La vacuna Sputnik Light és la versió lleugera de la vacuna russa, és a dir, una vacuna contra el coronavirus d'una sola dosi. Rússia va registrar a principis de maig la vacuna Sputnik Light. L'anunci el va realitzar el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR), administrat pel govern rus i que ha finançat la creació del fàrmac, l'Institut Ganaleya i el Ministeri de Salut.

Alguns països, com Nicaragua o Veneçuela, ja n'han aprovat l'ús i d'altres l'estan estudiant. Segons el Centre Nacional d'Investigació d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya, creador de les vacunes, les diferències entre elles són poques o molt poques.

Sputnik V vs. Sputnik Light

Sputnik V s'administra en dues dosis mentre que Sputnik Light és monodosi. Segons els resultats de l'assaig publicat a The Lancet, la vacuna russa ha demostrat un "efecte protector consistent" equivalent al 91,5% en tots els grups d'edat. Per altra banda, les autoritats sanitàries de San Marino, han notificat una eficàcia de gairebé el 100%. Cal recordar que San Marino ha posat en marxa recentment el turisme de vacunes i justament la vacuna que fa servir és Sputnik V: dues dosis per 50 euros. 

D'aquesta manera, els tècnics de Gamaleya han constatat que l'Sputnik Light té una efectivitat del 79% des del dia 28 després de la seva aplicació. Aquesta conclusió va ser el resultat "de les dades de 28 dies després que la injecció fos administrada com a part del programa de vacunació massiva de Rússia entre el 5 de desembre del 2020 i el 15 d'abril del 2021", segons recull la BBC. D'aquesta manera, no és ben bé una nova vacuna, sinó l'ús de la primera dosi de Sputnik V com a única dosi, assenyala el mateix portal.

"El règim d'una sola dosi permet la immunització d'un major nombre de persones en un període més curt de temps, afavorint la lluita contra la pandèmia en aquesta fase aguda", va assenyalar al seu dia l'organisme en un comunicat que recollia el mateix portal.

Com funciona Sputnik V

La vacuna russa Sputnik V té de base l'adenovirus i segons la pàgina oficial de la vacuna russa i la de l'EMA, la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus l'Ad26 (fet servir en la primera dosi) i l'Ad5 (per la segona dosi, per incrementar l'efecte).

 

 

Imatge principal: vacuna russa Sputnik V, aprovada en més de 65 països arreu del món / Efe