Salut

Roda de premsa

Salut dona per finalitzada la primera fase de la vacunació massiva a Catalunya amb 11 milions de dosis administrades

query_builder   22 setembre 2021 14:20

event_note Nota de premsa

Salut dona per finalitzada la primera fase de la vacunació massiva a Catalunya amb 11 milions de dosis administrades

• La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, destaca que gairebé el 80% de la població vacunable, la major de 12 anys, té la pauta completa
Cabezas i Blanco, en roda de premsa
Durant la roda de premsa sobre el seguiment del procés de vacunació de la COVID-19 a Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha donat per finalitzada la campanya de vacunació poblacional massiva a Catalunya i n'ha repassat les grans xifres. S'han administrat 11 milions de dosis  i gairebé el 80% de la població vacunable, la major de 12 anys, té la pauta completa. Cabezas ha remarcat que “tenim molt bones dades de vacunació, capdavanteres en l'esforç de vacunació global",  i que “ara entrem en una segona fase, de manteniment i de cerca proactiva” d’aquelles franges i col·lectius pendents de vacunar. Una estratègia comunitària que ha volgut posar en valor i que pivota a partir dels centres d’atenció primària i del seu coneixement de la població i que fa mesos que està convivint amb altres accions de diferent intensitat. En aquest sentit, la secretària ha volgut fer una mica de balanç i ha recordat que en anteriors rodes de premsa sobre vacunació s’ha comptat amb diferents professionals de l’atenció primària que han detallat les accions comunitàries i de foment de la vacunació entre els col·lectius prioritzats.

Precisament, i en línia amb aquest canvi de fase en la vacunació poblacional, Cabezas ha confirmat el tancament de la majoria dels centres de vacunació massiva; únicament se’n mantindran una desena que serviran de referència per a la població que encara no s’ha vacunat. Igualment, es continuarà la vacunació en els punts més comunitaris com són els CAP, els hospitals i els punts mòbils.    

La secretària de Salut Pública també ha volgut posar en valor “l’ extraordinari repte logístic” que ha suposat la campanya de vacunació massiva, on el conjunt del sistema sanitari ha respost amb professionalitat i eficiència en un moment en què les diferents onades de la COVID el sotmetien a una gran pressió afegida. També ha destacat el gran nombre de professionals que han treballat en aquesta campanya, des dels sanitaris, administratius, informàtics o el personal de gestió, a qui ha agraït la seva gran tasca: "Voldria fer un agraïment a tot el personal que no es veu i que treballa al darrere del procés de vacunació, cada canvi o obertura de franja comporta actuar ràpidament i això es pot fer gràcies a la col·laboració de tothom".

També ha destacat la situació epidemiològica actual: “seguim baixant en aquesta cinquena onada, que va tenir el pic al voltant del 10-11 de juliol”. Tot i això, ha subratllat “la importància de la vacunació entre els joves, l'exemple el tenim amb les 11 persones menors de 40 anys que es troben a les UCI catalanes, de les quals 10 no estaven vacunades."

La secretària de Salut Pública també s’ha fet ressò de l’estudi de Pfizer/BioNtech en infants de 5 a 11 anys, en fase 2/3. En aquest sentit ha explicat que “estan aplicant una dosi tres vegades menor que la dosi dels adults, separades també en 21 dies” i ha remarcat que “els nens tenen una resposta immunitària molt alta”. Cabezas ha assenyalat que encara ho han de valorar les agències reguladores i que, -si tira endavant i finalment s’inclogués en l’estratègia estatal-,  a Catalunya la millor opció seria la d’administrar-les des dels centres d’atenció primària, com es fa amb la resta de vacunes.

D’altra banda, i en un exercici de transparència, Cabezas ha detallat que en els més de 400 punts de vacunació de Catalunya s’han comptabilitzat 9.103 vials que després d'haver-se descongelat no s'han pogut administrar abans de la seva data de caducitat. Això correspon a uns 20 vials de mitjana per centre i es tradueix en 69.129 dosis de vacunes, un 0,6% de les administrades. Cabezas s'ha volgut estendre en l'explicació dels principals factors que explicarien aquesta situació. Aquests serien, per un costat, a què el nombre de persones que finalment s’han volgut vacunar ha estat inferior a l‘esperat tot i que els models matemàtics anticipaven un augment de la vacunació el mes de setembre, -després del període de vacances-,  no s’ha produït. També ha destacat que a l’obrir punts de vacunació sense cita prèvia dificultava la previsió de vacunes que s’haurien d’administrar, però que s'ha primat maximitzar la capacitat de poder administrar vacuna a tothom que optés per una vacunació sense cita prèvia tot i els riscos i les dificultats que aquest fet generava. Finalment també ha lamentat que en el cas de la vacunació amb cita prèvia, un 10% de les persones no s’hi ha presentat, fet que ha contribuït als desajustos en els processos de vacunació.

En la roda de premsa també hi ha participat Julià Blanco, investigador del'IrsiCaixa a Can Ruti. Blanco ha centrat la seva exposició en la dosi addicional de la vacuna i ha afirmat que "hi ha un consens bastant generalitzat en la comunitat científica: que la població general no necessita en aquests moments una tercera dosi" i ha destacat que “la protecció de la vacuna contra la malaltia greu o la mort continua sent excel·lent: arriba al90%, fins i tot, amb la variant Delta”.

En canvi,  en el cas de les  persones immunodeprimides la tercera dosi està plenament justificada perquè, segons l’evidència científica, la resposta immunitària a dues dosis és baixa. També ha afegit que “els propers candidats per a la tercera dosi serien els majors de 65 anys” ja que els seus nivells d’anticossos són més baixos, especialment, en aquelles persones que no han passat la COVID. També ho serien el personal sanitari per la seva major exposició al virus. A més, ha afegit que cal “fer un seguiment de l’evolució del virus per veure si les noves variants poden tenir un impacte sobre l’eficiència vacunal”.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 2259

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia