Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre

Vés enrere La UPF participa en un projecte europeu per formar les futures generacions en agricultura intel·ligent

La UPF participa en un projecte europeu per formar les futures generacions en agricultura intel·ligent

El projecte TERRATECH, que aplega catorze socis dels àmbits acadèmic, agrícola i tecnològic de deu països europeus, desenvoluparà un màster interactiu avançat en tecnologies agrícoles intel·ligents. En el marc del màster, el Grup de Recerca en Wireless Networking del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF dissenyarà i impartirà un curs en línia sobre xarxes de sensors sense fils.

27.10.2021

Imatge inicial

La UPF, a través del Grup de Recerca en Wireless Networking del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC), és una de les entitats que forma part de TERRATECH (masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies), un projecte finançat pel programa ERASMUS+ de la Comissió Europea, que desenvoluparà un màster interactiu avançat centrat en les aplicacions d’internet de les coses (IoT) en l’àmbit agrícola.

Al llarg dels anys, l’agricultura ha evolucionat enormement, impulsada pels nous coneixements científics i els consegüents desenvolupaments tecnològics. L’agricultura de precisió es troba entre els avenços més recents en aquest sector: consisteix a utilitzar l’última tecnologia per monitoritzar els cultius i les condicions ambientals de l’entorn en temps real, amb la voluntat de millorar les decisions de gestió que permetin impulsar la productivitat i la sostenibilitat dels cultius, en condicions ambientals adverses.

El màster, que començarà a impartir-se el curs 2022-2023, capacitarà persones amb les habilitats i els coneixements necessaris per treballar en la creixent indústria de l’agricultura intel·ligent i de precisió

La creixent popularitat entre els agricultors, juntament amb l'augment de la demanda del mercat, ha creat la necessitat de formar professionals amb una doble experiència en agricultura i en enginyeria de l’internet de les coses (IoT). Per cobrir aquesta demanda, el màster impulsat per TERRATECH, que es començarà a impartir el curs 2022-2023, capacitarà persones amb les habilitats i els coneixements necessaris per treballar en la creixent indústria de l’agricultura intel·ligent i de precisió.

Com serà el màster interactiu avançat i quines competències tindran els seus titulats?

El pla d’estudis innovador està compost per mètodes d’ensenyament interactius i col·laboracions amb associacions agrícoles i empreses capaces de proporcionar solucions tècniques basades en l’enginyeria. Brindarà als estudiants una formació teòrica i pràctica sòlida, que els permeti començar una carrera fructífera en el camp emergent de l’agricultura de precisió intel·ligent.

La duració del màster, sota els estàndards de crèdits ECTS per al reconeixement a tota la Unió Europea, serà de vuit mesos, als quals s’afegirà un mes d’experiència formativa al si de les empreses col·laboradores. Durant el curs, dos períodes de mobilitat permetran la trobada entre estudiants i col·laboradors en laboratoris a gran escala, que proporcionarà als participants una experiència pràctica crucial.

Dos períodes de mobilitat permetran la trobada entre estudiants i col·laboradors en laboratoris a gran escala, que proporcionarà als participants una experiència pràctica crucial

Es preveu que els estudiants que completin el màster estiguin capacitats per a l’ús de noves tecnologies en el camp de l’agricultura, incloent sensors, tecnologies de posicionament, noves eines d’anàlisi de dades, xarxes avançades a través de la internet de les coses (IoT) i comunicació màquina a màquina (machine-to-machine, M2M).

Aquestes tecnologies permetran un monitoratge en temps real dels paràmetres físics del camp de cultiu, les condicions climàtiques locals i un control precís del rec, la fertilització i el diagnòstic de plagues a través de l’automatització.

El màster proporcionarà al mercat laboral europeu tècnics capaços d’incorporar tecnologies en els sistemes de producció agrícola, desenvolupant noves solucions adaptades a les necessitat dels agricultors, així com noves idees emprenedores per a la creació d’agro-negocis.

El curs que dissenyarà el Grup de Recerca Wireless Networking de la UPF

Dins del màster, el curs que prepararà i impartirà el Grup de Recerca Wireless Networking del DTIC, coordinat per Boris Bellalta, consistirà en una formació en línia de trenta hores sobre xarxes de sensors sense fils. Sota el títol “Remote Sensing and Wireless Sensor Networks”, prepararà els estudiants per comprendre i operar aquest tipus de xarxes, així com el disseny i desenvolupament de solucions a mida per a resoldre problemes específics.    

El curs de la UPF prepararà els estudiants per comprendre i operar aquest tipus de xarxes, així com el disseny i desenvolupament de solucions a mida per a resoldre problemes específics

Aquest curs, que es preveu que es posi en marxa la tardor del 2022, cobrirà tots els àmbits d’aquests sistemes. Oferirà un descripció general del posicionament com a referència externa i principis d’adquisició i processament de dades i inclourà temes com ara l’arquitectura de xarxes de sensors, aplicacions de software, plataformes de hardware, tècniques de capa física, control d’accés al mitjà, control de topologia, gestió de la qualitat de servei i emmagatzematge, entre altres aspectes.

D’altra banda, el Grup de Recerca Wireless Networking, durant el mes de desembre del 2021, organitzarà un workshop en línia sobre el projecte.

Les entitats que formen part del consorci del projecte TERRATECH

A banda de la UPF, les altres cinc institucions acadèmiques que formen part del projecte són la Universitat d’Oporto, de Portugal (coordinadora del projecte) i les universitats de Debrecen (Hongria), Helènica Internacional (Grècia), Vidzeme de Ciències Aplicades (Letònia) i Catòlica del Sagrat Cor (Itàlia).

La resta del consorci està compost per cinc pimes (Cerca Trova Ltd., de Bulgària; ECQA GmbH, d’Àustria; Evolutionary Archetypes Consulting SL, d’Espanya; AgriWatch, dels Països Baixos i Agroop, de Portugal); un centre de recerca (Institut Agronòmic Mediterrani de Chania, de Grècia), una cooperativa agrícola (Federació Regional de les CUMA de l’Oest, de França) i una empresa agrícola (Ktima Filippou-Schoinoplokakis, de Grècia).

Les entitats que formen part del consorci pertanyen a deu països europeus

Multimèdia

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Per a més informació

Notícia publicada per:

Oficina de Comunicació