca que la vacunació ha tingut un efecte claríssim, sobretot en la mortalitat dels pacients més grans. "El que volem evitar amb la vacuna és que la gent mori i que ingressi a l'UCI. I això s'està aconseguint", subratlla.

El personal sanitari encara dobla jornades i necessita el suport de companys d'altres especialitats.

Per Ricard Ferrer, la primera onada va ser un esprint de màxima intensitat i les següents són una marató en què la pujada cada vegada és més feixuga.

Personal de les UCI ha demanat prudència a la ciutadania perquè el virus no ha desaparegut i remarquen: "No estem bé."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut