Salut inclou els símptomes del refredat com a sospitosos de Covid per la variant delta
Als vacunats amb pauta completa se'ls haurà de fer una PCR si són contacte d'un positiu (CCMA)

Salut inclou els símptomes del refredat com a sospitosos de Covid per la variant delta

El Departament de Salut incorpora modificacions al Procediment d'actuació, degut, sobretot, a l'aparició de noves variants més contagioses

RedaccióActualitzat

Els símptomes semblants als del refredat comú, com rinorrea --degoteig nasal--, congestió nasal, esternuts, mal de gola i cefalees, han estat inclosos pel Departament de Salut com a indicador de sospita d'infecció pel coronavirus SARS-CoV-2.

La inclusió s'ha fet perquè la variant delta del coronavirus s'associa a símptomes clínics menys usuals que en les altres variants.

Això s'afegeix als símptomes ja establerts que fan sospitar d'una possible infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 en qualsevol persona amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada de qualsevol gravetat que provoca, entre altres símptomes, febre, tos o sensació de manca d'aire.

També hi ha símptomes que dependran del criteri clínic del personal mèdic, com odinofàgia --dolor quan empassem aliments--, pèrdua del sentit de l'olfacte o del gust, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre d'altres.

El "Procediment d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2" incorpora altres actualitzacions. Així, si bé les persones amb simptomatologia compatible amb Covid-19 que hagin tingut una infecció confirmada pel SARS-CoV-2 durant els 90 dies anteriors, en general no són considerades com a casos sospitosos de nou, ara s'hi ha incorporat aquest paràgraf:

"Excepcionalment, degut a l'existència de noves variants, en casos en què la clínica sigui molt suggestiva o hi hagi un vincle epidemiològic amb un cas confirmat infectat per una nova variant, aquestes persones poden ser considerades de nou com a cas sospitós".

 

Els vacunats, sense quarantena però amb proves

En el Procediment també es fa constar que els contactes estrets que estiguin correctament vacunats "estaran exempts de fer quarantena, però no de la fer-se proves".

Es considera que ha tingut un contacte estret qui hagi estat en el mateix lloc que algú contagiat a menys de dos metres, sense mascareta i durant un temps acumulat de més de 15 minuts en 24 hores. O bé qui hagi tingut cura d'un contagiat sense les mesures de protecció adequades.

Es recomana que aquestes persones correctament vacunades es facin una prova PCR després del contacte amb un cas positiu i una altra al cap de set dies de l'últim contacte amb el cas confirmat.

Si alguna de les dues proves té un resultat positiu, es considerarà la sospita d'infecció per variants del coronavirus que escapen a la immunitat. Aleshores es recomana la seqüenciació de la mostra i l'aplicació de la resta d'actuacions enfront d'un cas positiu.

Igualment, a aquestes persones se'ls recomanarà que segueixin les mesures de protecció, com dur mascareta i evitar les interaccions socials, sobretot amb persones vulnerables i amb persones no vacunades.


Recomanació a les embarassades que es vacunin

L'aparició de noves variants més contagioses fa extremar les precaucions tot i que el percentatge de persones vacunades augmenti a bon ritme. Així, si bé la majoria de les vacunes actuals semblen protegir de les diverses variants, es podria indicar quarantena de 10 dies als contactes completament vacunats si hi ha un brot produït per un cas índex portador d'una variant diferent de l'alfa --la detectada per primer cop al Regne Unit.

El Procediment indica que "a les persones que rebutgin o no sigui possible fer-los una PCR, se'ls ha d'indicar quarantena encara que estiguin completament vacunades".

Una altra novetat és recomanar que les pacients embarassades també es vacunin, "preferiblement a partir del segon trimestre de l'embaràs". En especial, es diu, "es recomana la vacunació a les pacients embarassades que tinguin més risc d'exposició al SARS-CoV-2 o que tinguin més risc de descompensació de malalties preexistents si s'infectessin".

El document complet del Procediment es pot consular aquí:

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut