Notícies | Sala de premsa

La sostenibilitat, eix central de la 26a Setmana de la Ciència

10 novembre 2021 | Notícies, Sala de premsa

L’SC’21 porta arreu Catalunya més de 300 activitats de disseminació científica per tots els públics.

Centenars de centres escolars participaran el 17 de novembre en una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, dedicat a la robòtica, l’astrofísica, l’economia circular i les xarxes socials.

L’SC’21 s’inaugurarà el 12 de novembre, al Parlament de Catalunya, a les 10.00 h, amb la conversa científica «Impacte a Catalunya de la crisi climàtica i el canvi global», amb els investigadors Xavier Rodó (ISGlobal) i Roser Maneja (CTFC).

Del 12 al 21 de novembre se celebrarà la 26a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’21), organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, Amgen i BBVA. El programa d’activitats d’aquesta iniciativa comunicativa agrupa més de 300 actes de disseminació de coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya (entre conferències, taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos, tallers i exposicions) adreçats a tots els públics (consulteu la pàgina web www.setmanaciencia.cat).

Amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible; de l’Any internacional de les Fruites i Verdures; de l’Any Europeu del Ferrocarril, i del Centenari de Naixement del Servei Meteorològic de Catalunya, l’actual edició de la Setmana de la Ciència se centrarà en el tema de la sostenibilitat, tot i que no serà un enfocament excloent. Altres temes de rellevància que s’emmarquen dins l’SC21 són: els 150 anys del naixement de Josep Maria Fuset i Tubià, biòleg i polític; els 100 anys del naixement de Teresa Juvé i Acero, escriptora, pedagoga i mestra; els 100 anys del naixement de Joan Triadú i Font, mestre, pedagog, crític literari, escriptor, traductor, defensor de la llengua catalana i activista cultural i diverses commemoracions relacionades amb el món de la microscòpia i la nanotecnologia.

«Impacte a Catalunya de la crisi climàtica i el canvi global»

L’SC’21 s’inaugura el divendres 12 de novembre, al Parlament de Catalunya, a les 10.00 h, amb les intervencions de la M. Hble. Sra. Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya; l’Hble. Sra. Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i presidenta de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), i el Sr. Jordi Portabella, director general de l’FCRI.

L’obertura oficial anirà seguida de la conversa «Impacte a Catalunya de la crisi climàtica i el canvi global», amb Xavier Rodó, professor d’Investigació ICREA i cap del Programa de Clima i Salut de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); i Roser Maneja, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i professora associada del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut i col·laboradora a diferents mitjans, moderarà l’acte.

Dia de la Ciència a les Escoles

El 17 de novembre es portarà a terme una nova edició del Dia de la Ciència a les Escoles, activitat emblemàtica de l’SC impulsada per l’FCRI. En format virtual, l’acte constarà de quatre conferències a càrrec de sengles científics i científiques que seran seguides durant el matí per 140 escoles.

Els alumnes participants, de 3r i 4t d’ESO, han treballat prèviament les matèries seleccionades mitjançant uns vídeos, en els quals els mateixos investigadors els han plantejat un repte científic centrat en les seves respectives disciplines que han de resoldre els escolars. En acabar, els alumnes contrasten les solucions i interactuen virtualment amb els investigadors protagonistes, tot formulant també preguntes.

Les temàtiques i xerrades seran: la robòtica, amb Anaís Garrell, investigadora postdoctoral a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRII-CSC-UPC) i professora de la UPC; l’astrofísica, protagonitzada per Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC); l’economia circular, a càrrec de Jordi Morató, director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC; i les xarxes socials, amb Davinia Hernández-Leo, catedràtica d’Enginyeria i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF. Enguany també es duran a terme 15 tallers presencials que es faran a diferents punts del territori.

Final del tercer Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència

Un altre dels actes centrals de l’SC’21, organitzat per l’FCRI amb l’objectiu de fomentar nous formats de disseminació científica en català, serà la final de la tercera edició del concurs “Els Monòlegs del Club de la Ciència”, que es portarà a terme presencialment el 19 de novembre a les 17.00 h (Casal de Barri Transformadors de Barcelona, C/Ausiàs Marc, 60).

Coordinada per monologuistes científics professionals de Big Van Ciencia, la iniciativa vol promoure una comunicació de la ciència àgil i entenedora, mitjançant monòlegs cientificotecnològics de 3 minuts de durada, fets per estudiants i professionals del sector. La final serà protagonitzada per 8 aspirants.

Art i Ciència

L’FCRI i Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, amb el suport de l’empresa biotecnològica Amgen, impulsen la iniciativa “Art i Ciència”. Dins d’aquest projecte comunicatiu, que vol ressaltar i reivindicar el paper de les dones investigadores en el àmbit de la salut a través de la història, tot fomentant les vocacions científiques i creant referents científics femenins, una artista gràfica pintarà, en diferents fases, un gran mural de 105 m2 a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, dedicat a dones investigadores de gran rellevància de diferents èpoques històriques.

“Art i Ciència” es completarà amb una segona actuació artística, dedicada al tema de la sostenibilitat, amb la retolació de part de la façana de l’edifici de l’FCRI (passeig de Lluís Companys, 23, Barcelona) amb motius científics relacionats amb la sostenibilitat.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat