La variant delta, predominant a Catalunya, té mil cops més càrrega viral que l'original

La bona notícia respecte a la delta és que, amb la pauta completa, la vacunació continua sent molt eficaç

Mònica Bertran i BrancósActualitzat

Un estudi fet a la Xina ha comparat la variant delta -la predominant ara a Catalunya- amb l'original que va aparèixer a Wuhan. Han vist que té molta més càrrega viral, un període d'incubació més curt i, per contra, més temps de contagi. Hi ha experts que, davant d'aquestes evidències, proposen revisar els protocols.

La variant delta ho ha canviat tot perquè és molt més transmissible. Però per què? Per començar, perquè té una càrrega viral 1.000 cops més gran que la variant original de Wuhan. Segons un estudi del Centre Provincial de Control i Prevenció de Malalties de Guangdong, el virus es replica molt més ràpid i infecta abans, dos elements que són clau en la seva expansió.

Tal com explica Julià Blanco, investigador de Virologia i Immunologia Cel·lular de l'IrsiCaixa, la càrrega viral explica moltes coses: "Com més virus tinguem al nas i a la gola, estem emetent mil vegades més quantitat de virus."

La variant britànica, l'alfa, tenia més capacitat d'infectar. La delta, també, però a més, es multiplica molt més ràpid. Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, destaca que s'escurça el període d'incubació i augmenta el de transmissió. 

"Hem acabat seleccionant una variant que té una combinació de mutacions perfecta."

Segons els investigadors xinesos, que van monitoritzar els primers 167 pacients de delta a la seva província, es podia detectar ja la positivitat en el pacient amb la nova variant al cap de 4 dies. Amb el primer SARS-CoV-2, el període era de 6 dies. Amb la delta, per tant, els símptomes comencen abans, i ets contagiós tres o quatre dies abans que apareguin, enfront dels dos de la variant clàssica.

Canvis en els protocols?

Aquestes noves revelacions plantegen el dubte sobre els protocols actuals. Cal canviar-los per adaptar-se a la nova variant? Julià Blanco creu que caldria fer una anàlisi més extensiva de contactes: "Fins a tres dies abans, mínim, de l'inici de símptomes."

De moment, però, Salut no es planteja canviar el protocol que defineix contacte estret qui ha estat amb un positiu en les 48 hores prèvies. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, posa el focus en el compliment de les quarantenes i no tant en la nova variant: "El problema que tenim amb les quarantenes és que es compleixin, hi ha un 40% que no les segueix."


Els perills d'una variant més resistent

En el moment en què la delta s'ha fet predominant a Catalunya, s'ho ha trobat tot obert. Resultat? La cinquena onada. Més persones que s'infecten és dolent per a tot, també perquè hi ha més possibilitats que sorgeixin variants més resistents.

Tomàs Pumarola alerta que en les condicions actuals s'està donant una "empenta evolutiva" al virus. El virus circula més i pot fer en "dies o hores" els processos evolutius que trigaria mesos a completar.

La bona notícia respecte a la delta és que, amb la pauta completa, la vacunació continua sent molt eficaç.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut