La UB i Chartier World LAB Barcelona creen una càtedra per impulsar la recerca en gastronomia i aromes

Acte de presentació de la càtedra.
Acte de presentació de la càtedra.
Institucional
(04/11/2021)

La Universitat de Barcelona i lʼempresa Chartier World LAB Barcelona han creat la Càtedra UB - Gastronomia i Aromes - Chartier World LAB. Lʼobjectiu és promoure un conjunt dʼactivitats orientades a potenciar la docència, la recerca i la transferència universitària en lʼàmbit de la gastronomia vinculat a lʼestudi de les aromes.

 

Acte de presentació de la càtedra.
Acte de presentació de la càtedra.
Institucional
04/11/2021

La Universitat de Barcelona i lʼempresa Chartier World LAB Barcelona han creat la Càtedra UB - Gastronomia i Aromes - Chartier World LAB. Lʼobjectiu és promoure un conjunt dʼactivitats orientades a potenciar la docència, la recerca i la transferència universitària en lʼàmbit de la gastronomia vinculat a lʼestudi de les aromes.

 

La presentació va tenir lloc el dimecres 3 de novembre a lʼEdifici Històric de la UB, en un acte que va presidir el rector de la UB, Joan Guàrdia, i en el qual van participar François Chartier, cofundador de Chartier World LAB Barcelona, i el director de la càtedra, Axel Bidon-Chanal professor Serra-Húnter del Departament de Nutrició, Ciències de lʼAlimentació i Gastronomia de la UB.

La càtedra neix de la col·laboració entre Chartier World LAB Barcelona i el Campus de lʼAlimentació de la UB (recinte de Torribera, Santa Coloma de Gramenet). En el marc de lʼacord, sʼorganitzaran diverses activitats, que inclouen un seminari de treball, un curs dʼextensió universitària i un concurs de reptes de creativitat i innovació, tots ells amb caràcter biennal. La càtedra també impulsarà una ajuda anual a la investigació.

El Campus de lʼAlimentació i el Chartier World LAB Barcelona ja havien iniciat la seva col·laboració en un projecte per estudiar la utilització de les lies del cava —llevats residuals de la segona fermentació— en la producció de massa mare per fer pa i derivats. Aquest projecte es va desenvolupar a través de la tesi doctoral de lʼestudiant Alba Martín, supervisada per la professora Montserrat Riu, membre del Grup de Recerca Vins, Aromes i Factors de Qualitat de lʼINSA-UB, i dirigida per les professores Elvira López i M. Carmen Vidal, del mateix institut. «La creació de la càtedra també servirà per potenciar altres línies de recerca del Campus de lʼAlimentació lligades a lʼàmbit de la intel·ligència artificial, com ara la línia de recerca en gastronomia computacional», explica Axel Bidon-Chanal.

Lʼempresa Chartier World LAB Barcelona, cofundada per Isabelle Moren i François Chartier, està orientada a lʼexploració de lʼunivers vitivinícola i gastronòmic des de múltiples perspectives. Entre aquestes hi ha lʼestudi de les propietats aromàtiques a partir de lʼanàlisi sensorial, lʼestudi de les harmonies moleculars de les begudes i la seva aplicació al maridatge o, conjuntament amb Sony AI Tokio i tot un equip multidisciplinari, el desenvolupament de recursos basats en intel·ligència artificial orientats a gastronomia. François Chartier, sommelier reconegut mundialment i creador de la ciència de les harmonies moleculars, ha dut a terme tota la seva activitat professional des dʼuna perspectiva científica que lʼha ajudat a comprendre els fenòmens del maridatge de begudes i ingredients per a la preparació de receptes. Un coneixement que és aplicable a tot el sector de les aromes.

 

El Campus de lʼAlimentació de la Universitat de Barcelona (recinte de Torribera, Santa Coloma de Gramenet) acull actualment els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments, i de Nutrició Humana i Dietètica, així com una part del grau interuniversitari UB-UPC de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, en el qual també col·labora lʼescola dʼhoteleria i turisme CETT-UB. A més de la formació de grau, també sʼhi imparteixen el màster de Seguretat Alimentària, el màster de Nutrició en lʼActivitat Física i lʼEsport, el postgrau de Coaching Nutricional i Nous Enfocaments en lʼAtenció al Pacient i el programa dʼAlimentació i Gastronomia de la Universitat de lʼExperiència. El Campus de lʼAlimentació també és la seu de lʼInstitut de Nutrició i Seguretat Alimentària de la UB (INSA-UB), del Departament de Nutrició, Ciències de lʼAlimentació i Gastronomia de la Facultat de Farmàcia i Ciències de lʼAlimentació, de lʼObservatori de lʼAlimentació (ODELA) i del Servei dʼAnàlisi de Virus en la Cadena Alimentària / Cicle de lʼAigua (SAVCA).