Encara que s'han descrit pocs casos, s'estan produint algunes reaccions al·lèrgiques a les noves vacunes Covid-19 basades en ARNm. Generalment lleus i tractables, i no haurien de dissuadir les persones de vacunar-se, però s'han detectat en alguns casos.

Els casos són el resultat d'una investigació que porta per títol Assessment of Allergic and Anaphylactic Reactions to mRNA Covid-19 Vaccines With Confirmatory Testing in a US Regional Health System (Avaluació de reaccions al·lèrgiques i anafilàctiques a les vacunes de ARNm Covid-19 amb proves de confirmació en un sistema de salut regional d'EE. UU.) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford i que ha estat publicada a la revista JAMA Network Open.

Els experts van analitzar 22 reaccions al·lèrgiques potencials a les primeres 39.000 dosis de les vacunes Pfizer i Moderna administrades, poc després que aquestes rebessin l'autorització. "Volíem comprendre l'espectre d'al·lèrgies a les noves vacunes i comprendre què les estava causant", assegura l'autora principal de l'estudi, Kari Nadeau.

La majoria dels participants de l'estudi que van desenvolupar reaccions eren al·lèrgics a un ingredient que ajuda a estabilitzar les vacunes Covid-19; no van mostrar al·lèrgies als components de la vacuna que proporcionen immunitat al virus SARS-CoV-2. A més, aquestes reaccions al·lèrgiques es van produir a través d'una activació indirecta de les vies al·lèrgiques, la qual cosa les fa més fàcils de mitigar que moltes respostes al·lèrgiques. La investigació també explica com els fabricants de vacunes poden reformular les vacunes per fer-les menys propenses a desencadenar respostes al·lèrgiques.

Les vacunes Covid-19 basades en ARNm proporcionen immunitat a través de petits fragments d'ARN missatger que codifiquen instruccions moleculars per produir proteïnes. A causa que el ARNm de les vacunes és fràgil, està tancat en bombolles de lípids (substàncies grasses) i sucres per a la seva estabilitat.

Vacuna

Quan la vacuna s'injecta al braç d'una persona, l’ARNm ingressa a les cèl·lules immunitàries i musculars properes, que després fabriquen proteïnes no infeccioses que s'assemblen a les de la superfície del virus SARS-CoV-2. Les proteïnes desencadenen una resposta immunitària que permet que el sistema immunitari de la persona reconegui i es defensi del virus.

Les taxes estimades d'anafilaxi greu relacionada amb la vacuna (reaccions al·lèrgiques prou greus per requerir hospitalització) són de 4,7 i 2,5 casos per milió de dosi per a les vacunes Pfizer i Moderna, respectivament. Tanmateix, el sistema no captura totes les reaccions al·lèrgiques a les vacunes, i tendeix a passar per alt les que són lleus o moderades.

Els investigadors van buscar en els registres mèdics dels 39.000 receptors de la vacuna el tractament de reaccions al·lèrgiques i van identificar quines reaccions estaven relacionades amb les vacunes. Vint-i-dues persones vacunades, 20 d'ells dones, van tenir possibles reaccions al·lèrgiques, és a dir, símptomes específics que van començar dins de les tres hores posteriors a la recepció de les injeccions.

Els investigadors van buscar els següents símptomes en els registres mèdics dels receptors: urticària; inflor de la boca, llavis, llengua o coll; dificultat per respirar, sibilàncies o opressió al pit; o canvis en la pressió arterial o pèrdua del coneixement. Només 17 dels 22 receptors van tenir reaccions que van complir amb els criteris de diagnòstic d'una reacció al·lèrgica. Tres receptors van rebre epinefrina, generalment administrada per a una anafilaxi més forta. Els 22 completament recuperats. Dels 22 receptors, 15 tenien antecedents mèdics documentats de reaccions al·lèrgiques prèvies, inclosos 10 als antibiòtics, nou als aliments i vuit als medicaments no antibiòtics. Alguns destinataris tenien més d'un tipus d'al·lèrgia.

A causa que la majoria de les reaccions van anar al PEG en lloc dels ingredients actius de la vacuna, és probable que els fabricants de vacunes puguin reformular les vacunes amb diferents estabilitzadors que tenen menys probabilitats de causar al·lèrgies.