A tot Catalunya ja hi ha més de 2.160.000 persones amb la pauta completa de vacunació (ACN/Gemma Tubert)

Avancen a la setmana 10 la segona dosi d'AstraZeneca per la variant delta

Salut admet que "en algun moment" obriran la vacunació amb Pfizer/BioNTech al grup de 60-69 anys

Juli Rodés AlmerActualitzat

Les persones d'entre 35 i 39 anys ja poden demanar cita per vacunar-se. Així ho ha anunciat aquest migdia el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la roda de premsa per informar de la situació del pla de vacunació.

Una altra novetat anunciada per Salut és l'avançament, una setmana més, de la segona dosi d'AstraZeneca per a les persones de més de 60 anys. Així, ara s'administrarà deu setmanes després de la primera punxada, per avançar la immunització arran de l'arribada de la variant delta, coneguda inicialment com a variant índia, més contagiosa.


La variant delta serà predominant

Argimon ha admès que la variant delta és el "punt de preocupació" de Salut en un context de millora de les dades epidemiològiques i de disminució de la incidència de la pandèmia.

Ha explicat que al conjunt de Catalunya ja representa al voltant del 20% dels casos, i ha avançat que d'aquí "entre dues o quatre setmanes serà la variant predominant".

Més endavant, a tall d'exemple, Argimon ha explicat: "A mi el que més em preocupa, més que Sant Joan, és la variant delta."

El conseller, d'altra banda, ha donat per fet que "ara tenim la variant delta i després n'apareixerà una altra". I ha afegit que "això és indicatiu que la pandèmia no ha acabat".

"Tot, encara, normal al 100% ens costarà, perquè estem en una campanya de vacunació i hi estarem immersos uns quants mesos més."


Argimon ha comparegut al costat de Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, davant dels mitjans des de la cooperativa Fruits de Ponent, d'Alcarràs, al Segrià, per remarcar que aquest és "un territori que va patir molt, l'any passat".

Encara sobre el col·lectiu d'entre 60 i 69 anys, i també el del personal essencial, Cabezas ha admès que "segurament en algun moment obrirem" l'administració de vacunes de Pfizer/BioNTech, tot i remarcar que disposen i disposaran de les vacunes d'AstraZeneca necessàries.


32% de majors de 16, immunitzats

La compareixença pública s'ha fet quan a Catalunya ja han rebut la pauta completa 2.161.382 persones, el 32% dels majors de 16 anys. Són fins a 255.406 més que les notificades per Salut ara fa una setmana.

Si es té en compte el nombre total d'habitants de Catalunya, ja està immunitzada el 27,6% de la població

 

 


D'altra banda, la primera dosi ja l'han rebuda 3.539.676 persones, el 45,1% de la població.

 

 


En total, des que el 27 de desembre es va posar la primera vacuna, a Catalunya se n'han administrat gairebé 5,4 milions de dosis.


Ni menors, ni turistes

L'endemà que la Comissió de Salut Pública, que aplega responsables sanitaris del govern espanyol i de les comunitats autònomes, aprovés la vacunació del grup més jove de població, les persones d'entre 12 i 39 anys, Salut no s'ha pronunciat encara sobre la data de vacunació dels menors d'edat.

Sobre els menors d'entre 12 i 15 anys, Cabezas ha avançat que la voluntat és estudiar si a finals d'agost o principis de setembre es fa una estratègia conjunta amb el sistema escolar per vacunar-los de cara a l'inici de curs.

També ha explicat que "la vacunació dels adolescents de molt alt risc ja s'està fent".

Salut també tenia sobre la taula la vacunació dels turistes de vacances a Catalunya, com aquest dimecres va admetre la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó, durant la roda de premsa posterior al Procicat. "Hi estem treballant", va explicar.


Vacunar-se al lloc de residència

Argimon no s'hi ha referit, d'entrada, i quan l'hi han preguntat ha volgut deixar clar el posicionament de Salut: "Recomanem clarament que la gent es vacuni en el seu lloc de residència".

El conseller ha admès que "pot ser una molèstia", però demana la comprensió i la col·laboració ciutadana amb "una campanya complexa, logísticament".

Sí que ha remarcat, alhora, que el cas de les persones desplaçades, residents durant mesos, sí que són vacunades, com passa recíprocament amb persones residents a Catalunya que es desplacen a altres punts d'Espanya per fer-hi una estada llarga.

Una qüestió sobre la qual Salut ja va anunciar una decisió és la vacunació dels estudiants i els treballadors que han de viatjar a l'estranger.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar la vacuna de Pfizer per a menors d'entre 12 i 15 anys ara fa tres setmanes, el 28 de maig.


Mascareta: "Hi estem insistint"

Preguntat sobre l'aixecament de l'obligació de dur mascareta a l'aire lliure, Argimon ha explicat: "Nosaltres hi estem insistint" i ha recordat que per fer-ho possible cal modificar el decret llei que n'estableix l'obligació a tot Espanya.

I ha descrit com seria la situació que defensa:

"És bastant lògic que si anem sols pel carrer, o dues persones vacunades, o amb la bombolla... puguem anar sense mascareta. En canvi, si hi ha aglomeracions anirem amb mascareta. I si és interior, doncs mascareta.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut