Píndoles de molnupiravir
Píndoles de molnupiravir, que té l'avantatge de l'administració oral (Merck & Co Inc/via Reuters)

Fàrmacs orals contra la Covid: els resultats positius n'acosten l'arribada

Els bons resultats preliminars de l'antiviral molnupiravir i d'altres fàrmacs poden portar aviat a tenir diversos medicaments orals per reduir el contagi i la gravetat de la Covid, però la majoria d'experts recorden que les vacunes continuen sent l'eina essencial contra la pandèmia

Xavier DuranActualitzat

L'anunci dels resultats positius d'un fàrmac contra la Covid, que reduiria a la meitat les hospitalitzacions i evitaria el risc de mort dels malalts, ha despertat gran expectatives, però la majoria d'experts segueixen recordant que això no elimina la necessitat de les vacunes, que continuen sent l'eina essencial.

Es tracta del molnupiravir, creat per DRIVE --una empresa biotecnològica sense ànim de lucre que pertany a la Universitat d'Emory-- i que està desenvolupant Merck en col·laboració amb Ridgeback Biotherapeutics. És un antiviral que inhibeix la replicació del SARS-CoV-2.

Va ser Merck qui va anunciar el divendres 1 d'octubre a la seva web els resultats positius de l'assaig clínic en fase 3.

Les dades preliminars es basen en 775 pacients adults no hospitalitzats amb Covid lleu o moderada confirmada per anàlisis de laboratori i que tenien almenys un factor de risc sobre l'evolució de la malaltia, com ara obesitat, edat superior als 60 anys, diabetis o malaltia de cor.

El molnupiravir va reduir a la meitat el risc d'hospitalització o mort. Un 7,3% dels pacients que el van rebre van ser ingressats dintre dels 29 dies següents a l'inici de l'assaig i cap va morir.

Dels que van rebre placebo, el 14,1% van ser hospitalitzats i vuit van morir.

Davant d'aquests resultats, els responsables de l'estudi van aturar el reclutament de participants, que havia d'arribar als 1.550. La decisió es va prendre després de consultar la Food and Drug Administration (FDA) dels Estats Units.


El valor de l'administració oral

Una dada important és que el molnupiravir va demostrar eficàcia contra les variants gamma i delta, totes dues considerades preocupants per l'OMS, i la mu, classificada com a variant d'interès a l'agost.

La incidència d'efectes secundaris va ser semblant en els grups que van rebre antiviral o placebo i entre els primers només un 1,3% van haver de suspendre la medicació, per un 3,4% en el grup que rebia placebo.

L'assaig es va dur a terme en més de 170 centres hospitalaris, entre ells l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Roger Paredes, cap de la Secció de Malalties Infeccioses d'aquest centre, explica al 324.cat el pas següent, que ja s'està investigant:

"Ara es vol intentar demostrar si el molnupiravir talla el contagi. Com que el SARS-CoV-2 es transmet molt fàcilment i pot contagiar abans que una persona sàpiga que està infectada, com més aviat es doni millor. L'objectiu és que deixi de multiplicar-se."

Un dels avantatges del molnupiravir davant d'altres fàrmacs que han mostrat més eficàcia és que s'administra per via oral.

"Alguns anticossos monoclonals han mostrat eficàcia del 70-80% per evitar hospitalitzacions, però cal donar-los per via intravenosa o intamuscular. El remdesivir redueix el risc un 87%, però és intravenós."

El que deixen clar Paredes i molts altres experts és que aquests tractaments no substitueixen de cap manera les vacunes.

"Són essencials, insubstituïbles. Això són capes addicionals de seguretat que són molt útils perquè hi ha persones immunodeprimides i sempre hi haurà gent que no es vol vacunar."

Merck vol demanar a l'FDA l'autorització d'ús d'emergència del molnupiravir. Com que l'agència està al corrent de tots els detalls de l'assaig, és possible que d'aquí un o dos mesos es rebi aquesta autorització. L'agència europea, l'EMA, aniria al darrere. És possible, segons algunes fonts, que el fàrmac es pugui administrar a Catalunya en casos seleccionats d'aquí entre 3 i 6 mesos.


Fer-lo assequible

Merck ja ha anunciat que espera produir 10 milions de tractaments a finals d'aquest any. L'empresa s'ha compromès a proporcionar accés al fàrmac mundialment i a plantejar un preu per a cada país, basat en els ingressos que per a cada un reconeix el Banc Mundial i que establiria la capacitat de finançament.

També ha iniciat negociacions per establir acords amb fabricants de genèrics per fer-lo accessible a més de 100 països d'ingressos baixos o mitjans a mesura que l'aprovin les diferents agències.

Precisament, que el fàrmac tingui un preu moderat i que sigui assequible a tot arreu és una preocupació expressada per alguns científics. Madhu Pai, de la Universitat McGill de Montreal, es preguntava a Twitter com es podria assegurar la igualtat amb un fàrmac de 700 dòlars si no s'havien pogut distribuir de forma equitativa vacunes d'entre 10 i 40 dòlars.

Aquests 700 dòlars serien el preu que tindria un tractament de cinc dies, segons l'encàrrec que el govern dels Estats Units ja ha fet a Merck i que consisteix en 1,7 tractaments d'aquesta durada.


Altres fàrmacs amb moltes opcions

El molnupiravir s'afegeix a altres fàrmacs que estan demostrant certa eficàcia contra la Covid. Un és l'antiviral PF-07321332, que està assajant Pfizer amb 2.660 adults sans, alguns dels quals viuen en habitatges on hi ha una persona amb infecció confirmada. Can Ruti també hi participa. S'espera tenir resultats abans d'acabar l'any.

Els anticossos monoclonals també han mostrat resultats positius. Es tracta d'antivirals que es poden fabricar a gran escala a partir d'anticossos generats per persones que han passat la malaltia. Un d'aquests, elaborat per AstraZeneca, l'assagen la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Hospital Germans Trias.

Un altre és el REGEN-COV o Regeneron, que combina els anticossos monoclonals casirivimab i imdevimab. Encara hi ha poques dades clíniques i només s'ha autoritzat als Estats Units com a tractament d'emergència. Les últimes dades presentades assenyalen reducció de la carrega viral en pacients hospitalitzats sense neecssitat d'oxigen ni respiració assistida.

Un vial de Regeneron, preparat al costat d'un pacient
Un vial de Regeneron preparat al costat d'un pacient en un centre mèdic de Sarasota, a Florida (Reuters/Shannon Stapleton)

El remdesivir ha estat autoritzat per a ús d'emergència en diversos països i aprovat en d'altres, com als de la Unió Europea, per administrar-lo en persones amb símptomes greus. És car i s'ha d'administrar per via intravenosa.

Dosis de remdesivir
Dosis de l'antiviral remdesivir (EFE/Sascha Steinbach)

Un estudi internacional que va comptar amb la participació de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l'IrsiCaixa, el Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS) va demostrar, fa poc, que administrar-lo durant els dies immediats després del diagnòstic de Covid-19 redueix en un 87% el risc de malaltia greu en persones susceptibles de patir-ne.

La dexametasona és un esteroide barat que ja té més de mig segle. En petites dosis és el tractament estàndard actual per a malalts en estat molt greu.

L'empresa suïssa Roche i Atea Pharmaceuticals, de Boston, treballen en un antiviral oral que podria servir tant per tractar la malaltia com per evitar símptomes de Covid en persones infectades. S'han fet proves inicials amb persones hospitalitzades amb Covid moderada i factors de risc.

El favipiravir és un fàrmac autoritzat al Japó des del 2014 per tractar la grip i que s'ha vist que bloqueja la replicació del coronavirus SARS-CoV-2. S'està assajant al Regne Unit i s'espera tenir resultats en unes setmanes.

L'empresa Synairgen també ha informat de resultats prometedors d'un fàrmac que s'havia dissenyat en principi per tractar la malaltia pulmonar obstructiva crònica i que es basa en l'interferó, un tipus de proteïna que estimula les defenses. Es troba en la fase 3 de l'assaig clínic.

Budesonida és el nom d'un corticosteroide que s'administra amb un inhalador per tractar asma i malaltia pulmonar obstructiva crònica. Sembla que pot escurçar el temps de recuperació de les persones ingressades, però no es recomana com a tractament estàndard.

En els mesos vinents poden veure la llum alguns dels fàrmacs que ara s'estan assajant. Seran molt importants per afrontar una malaltia que ara com ara no té un tractament efectiu conegut, però, com recorden metges i investigadors, no substituiran les vacunes, la primera línia de defensa i la més efectiva contra el SARS-CoV-2.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut