Un pacient de Covid ingressat a l'UCI
Un pacient de Covid ingressat a l'UCI (ACN)

Obesitat i sobrepès augmenten el risc de Covid greu, sobretot en els menors de 60 anys

Dos estudis fets per l'IDIAP Jordi Gol mostren que les persones amb obesitat o sobrepès tenen molt més risc de desenvolupar formes greus de Covid i requereixen més sovint hospitalització i cures intensives

Xavier DuranActualitzat

Les persones amb obesitat o sobrepès que s'infecten amb el coronavirus SARS-CoV-2 tenen molt més risc de desenvolupar formes greus de Covid-19 i requereixen més sovint hospitalització i cures intensives. El risc és superior en persones més joves.

Aquesta és la conclusió principal de dos estudis fets per investigadors de l'Institut Universitari per a la Recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol)

Tots dos estudis són molt amplis. En el primer, publicat a l'International Journal of Obesity, es van analitzar les dades de 627.044 persones diagnosticades de Covid entre gener i juny de 2020 a Espanya, el Regne Unit i els Estats Units, que havien estat hospitalitzades o no. També es van incloure dades de 160.013 persones més hospitalitzades pel coronavirus a Espanya i els Estats Units.

Els més representats eren els pacients dels Estats Units, que sumaven més de 644.000 entre els dos grups. De britànics només n'hi havia 2.336, tots en el primer grup.

La dada principal és que un 39,99% dels pacients hospitalitzats tenien obesitat. Aquest percentatge es reduïa al 33,1% en el total de diagnosticats.

A més, en tots dos grups els pacients amb obesitat van ser amb major freqüència dones.

L'obesitat també estava més present en el grup de 18 a 64 anys que en el de 65 anys o més. I les persones ingressades i amb obesitat eren més joves que els pacients sense obesitat. Tot això indica que l'obesitat és un factor de risc molt important que pot ser-ho més que l'edat.

L'estudi també ha permès constatar que, en general, els pacients de Covid amb obesitat tenien condicions mèdiques prèvies. També tenen més probabilitat de presentar problemes cardiovasculars o respiratoris durant l'hospitalització i de requerir cures intensives, en comparació amb els pacients sense obesitat.


L'índex de massa corporal i la Covid greu

El segon estudi s'ha publicat a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism i s'ha fet només amb persones residents a Catalunya.

Entre març i maig de 2020, es van analitzar dades de 2.524.926 persones. Després d'un seguiment de 67 dies, 57.443 van ser diagnosticades de Covid, 10.862 van ser hospitalitzades i 2.467 van morir.

Les dades demostren que el risc de ser diagnosticat i hospitalitzat per Covid va ser superior en persones amb un índex de massa corporal (IMC, o BMI en anglès) elevat. Aquestes persones també tenien més risc de morir després de la infecció.

L'Índex de massa corporal es calcula dividint el pes en quilos pel quadrat de l'alçada en metres. Un valor de 22 es considera saludable, però les persones que tenien un IMC de 25, que indica sobrepès, o de 31, que es considera obesitat, van tenir un 10% i un 22% més de probabilitat, respectivament, de ser diagnosticades de Covid.

Quant a l'hospitalització, les persones amb sobrepès van tenir un 27% més de probabilitat de ser directament ingressades i un 37% més d'hospitalització després d'haver estat diagnosticades de Covid a l'Atenció Primària. En persones amb obesitat, aquestes probabilitats van augmentar fins a un 88% i un 101%, respectivament.

Quant al risc de morir de Covid, les persones amb un IMC per sota de 19, que indica baix pes, tenien un risc lleugerament més elevat. Però el risc era més accentuat en persones amb IMC superior a 40, que indica obesitat molt elevada o mòrbida.

Aquestes probabilitats encara eren superiors en pacients joves.


Estudis coincidents als Estats i el Regne Unit

L'obesitat s'ha relacionat amb més risc de Covid greu i de mort per la malaltia, però aquest estudi aporta dades quantitatives concretes que ho demostren. Estudis anteriors ja havien mostrat aquesta relació.

Així, un article publicat al març al Morbidity and Mortality Weekly Repport, revista dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, indicava que en un grup de 148.494 adults amb Covid es va observar una relació no lineal entre l'ICM i la gravetat de la malaltia. En aquest cas, no lineal significa que el risc de malaltia greu augmentava molt més de pressa com més elevat era l'IMC.

Els resultats indiquen que tant el sobrepès com l'obesitat eren factors de risc per necessitar ventilació mecànica. I el risc d'hospitalització i de mort per als obesos era superior en els menors de 65 anys, tal com mostra també l'estudi fet l'IDIAP Jordi Gol.

Les conclusions de l'estudi nord-americà no remeten només a l'impacte de la Covid greu en obesos, sinó que els autors consideren necessari, a la vista d'aquests resultats, promoure comportaments saludables que evitin, entre altres coses, sobrepès i obesitat.

Alguns dels factors que augmenten el risc en els obesos estan exposats a la web dels CDC. Així, l'obesitat empitjora el pronòstic de Covid perquè afecta el sistema immunitari i disminueix la capacitat pulmonar.

I això també afecta els menors de 18 anys. La web revela que en aquests pacients tenir obesitat estava associat a 3,07 més risc d'hospitalització i 1,42 més de Covid greu amb necessitat de cures intensives i de ventilació i de mort.

També revela diferències ètniques, que es poden atribuir, en bona part, a discriminacions socials:

"Minories racials i ètniques no han tingut, històricament, oportunitats àmplies per a la salut econòmica, física i emocional i aquestes desigualtats han incrementat el risc de contraure Covid i de morir per aquesta malaltia. Molts d'aquests mateixos factors han contribuït a un alt nivell d'obesitat en alguns grups de minories racials i ètniques."

L'obesitat, assenyalen, està més present en afroamericans no llatins, seguit del grup de llatins blancs i, finalment, dels blancs no llatins. Els primers, doncs, també tenen més risc de Covid greu si agafen la malaltia.

Es van obtenir dades semblants en un estudi britànic publicat a l'abril a The Lancet Diabetes & Endocrinology, realitzat per investigadors de la Universitat d'Oxford, encapçalats per Min Gao i Carmen Piernas.

L'estudi es va fer amb dades d'adults de 20 anys o més, recollides entre el 24 de gener i el 30 d'abril del 2020. Els resultats també indicaven que un IMC superior a 23 estava relacionat amb un increment de risc de Covid greu, que podia portar a l'hospitalització i a la mort. El risc relatiu per l'IMC elevat era superior en adults menors de 40 anys i entre la població negra.

Tots aquests estudis constaten, amb dades quantitatives, que el sobrepès I l'obesitat no són només un factor de risc de Covid greu com altres. Representen un dels principals riscos de tenir malaltia greu o fins i tot de mort.

ARXIVAT A:
Covid-19Recerca científicaCoronavirus
Anar al contingut