El carrer Major de Lleida el 26 de juny, quan la mascareta va deixar de ser obligatòria en exteriors
El carrer Major de Lleida el 26 de juny, quan la mascareta va deixar de ser obligatòria en exteriors (ACN/Anna Berga)

S'enfilen els indicadors de contagi, però la vacunació evita els efectes greus de la Covid

L'Rt arriba al 2,99 i el risc de rebrot es dispara als 978 punts

Actualitzat

Algunes dades epidemiològiques empitjoren de manera important. L'Rt, la velocitat de reproducció del virus, arriba aquest dilluns al 2,99. El risc de rebrot arriba als 978 punts.

Índex de risc de brot a Catalunya
Índex de risc de brot a Catalunya

Salut ha declarat 3.339 nous contagis. Hi ha 23 ingressats més (544) i 2 crítics menys a l'UCI (121).

Nombre de pacients greus per dia a Catalunya
Nombre de pacients greus per dia a Catalunya

Sobre un possible canvi en les mesures, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que no descarten res:

Estem analitzant totes les possibles mesures. Tot està en estudi.

També ha fet èmfasi que hi continua havent risc i que la situació és complicada. 

"La situació és complicada, molt complicada. Pel nombre de contagis, per les particularitats (grups d'edat, situació de baixa sensació de risc...). La pandèmia no s'ha acabat. Però hi ha baixa sensació de risc."



Molts casos entre els joves, però pocs de greus

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que l'elevada incidència del virus entre la gent jove no té repercussió, per ara, en hospitalitzacions ni a les UCIs.

Prenent com a referència el Regne Unit, on l'onada lligada a la variant delta va vint dies més avançada, Cabezas creu que els índexs de vacunació poden aturar els efectes greus.

"Ens preocupa la transmissibilitat i la situació, però amb una bona estratègia de vacunació com tenim podem aturar els efectes greus de la malaltia."

L'elevat nombre de positius, però, fa que, encara que el percentatge sigui baix, en xifres totals molts joves puguin acabar a l'hospital. N'ha alertat l'investigador del BIOCOM Enric Álvarez a "Els matins" de TV3.

"Si la incidència arriba al 5 o 6% entre els joves, això és un valor enorme. Aquest és el problema. Hi haurà molts d'aquests joves que acabaran a l'hospital i a les UCIs. 1 hospitalitzat de cada 1.000 contagis és molt poc, però si arribem als 5.000 positius setmanals..."

Per la seva banda, la investigadora del BIOCOM Carlota Dobaño s'ha mostrat optimista sobre l'efectivitat de la vacuna.

"La bona notícia és que, tot i que la variant delta és més contagiosa, la vacuna és efectiva. A la Gran Bretanya s'està veient que l'efectivitat és per sobre del 80%."

Població vacunada a Catalunya en primera i segona dosi
Població vacunada a Catalunya en primera i segona dosi

Nous protocols als CAP

Cabezas ha explicat que es canviarà el protocol dels centres d'atenció primària amb l'objectiu de descongestionar-los. La idea és modificar un procediment que estava pensat per a quan hi havia menys casos i eren més greus.

"Estem treballant per racionalitzar mesures que es fan des d'Atenció Primària. A vegades estem preparats per a quan els casos eren pocs i molt greus, i ara ja no és així i podem adequar-ho."

Cabezas ha afirmat que el nou protocol es va treballar la setmana passada i aquest dilluns l'explicaran a l'atenció primària i a la vigilància epidemiològica.
 

Salut prioritza la vacunació de la franja de 40-49 anys i de 60-69

La prioritat en termes de vacunació, segons Cabezas, és acabar d'administrar la segona dosi a la franja de persones d'entre 60 i 69 anys. També es vol subministrar ben aviat la pauta completa a totes les persones entre 40 i 49 anys.

"Anem a bon ritme", ha afirmat. Per la responsable de Salut Pública, les cites de vacunació d'aquesta franja són més prioritàries ara mateix que no pas les dels joves.

Cabezas ha confirmat que es manté la idea de vacunar la franja de 12 a 15 anys abans que comenci el nou curs escolar, però que primer s'acabarà de vacunar tots els majors de 16.

Sobre la immunitat de les persones que han passat la Covid, afirma que només caldrà administrar-los una segona dosi de la vacuna, excepte als majors de 65 anys o les persones que tinguin una malaltia molt greu amb tractament immunosupressor.


Testos d'antígens a l'oci nocturn

La reobertura de l'oci nocturn i els festivals de música d'aquest cap de setmana ha deixat imatges que feia temps que no es veien. Generalitzar els testos d'antígens, sumat a les mesures de protecció, podria facilitar un oci més responsable, apunta Álvarez.

"Els testos poden ser una capa més de protecció. No tenen un 100% de fiabilitat, però poden ser un element per descartar: 'Tu no entres en un cert lloc.' Però les mesures de protecció haurien de seguir existint."

La secretària de Salut Pública afirma que s'està estudiant la qüestió dels testos d'antígens.

"[Les imatges de festivals que hem vist] preocupen, és clar que sí, però estan sota un pla sectorial. En les proves del Sant Jordi i l'Apolo s'aplicava testeig previ, amb mesures aplicades, circuits d'entrada i sortida i recomanació de dur mascareta. Aquí és molt important la responsabilitat individual."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut