Vés al contingut

L’EsadeEcPol adverteix que, sense passaport sanitari ni zones verdes, l’estratègia de vacunació pot no ser suficient per contenir el virus

26.05.2021

“La combinació d’un passaport sanitari inclusiu i una classificació gradual de les zones és fonamental per tornar a la normalitat com més aviat millor i evitar nous confinaments generalitzats. És important que aquestes dues eines siguin flexibles i temporals”, segons Miquel Oliu-Barton, senior fellow de l’EsadeEcPol

Dimecres, 26 de maig de 2021. Per bé que el nombre de contagis per COVID-19 continua baixant a mesura que la vacunació avança, aquesta no hauria de ser l’única eina per contenir el virus. A aquesta conclusió arriba l’insight “Pasaporte sanitario y zonas verdes: cómo contener el virus mientras avanza la vacunación”, elaborat pel Centre de Polítiques Econòmiques d’Esade (EsadeEcPol), en què adverteix que encara persisteixen alguns factors de risc importants que no han estat controlats, com les noves variants de la malaltia o la vacunació lenta als països en via de desenvolupament, que obliguen Europa a aplicar, com més aviat millor, una estratègia de salut pública coordinada que proporcioni la màxima protecció a la seva població. Segons Miquel Oliu-Bartonsenior fellow de l’EsadeEcPol i coautor de la proposta, aquesta estratègia “s’hauria de fonamentar en dues eines complementàries: el passaport sanitari i les zones verdes. La primera suposa una política pragmàtica i exigent, respon únicament a criteris epidemiològics, és de naturalesa micro i permet recuperar les llibertats individuals, mentre que la segona té un enfocament macro i s’ha de gestionar a escala territorial”.

Passaport sanitari per als vacunats i PCR negatius

Segons l’EsadeEcPol, el passaport sanitari implica moltes qüestions relacionades amb la discriminació, la certificació, la confidencialitat, l’aplicació indeguda i el dissentiment, per bé que, “si s’aplica com una eina inclusiva i temporal, pot evitar els confinaments en cas que es produeixi un nou rebrot incontrolat”. A aquest efecte, aquest salconduit s’hauria d’utilitzar només quan fos estrictament necessari i concedir-se tant a les persones vacunades com a aquelles que tinguin un test PCR negatiu; a més, les proves haurien de ser sempre accessibles i gratuïtes. “Restringir-lo a les persones vacunades seria un greu error”, afegeixen els autors del document de l’EsadeEcPol.

A partir d’aquestes premisses, el model de passaport sanitari que es proposa determinarà el nivell de risc epidemiològic de cada zona geogràfica per mitjà d’un codi de colors (per exemple, verd, taronja i vermell), indicarà en quines d’aquestes caldrà el passaport i serà accessible a les seves diferents plataformes. Tot això haurà de ser gestionat i garantit per una autoritat central fiable, que vetlli pel manteniment dels principis democràtics, tenint sempre en compte els criteris ètics fonamentals. “El passaport sanitari permetria recuperar les llibertats individuals –comenta Miquel Oliu-Barton– i alhora mantenir la precaució, atès que la vacunació encara no és generalitzada, i tindria dos propòsits: assegurar una reobertura dirigida de la vida social i facilitar els viatges. Així doncs, els seus beneficis potencials són considerables, tant des del punt de vista econòmic com social, cultural i, fins i tot, psicològic”.

Com definir les zones

Mentre que la implantació del passaport sanitari és una mesura micro, la classificació de les zones té un caràcter macro i ja la va avançar de forma pionera a Espanya l’EsadeEcPol a l’insight titulat “Zones verdes europees: una proposta per salvar el turisme”. Segons explica el nou document d’aquest centre, a les zones o àrees que siguin verdes, totes les interaccions econòmiques i socials (restauració, lleure, cultura, esport i esdeveniments) es podrien reprendre amb normalitat de forma gradual. Així doncs, viatjar entre zones verdes europees no hauria d’estar limitat, mentre que fer-ho d’una zona taronja o vermella a una de verda hauria de ser objecte de controls i restriccions, com ara tests i quarantenes, per tal de garantir la protecció davant la reimportació de contagis.

Tanmateix, per bé que és desitjable complir els requisits per convertir-se en una zona verda, el repte és, segons l’EsadeEcPol, mantenir-se en aquest color, perquè és el que farà que la població pugui sortir de la crisi sanitària i recuperar les llibertats. “Per conservar aquesta etiqueta verda, la clau és adoptar un doble enfocament: d’una banda, en cas que es produeixi un brot, actuar amb rapidesa, a escala local i de forma rigorosa, a fi de controlar el virus immediatament, i, d’altra banda, minimitzar el risc de reimportar el virus, en la mesura que sigui possible”.

“La combinació d’un passaport sanitari inclusiu i aquesta classificació gradual de les zones és fonamental per tornar a la normalitat al més aviat possible i evitar nous confinaments generalitzats. És important que aquestes dues eines siguin flexibles i temporals”, ha conclòs Miquel Oliu-Bartonsenior fellow de l’EsadeEcPol.

Més informació

Mar González
Director
Esade Communications Unit
Tel. 93 495 20 99
mar.gonzalez@esade.edu

També et pot interessar

Institucional

El Germà Martí, primer vicerector de Recerca i Transferència de Tecnologia de la URL, ha rebut el premi durant el Congrés d’Acústica de Catalunya

Institucional

La Universitat també s’ha posicionat com la 15a del món en la categoria de “Best institutions for digital transformation management programs

Institucional

Els estudis de Hospitality & Leisure Management, Psychology i Law es classifiquen entre els millors del món

Entren per primer cop a la classificació els estudis de Law, Accounting &…