‘Akamu’, un joc en línia que ajuda a memoritzar conceptes en els estudis d’enginyeria

‘Akamu’, un joc en línia que ajuda a memoritzar conceptes en els estudis d’enginyeria
+
Descarregar

L'estudiant de l'ESEIAAT Fernando Amador, mostrant l'app 'Akamu' en el seu mòbil

‘Akamu’, un joc en línia que ajuda a memoritzar conceptes en els estudis d’enginyeria
+
Descarregar

Fernando Amador, amb personal de la Universidade de Lisboa, on l'equip guanyador farà una estada

La xarxa d’universitats europees Unite! ha premiat, en la convocatòria Unite4Future, l’app ‘Akamu’, un projecte de joc en línia ideat per un estudiant de la UPC, juntament amb altres estudiants alemanys i portuguesos, i que ajuda a retenir en la memòria, d’una manera amena i divertida, conceptes relacionats amb els estudis d'enginyeria. El joc consisteix en duels de preguntes i respostes, entre dos jugadors, a través del telèfon mòbil. El premi de Unite4Future permetrà finalitzar el desenvolupament de l'app.

30/11/2021

Quins valors pren el número quàntic magnètic? Quants nivells d’energia té el magnesi segons la taula periòdica? Com es calcula l’aerodinàmica de l’ala d’un avió? I la resistència del cable d’una xarxa d’alta tensió? Aquestes i altres preguntes poden ser matèria d’examen als estudis d’enginyeria.

Segons explica Fernando Amador Pla, estudiant del màster universitari d’Enginyeria Aeronàutica a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial, Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), “al llarg dels estudis hem de memoritzar conceptes i fórmules, i demostrar en els exàmens el coneixement que en tenim, però un cop aprovem, sovint les oblidem, tot i que després ens toca rescatar-les en assignatures o treballs posteriors. Per això, un equip d’estudiants de la UPC i de les universitats de Darmstadt (Alemanya) i Lisboa (Portugal) hem tingut la idea de crear un joc online per ajudar a retenir aquests coneixements d’una manera divertida”.

Aquest és l’origen i l’objectiu d’Akamu, una app ideada i creada per Antonia Wúst, Ariona Jupi, Niklas Fix, Manuel Eusébio Freitas i Fernando Amador Pla, que convida estudiants i docents de titulacions d’enginyeria a col·laborar introduint contingut i preguntes en una plataforma online, per tal que l’estudiantat es desafïï i passi una estona divertida jugant a respondre preguntes relacionades amb les assignatures que estan cursant o que ja han superat, com a complement a l’estudi monòton i individual. “El que pretenem és combinar la popularitat de les aplicacions de jocs online i aplicacions mòbils amb els coneixements acadèmics universitaris. Amb 'Akamu', els estudiants es desafien en duels i responen a preguntes sobre temes de cursos actuals i anteriors, en una dinàmica col·laborativa, perquè tant docents com estudiants aporten contingut a l’app”, diu Amador.

Una altra de les virtuts d’ 'Akamu' és que genera informació útil sobre l’èxit de l’aprenentatge, de manera que el professorat pot conèixer el grau de dificultat de les preguntes, el que permet millorar la docència d’aquests continguts.

Segons Fernando Amador Pla, el joc “assoleix els requisits de la convocatòria Unite4Future perquè aposta per la diversitat, és inclusiva i motiva l’aprenentatge amb una experiència digital”, conclou l’estudiant de l’ESEIAAT, que reconeix el gran potencial de l’app per ser utilitzada abastament en l'àmbit universitari.

El Premi, que consisteix en una estada a la Universitat de Lisboa per als estudiants guanyadors, es va lliurar el 29 de novembre, en el marc de la trobada del 4t Diàleg Unite! , que ha acollit la UPC al Campus Diagonal Nord de Barcelona.

El 4t Diàleg Unite!: ‘Past, Present and Future’, que ha tingut lloc del 29 de novembre a l'1 de desembre, ha reunit més de 200 experts de les set universitats europees que formen part de l'aliança Unite!, així com representants del món de la indústria, d'institucions i governs per debatre sobre els temes clau per al futur del desenvolupament europeu.

En aquesta trobada s'ha continuat donant forma a l’aliança Unite!, la xarxa europea universitària d’Innovació, Tecnologia i Enginyeria integrada per la UPC, la Technical University of Darmstadt, l’Aalto University, el Royal Institute of Technology (KTH), les Grenoble INP graduate schools of engineering and management (University Grenoble Alpes), el Politecnico di Torino i la Universidade de Lisboa. L'objectiu de la trobada ha estat compartir idees i aprendre de les millors pràctiques en els àmbits de la docència i la recerca, en les quals ja treballa l'aliança Unite!, per construir la universitat europea del futur.