Empresa i Treball

El GEM d'enguany s'ha presentat en el marc del Biz Barcelona

EMPRENEDORIA

Catalunya lidera el 2020 l'activitat emprenedora a Espanya amb una taxa del 6,60% i és la comunitat autònoma més ben valorada per emprendre

query_builder   9 novembre 2021 12:00

event_note Nota de premsa

EMPRENEDORIA

Catalunya lidera el 2020 l'activitat emprenedora a Espanya amb una taxa del 6,60% i és la comunitat autònoma més ben valorada per emprendre

  • La província de Barcelona és la que millor ha aguantat la crisi amb una TEA del 6,86%, 0,28 punts menys respecte 2019
  • La ratio d’emprenedora femenina s’ha incrementat respecte a la de l’any anterior, situant-se a poca distància de la masculina
  • Catalunya és la comunitat autònoma més ben valorada per emprendre i empata amb els Estats Units a la dotzena posició a nivell internacional
El GEM d'enguany s'ha presentat en el marc del Biz Barcelona
El GEM d'enguany s'ha presentat en el marc del Biz Barcelona

La taxa d’activitat emprenedora a Catalunya ha caigut fins al 6,60% el 2020, una caiguda que suposa un descens de 1,71 punts respecte la taxa de 2019. Amb tot, Catalunya és manté com la comunitat autònoma amb la taxa més alta, la TEA catalana és 1,41 punts superior a l’espanyola (5,19%) i 0,85 punts inferior a l’europea (7,45%). A més, tot i la caiguda de la taxa, provocada per la pandèmia, el descens ha estat molt menor respecte al registrat els primers anys de l’anterior crisi, l’any 2010 la TEA va ser del 5,04%.

La província de Barcelona és la que millor ha aguantat la crisi de la Covid -19 amb una TEA del 6,86%, 0,28 punts menys respecte a 2019. A les altres províncies, la TEA és del 5,91% a Girona (-1,21 punts respecte 2019), del 4,38% a Lleida (-10,22 punts) i del 6,65% a Tarragona (-7,79 punts).

Aquestes són algunes de les principals conclusions del darrer informe Global Entrepeneurship Monitor (GEM) – Catalunya 2020-2021, promogut pel  Departament d’Empresa i Treball i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte. El GEM és un projecte internacional que analitza la creació d’empreses a 46 països diferents. A Catalunya s’han entrevistat 2.000 persones entre el juliol i l’octubre de 2020, just quan s’aixecava el confinament més estricte provocat per la pandèmia.

El director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà Pujol, ha posat en valor un informe com GEM perquè "aplica una metodologia que ens permet disposar de punts de referència per situar-nos en el nostre entorn". Juncà ha destacat l'esforç tant de la Generalitat com de la Diputació de Barcelona per estendre l'activitat emprenedora arreu del territori català, fomentant que els projectes sorgits a l'àmbit acadèmic esdevinguin realitats empresarials.

El director general d’Innovació i Emprenedoria també ha explicat que “estem treballant per impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya, amb la visió de que el nostre país sigui un referent en la transferència de coneixement i innovació des dels sectors de recerca cap a l’empresa i les institucions”.

Per a la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, «hem d’estar orgullosos que la província de Barcelona hagi estat la que millor ha resistit l’envestida de la Covid-19 pel que fa a l’emprenedoria. Les dades de l’últim informe GEM ens animen a continuar treballant en aquesta direcció, posant-nos al costat de les persones emprenedores i treballant des dels municipis oferint tots els recursos que té la Diputació per enfortir les economies locals de la nostra província».

«Ara més que mai – diu Menor - necessitem tenir una emprenedoria forta i amb empenta per mantenir viva l’economia. Sense persones emprenedores valentes no podrem revertir la crisi que ens ha deixat la Covid-19. I cal que les administracions els fem costat per aconseguir que aquest camí sigui un èxit».

L’informe també apunta que Catalunya lidera a Espanya la taxa d’emprenedors consolidats (iniciatives empresarials de més de 3,5 anys), que creix i se situa al 8,21% (superior a la mitjana europea). Pel que fa als emprenedors potencials, la taxa també creix tant a Catalunya com a la província de Barcelona i queda en el 6,99% i el 7,94%, respectivament. A més, el nombre de persones que han abandonat la seva activitat empresarial els últims 12 mesos (1,71%) ha estat similar a 2019 (1,74%). Aquest percentatge és baix si es compara amb la taxa d’abandonament europea (2,94%) o amb la dels països d’alts ingressos (4,70%). Els enquestats en aquest informe del GEM també apunten que una quarta part dels tancaments (24,7%) han estat motivats per la Covid-19.  

Una dada rellevant en l’estudi de la qualitat de les empreses és la proporció de sectors ubicats en l’àmbit tecnològic. En el cas de Catalunya, encara que hi ha hagut una disminució respecte l’any anterior, s’observa que és superior a la mitjana espanyola i a la de països d’alts ingressos.

Creix el percentatge de persones que volen crear una empresa

Tot i el context de pandèmia i la crisi derivada per la Covid-19, continua creixent respecte al 2019 el percentatge de la població que manifesta la intenció de crear una empresa pròpia els propers anys. Aquest indicador de l’emprenedoria potencial se situa el 2020 a Catalunya al 7,9% i a Barcelona en el 8,4%, amb un increment de 0,2 punts percentuals i de 0,4 en relació al 2019, respectivament. En canvi a Espanya, aquest indicador ha caigut 1,1 punts i ha passat del 8,1% el 2019 al 7% el 2020. Tot i el bon comportament català, Catalunya i Barcelona són lluny encara dels països d’alts ingressos i presenten un clar marge de millora. A nivell europeu, el percentatge d’emprenedoria potencial és del 12,8% i a nivell mundial del 21,6%.

La taxa de persones emprenedores potencials (7,94), no només s’ha mantingut, sinó que s’ha incrementat lleugerament respecte al 2019. Aquesta dada és esperançadora per al proper exercici.

Pel que fa als nous emprenedors (TEA) al 2020 creix significativament la motivació reactiva o per necessitat (“crear una empresa perquè el treball escasseja”) passant aquesta motivació del 16,9% al 2019 al 48% el 2020. Això s’explica sobretot per la situació excepcional provocada pel coronavirus.

La taxa de dones emprenedores retalla distàncies

Els resultats per gènere indiquen que al 2020 el percentatge de dones emprenedores es manté inferior al dels homes, però aquesta bretxa es redueix respecte als anys anteriors. En el cas dels emprenedors consolidats pràcticament hi ha igualtat de percentatges (49% dones davant del 51% dels homes), també en el grup d’emprenedors nous la diferència és petita (47% de les dones i 53% dels homes). Les diferències més grans es troben en les fases naixents, en abandonaments i, sobretot, en potencials.  

Si observem la TEA per gènere, la TEA de les dones se situa en el 6,0% i la dels homes en 7,2%. En tots dos casos la TEA disminueix respecte al 2019 però el descens és menys pronunciat en les dones (-1,3 punts) que en els homes (-2,1 punts). D’aquesta manera, la diferència entre homes i dones que al 2019 era de dos punts percentuals s’ha reduït a 1,2 punts. La TEA femenina espanyola continua sent inferior a la catalana i aquest últim any passa del 6% de 2019 al 4,8% de 2020. També millora la ràtio TEA femenina/TEA masculina que creix sis punts vers la masculina i se situa al 84% a Catalunya (això vol dir que hi ha 0,84 dones per cada home emprenedor en fase inicial TEA). Uns valors similars als d’Espanya, on la ràtio és del 86% però, a diferència de la catalana, ha disminuït 8 punts respecte al 2019.

El perfil de les persones emprenedores

Per edats, els resultats de l’informe indiquen que l’edat mitjana dels emprenedors potencials és de 35 anys, de 44 en els emprenedors en fase inicial i de 51 en fase consolidada. Amb tot, al 2020 hi ha un descens important de la TEA del grup de 25-34 anys, que passa del 14 al 4%. També baixa la TEA, però menys, del sector entre 35-44 anys (del 11% al 7%). En canvi, creix la TEA en els grups de més edat i passa del 5 al 7% en el sector de 45-54 anys i creix del 3 al 8% en el grup de 55-64 anys.

Pel que fa al nivell de la renda dels emprenedors catalans, la TEA del tram superior (més de 30.000€) és del 10,5% el 2020, quasi cinc punts percentuals menys que al 2019.

Catalunya, el millor lloc per emprendre

L’informe també apunta que Catalunya és la comunitat autònoma més ben valorada per emprendre. A nivell internacional, a més, amb una nota de 5,2 se situa en la dotzena posició, empatada amb els EUA, propera als valors de països europeus com Països Baixos (6,3), Noruega (5,7) i Suïssa (5,4) i per davant d’altres estats com Luxemburg (5,0) o el Regne Unit (5,0). És a dir, tot i la crisi provocada per la Covid-19, Catalunya manté una valoració mitjana de les condicions per emprendre (5,2) superiors a la d’Espanya (4,7) i a la mitjana europea (4,6).

Les condicions de l’entorn que reben millors puntuacions i que aproven amb valoracions superiors a 5 són: l’existència i accés a infraestructura física i de serveis, existència i accés a infraestructura comercial i professional, programes públics, les normes socials i culturals, educació i formació emprenedora a l’etapa postescolar i finançament per a emprenedors. En canvi, les que han rebut una puntuació menor són: dinàmica del mercat intern, educació i formació emprenedora en l’etapa escolar, polítiques públiques associades amb impostos, regulacions i burocràcia i transferència d’I+D.

L’impacte de la Covid-19 a l’activitat emprenedora de Catalunya

L’informe del GEM ha introduït en aquesta edició diferents preguntes relatives a l’impacte de la Covid-19. En aquest sentit, un 44% de les persones entrevistades a Barcelona i a Catalunya asseguren haver disminuït els ingressos de la llar a causa de la pandèmia i un 2% diu haver-los augmentat. Una afectació que s’ha notat amb més força, 20 punts més, en els empresaris consolidats (empreses amb una antiguitat superior als 3,5 anys).

2  

Imatges

El GEM d'enguany s'ha presentat en el marc del Biz Barcelona

El GEM d'enguany s'ha presentat en el marc del Biz Barcelona 208

Lluís Juncà durant la seva intervenció

Lluís Juncà durant la seva intervenció 95

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia