DONATE

DAM i l’IBEC desenvolupen un dron que millora la gestió de les olors a les depuradores d’aigües

Imatge: Dron olfactiu amb mostrejador controlat remotament per al calibratge i validació de sistema. 
Les males olors produïdes per les estacions depuradores d’aigües residuals, conegudes com a EDAR, s’han erigit en una preocupació creixent a les ciutats i localitats que alberguen aquestes instal·lacions i són considerades pels ciutadans, la principal causa de la percepció de la contaminació, juntament amb la pols i el soroll. 

Ara, i gràcies a una col·laboració entre l’empresa Depuració d’Aigües de la Mediterrània (DAM) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), s’obre una nova via per detectar i tractar aquestes olors. 

Segons els investigadors, “els resultats obtinguts en el projecte SNIFFDRONE (Monitoratge d’olors mitjançant drons amb fins mediambientals) són molt positius i representen un avenç significatiu en l’àmbit de la gestió de les olors en l’EDAR. El nou sistema ajudarà a prendre les accions de control adequades i per tant, millorar la gestió de la planta en comparació amb les pràctiques actuals “. 

D’aquesta manera s’expressen els tècnics de Departament d’R+D+I de DAM, al valorar el treball realitzat en aquesta recerca europea que va finalitzar el passat 31 d’octubre. Concretament, s’ha desenvolupat un dron capaç de predir “la concentració d’olor a partir de les lectures de sensors químics i proporcionar mesuraments que ajuden a localitzar els focus d’origen”, indiquen des de DAM. 

L’estudi, realitzat conjuntament amb l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i que forma part de la iniciativa ATTRACT (GA 777.222, programa Horitzó 2020 de la Unió Europea), parteix de la realitat que les metodologies actuals d’avaluació d’olors utilitzen mesuraments olfatomètrics poc freqüents que no permeten una caracterització precisa, de manera que no es pot fer un seguiment efectiu de la planta. 

“El sistema proporciona mapes de concentració d’olors que ajuden a prendre les accions de control adequades i per tant, milloren la gestió de la planta en comparació amb les pràctiques actuals”, expliquen els investigadors del departament d’R+D+I de DAM. 

Detalls de la recerca 

El dron està configurat amb un nas electrònic composat per 21 sensors químics, a més de sensors de temperatura, humitat i pressió, en una càmera de sensors en miniatura. Així mateix, conté un sistema de mostreig, posicionament GPS i es connecta a una estació base per a processament de senyals i anàlisi de dades en temps real. 

“El sistema ha estat calibrat i validat en condicions reals d’operació mitjançant diverses campanyes de mesurament en l’EDAR de Molina de Segura (Múrcia). Els resultats obtinguts ens permeten obtenir un prototip capaç de predir la intensitat de l’olor de les mostres d’aire ambiental en temps real i recol·lectar mostres de manera simultània per a la seva anàlisi en laboratori després del vol, cosa que permet calibrar i validar el funcionament de sistema”, ressalten des de l’empresa valenciana de depuració d’aigües. 

El dron desenvolupat permet, gràcies a una combinació de sensors químics i intel·ligència artificial, avaluar ràpidament la intensitat de l’olor emesa per una planta de gestió de residus en zones extenses i, de vegades, de difícil accés. Aquesta informació és rellevant per als operadors de les plantes amb l’objectiu últim de minimitzar l’impacte en les comunitats veïnes

declara Santi Marco, Cap de Grup de Processament de Senyals i Informació per a Sistemes de Sensors de l’IBEC i Professor de la Universitat de Barcelona . 

Per tot això, els tècnics del departament d’Innovació de DAM consideren que els resultats de SNIFFDRONE representen un avanç significatiu en l’àmbit de la gestió de les olors en l’EDAR, ja que fins ara “els robots de detecció d’olors s’havien provat amb fonts químiques d’olor única en escenaris controlats relativament simples i en la majoria dels casos, emprant robots terrestres”, conclouen. 



Article de referència:  Javier Burgués, María Deseada Esclapez, Silvia Doñate, Laura Pastor and Santiago Marco. Aerial Mapping of Odorous Gases in a Wastewater Treatment Plant Using a Small Drone. Remote Sensing, 2021.