Barcelona crearà un nou fons per invertir en projectes tecnològics avançats, dotat amb 10M€ : Servei de Premsa

Barcelona crearà un nou fons per invertir en projectes tecnològics avançats, dotat amb 10M€

16/12/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]L’anunci de la creació del nou Fons Deep Tech Barcelona s’ha fet durant la constitució del Consell de la Barcelona Innovation Coast, el nou espai de coordinació estable dels agents innovadors de la ciutat i on participen universitats i escoles de negocis; centres de recerca i de transferència de coneixement; associacions empresarials, clústers o agents finançadors

L’acte ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni I la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, a més d’una àmplia representació de l’ecosistema innovador de la ciutat

La BIC és una nova plataforma público-privada que neix per potenciar la innovació en diferents sectors estratègics i consolidar Barcelona com un hub d’innovació de l’Agenda2030

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui la creació del Fons Deep Tech Barcelona,, un nou fons per invertir en projectes tecnològics avançats, dotat inicialment amb 10M€. L’anunci d’aquest nou instrument financer s’ha fet durant l’acte de constitució del Consell de la Barcelona Innovation Coast (BIC), la nova plataforma público-privada que agrupa tots els agents innovadors de la ciutat i que vol fer aterrar nous projectes i empreses que consolidin Barcelona com a referent internacional en l’àmbit científic i tecnològic i hub d’innovació de l’Agenda2030.

L’acte fundacional de la BIC ha comptat amb la participació dels tinents d’alcaldia, Jaume Collboni i Laia Bonet; la Secretaria General d’Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació, Teresa Riesgo, o els directors generals de Recerca i de Transferència de la Generalitat. També hi han participat els rectors de les 4 universitats públiques, a més de la UOC, la URLL, la UIC, la UAbad Oliva, i la UVic-UCC. També hi han assistit representants de diverses institucions membres de la BIC com Barcelona Activa, l’AMB, Leitat, Eurecat, Foment, Pimec, BCN Global, CTEcno, AMETIC, 22@Network, BSC, CLuster Energia, EIT Mobility, Associació Catalana de Centres de Recerca, el BIST, els CERCA.

El primer tinent d’alcaldia i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha subratllat que “amb la constitució del Consell de la Barcelona Innovation Coast, fem un pas més en l’impuls de l’estratègia que, des de l’Ajuntament, estem desplegant per dibuixar la Barcelona del futur: una estratègia basada en la diversificació econòmica, en la innovació i el coneixement per una economia més sostenible, resilient i equitativa”

La presidenta del Consell i tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que “la innovació és clau per una ciutat més pròspera, però també socialment més justa. “El compromís municipal amb una innovació amb impacte social, científic i tecnològic s’expressa molt clarament a través d’una inversió de 10MEUR en el Fons Deep Tech Barcelona”, ha assegurat.

El Consell de la BIC té entre els seus objectius fundacionals aportar una visió estratègica que permeti impulsar l’R+D+i en economia d’escala en el marc d’una Barcelona Metropolitana de 5 milions de persones; definir els sectors potencials d’impuls de la transferència de coneixement i generació d’innovació, fomentar l’economia de concentració entre les institucions adherides a la BIC i reflexionar sobre els diferents instruments d’impuls de la transferència de coneixement existents.

 

Un Consell per donar suport a la innovació a tots els nivells

El consell del BIC compta amb diferents instruments de suport a la innovació (legals, financers, relacionals, etc) per ajudar els diferents agents que en formen part: universitats i escoles de negocis; centres de recerca i de transferència de coneixement; associacions empresarials; clústers; agents finançador i administracions públiques.

En l’àmbit financer, el nou Fons Deep Tech Barcelona, permetrà destinar un mínim de 10M€ a potenciar la innovació invertint en projectes tecnològics Deep Tech. Té com objectius:

Aquest nou fons es complementa amb el Barcelona Accelera, dedicat a l’acceleració de Start-ups, impulsat des de Barcelona Activa. També tindran a la seva disposició el Barcelona Deep Tech Node, l’espai de mentoring i acompanyament constituït recentment per gestionar spin-offs i start-ups i facilitar el seu accés al mercat. Aquesta aliança entre Barcelona Activa, UB, UAB, UPC, UPF i UOC ofereix serveis a start-ups i spin-offs vinculades amb els materials avançats, la intel·ligència artificial, el blockchain, la robòtica, la fotònica, l’electrònica, la computació quàntica, la biotecnologia i les tecnologies de l’espai.

Pel que fa a instruments legals, la BIC donarà suport a la creació de Sandboxes o Urban Labs que permetran experimentar de forma segura en un entorn de proves tancat. Per cada potencial SandBox es realitzaran rondes d’entrevistes entre els referents dels diferents projectes i institucions estatals, europees o referents de cada sector pertanyents a la BIC.

Per últim, la BIC preveu organitzar unes jornades anuals, on investigadors i empresaris tinguin oportunitat de trobar-se, conèixer les capacitats dels primers i les necessitats dels segons, i s’observin possibilitats de finançament i impuls de nous projectes innovadors.

 

La innovació com a puntal per sortir de la crisi actual

Barcelona posa la innovació al centre de l’estratègia d’impuls i de recuperació econòmica de la ciutat. Seguint el rumb que marca l’Agenda 2030, es promouran quatre sectors estratègics: mobilitat, energia, tecnologia i digitalització i salut. En concret, es tracta d’impulsar les oportunitats que genera un territori que ocupa un 25% de la superfície de Barcelona: 25.100 hectàrees on es concentren els centres de recerca i les empreses més punteres de la ciutat.

La capacitat d’impacte de la BIC en els propers 10 anys s’estima en la creació de fins a 40.000 llocs de treball directes, un càlcul que té en compte els 550.000m2 de locals i oficines de més de 1.000 m2 que hi ha disponibles i que tenen potencial com a llocs per fer aterrar empreses i projectes innovadors en el territori que s’ha definit com la Barcelona Innovation Coast. D’aquests 40.000 llocs de treball directes que potencialment es poden assolir a deu anys vista, 750 estarien vinculats a la I+D. Es preveu que aquest projecte tingui un impacte de 235 M€ per a la ciutat de Barcelona.

 

Promoure i dinamitzar la innovació en quatre sectors estratègics

Els sectors prioritaris i estratègics on es vol impulsar la innovació son la salut, la mobilitat i l’energia, i com a vector transversal, la tecnologia i la digitalització.

 

Mobilitat

– Mobilitat sostenible i intel·ligent

– MaaS i desenvolupament de prototips

– Ultima milla sostenible

 

Tecnologia i digitalització

– Serveis i productes (plataformes, sensors)

– Software i apps mòbils

– Gestió i anàlisi de dades

– Innovació digital transversal

– Reducció de bretxes digitals

– Deep Tech

 

Energia

– Descarbonització de l’economia

– Renovables

– European New Green Deal

– Edificis / Mobilitat /logística

 

Salut

– Recerca i innovació biosanitària

– Biomedicina

– Medicina de precisió

 

Es tracta dels àmbits amb major impacte en la ciutadania i en el model de ciutat més saludable, menys contaminada, més humana, com marca l’Agenda 2030.

 

Vídeo BIC 





Paraules clau

innovació/ tecnologia/