Salut

Salut, l'AQuAS i Leitat presenten la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental, per impulsar projectes que millorin la qualitat de vida de les persones

Salut, l'AQuAS i Leitat presenten la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental, per impulsar projectes que millorin la qualitat de vida de les persones

query_builder   18 octubre 2021 14:19

event_note Nota de premsa

Salut, l'AQuAS i Leitat presenten la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental, per impulsar projectes que millorin la qualitat de vida de les persones

  • Ambdues entitats realitzen una convocatòria anual per donar suport a projectes que responguin a necessitats sorgides dins el sistema català de salut i social
  • L’impacte de la pandèmia fa necessari abordar la salut mental amb eines innovadores que millorin els protocols amb solucions transversals i preventives
  • Es triarà un màxim de 5 projectes que entraran a formar part d’un dels dos programes de suport del CIMTI i rebran l’assessorament dels seus experts
El conseller Argimon i el director del CIMTI, aquest matí abans de començar la roda de premsa.

El Departament de Salut i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) han presentat aquest matí la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental: Desenvolupament de tecnologies innovadores en l’àmbit de la Salut Mental. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el director del CIMTI, Manel Balcells, han donat a conèixer aquesta convocatòria que ambdues institucions realitzen cada any per impulsar projectes innovadors que donin resposta a necessitats sorgides dins el sistema català de salut i social.

Enguany i després de l’impacte que ha tingut la pandèmia causada per la COVID-19 en la població, aquest repte vol reforçar la salut mental, que cal abordar amb eines innovadores que permetin millorar els protocols existents amb solucions, entre d’altres, transversals i preventives.

La creixent demanda i l’augment de l’atenció no presencial fa necessari millorar l’obtenció i anàlisi de dades, així com la monitorització a distància, complementària i de diagnòstic ràpid i eficient. Per això, el CIMTI cerca projectes que innovin tecnològicament en la promoció, prevenció, cribratge, tractament i monitorització de les problemàtiques mentals, des de la infància fins a la gent gran.

Pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la salut mental és una de les prioritats, “per no dir ‘la prioritat’” del Departament de Salut. “Ja ho era abans”, però l’impacte de la pandèmia en la salut mental està reclamant noves iniciatives, algunes ja engegades –com el Pla de prevenció de suïcidis o el programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional- i d’altres de molt properes.

En aquest sentit, Argimon ha esmentat dues noves iniciatives adreçades a la població infantil i juvenil: el desplegament –abans d’acabar l’any- d’una desena d’equips d’atenció al domicili de casos de moltíssima complexitat, i d’una cinquantena més per atendre casos greus relacionats amb depressió, ansietat o trastorns alimentaris, atesos a la llar de forma intensiva (per exemple durant dos tres dies a la setmana, durant aproximadament 3 mesos).


Un màxim de 5 projectes
Per la seva banda, el director del CIMTI, Manel Balcells, ha explicat que “el CIMTI selecciona projectes per fer-los créixer i implementar-los dins el sistema i per triar-los crea reptes. Aquests reptes són definits conjuntament amb les institucions del sector com el Departament de Salut i un panell de 43 experts que detecten quines són les principals necessitats i es trien propostes que aportin solucions”.

Balcells ha afegit que “són propostes innovadores tant des del punt de vista organitzatiu com tecnològic, que tenen capacitat per ser implantades dins el sistema, tenir impacte social i assistencial i transformar l’àmbit en el que són impulsades. EL CIMTI les acompanya en tot el procés de maduració fins a arribar al mercat”. Finalment, ha assegurat que els projectes poden tenir “vocació internacional”.

En aquesta mateixa línia, el conseller ha valorat que aquesta convocatòria permeti posar el focus en la innovació des d’un punt de vista organitzatiu, buscant solucions “que ens permetin arribar als pacients millor, amb més facilitat i de forma més proactiva, amb idees que puguin madurar, créixer i, si aporten, estendre’s a tot el territori”.

La CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental triarà un màxim de 5 projectes que impactin en alguna d’aquestes tres àrees:

  • Abordatge de la promoció, prevenció i cribratge de les problemàtiques en salut mental durant la infància i adolescència.
  • Abordatge de la promoció, prevenció i cribratge de les problemàtiques en salut mental en la gent gran.
  • Tractament i monitorització de persones amb problemàtiques de salut mental.

Els projectes seleccionats entraran a formar part d’un dels dos programes de suport del CIMTI i rebran l’assessorament dels seus experts mitjançant una cartera de serveis valorada en 45.000€.

Els projectes que desitgin inscriure’s a la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental poden fer-ho a partir d’avui i fins el proper 25 de novembre al següent enllaç. Les propostes rebudes seran avaluades per un comitè de persones expertes, que tindran en compte que estiguin dins l’àmbit dels dispositius mèdic-tecnològics, diagnòstics in-vitro, teràpies digitals i salut digital i s’orientin a respondre algun dels punts clau d’aquesta iniciativa:

  • Promoure i prevenir les problemàtiques en salut mental
  • Facilitar el cribratge per poder donar una resposta ràpida
  • Potenciar la recerca per disposar d’indicadors que ajudin a millorar la intervenció, evolució i control del pacient.
  • Apoderar persones afectades.
  • Fomentar el coneixement de les problemàtiques en salut mental per acabar amb l’estigmatització

 

1  

Imatges

Foto

Foto 1079

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia