Anticossos monoclonals, una via prometedora per tractar la Covid

Són antivirals que es poden fabricar a gran escala a partir d'anticossos generats per persones que han passat la malaltia i es presenten com una possibilitat per a la Covid, que ara com ara no té cap teràpia prou efectiva un cop produïda la infecció

Xavier DuranActualitzat

Un anticòs monoclonal és una de les substàncies que podrien servir per tractar persones infectades amb el SARS-CoV-2. El fàrmac, elaborat per AstraZeneca, l'assagen la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Actualment hi ha dos tractaments que han contribuït a augmentar la supervivència de malalts de Covid: un antiviral, el remdesivir, i un antiinflamatori, la dexametasona. Però cal trobar nous fàrmacs, com explica a TV3 Lourdes Mateu, adjunta de la Secció de Malalties Infeccioses de Can Ruti.

"Els tractaments que tenim en l'actualitat no són suficients, tot i que hem millorat. Pensem que la mortalitat als hospitals catalans per la infecció per Covid-19 està al voltant del 10%. És una mortalitat molt alta."

El fàrmac s'administrarà a unes 800 persones asimptomàtiques però que han donat positiu en un test de diagnòstic de Covid. Segons Roger Paredes, cap de la Secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, de fàrmacs d'aquest tipus ja se n'han provat diversos, però els resultats havien estat negatius.

"En el nostre entorn hem testat fins a set fàrmacs diferents. La majoria han sigut negatius. Ara, però, n'estan provant un que sembla prometedor. Es tracta d'un anticòs monoclonal, una família d'antivirals que es poden fabricar a gran escala a partir d'anticossos generats per persones que han passat la malaltia. De moment, altres fàrmacs d'aquest tipus han demostrat un cert benefici només en un subgrup de pacients. Aquest que estan provant ara apunta més bons resultats. Ja ha passat tres filtres i segueix endavant."

 

Una altra alternativa, en aquests cas preventiva, és el Gamunex-C, una immunoglobulina dels laboratoris Grífols que des de fa anys s'utilitza en pacients immunodeficients que tenen malalties víriques respiratòries. Porta anticossos específics contra el SARS-CoV-2, extrets de donants de plasma que han superat la Covid-19. L'assaig es fa a l'Hospital Germans Trias.

El fàrmac s'administrarà a unes 800 persones asimptomàtiques però que han donat positiu en un test de diagnòstic de Covid. Segons Grifols, es tractaria d'una teràpia "complementària" a la vacuna que pot protegir la gent gran i al personal sanitari. També seria adient per a pacients immunodeficients que no poden accedir a la vacuna i pot ajudar a contenir brots en llocs on no s'ha iniciat la vacunació o aquesta no hagi estat completada.

 

Altres candidats en assaig

L'abril del 2020, en plena primera onada de la pandèmia, els Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units van crear l'Accelerating Covid-19 Therapeutic Interventions and Vaccines (ACTIV), una plataforma formada amb socis públics i privats que tenia com a objectiu un desenvolupament ràpid de vacunes i fàrmacs contra la Covid. I si bé amb les vacunes hi ha hagut un èxit ràpid i sense precedents, no ha passat el mateix amb les medecines per tractar la malaltia un cop s'ha produït la infecció.

Actualment hi ha diversos candidats a fàrmac contra la Covid, com la plitidepsina, que ja s'utilitza contra certs càncers. S'ha mostrat efectiva contra el coronavirus en els assajos preclínics i en les primeres fases d'assajos clínics.

Un altre és un fàrmac utilitzat contra l'artritis reumatoide, el tocilizumab, que redueix el risc de mort en malalts hospitalitzats per Covid-19, escurça el temps fins que se'ls dona l'alta i redueix la necessitat de ventilació mecànica, segons un assaig fet al Regne Unit.

En canvi, fàrmacs que al principi es veien amb esperança, com la hidroxicloroquina, que s'utilitza contra la malària, i la colquicina, un antiinflamatori usat per tractar la gota, no s'han mostrat eficaços en els assajos fets.

De candidats n'hi ha molts altres. Investigadors de l'Institut de Recerca Scripps de La Jolla, a Califòrnia, han identificat 90 fàrmacs ja existents o en assaig que poden tenir activitat contra el coronavirus. El seu estudi es va publicar a primers de juny a Nature Communications.

Havien partit de més de 12.000 fàrmacs inclosos en la base de dades ReFRAME, estudiant quins eren actius en el laboratori contra cèl·lules humanes infectades amb el SARS-CoV-2.

Entre aquests 90 han identificat quatre fàrmacs ja aprovats als Estats Units (halofantrina, nelfinavir, simeprevir i manidipina) i nou que es troben en diversos etapes de desenvolupament que es podrien fer servir com a fàrmacs orals contra la Covid.

Els investigadors creuen que, com en el cas del VIH, el més efectiu serà la combinació de diversos fàrmacs. Els primers resultats són prometedors, però falta molt de camí perquè caldrà plantejar assajos clínics i demostrar que més enllà del laboratori aquests fàrmacs o les seves combinacions també són útils contra el SARS-CoV-2.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut