Es donen a conèixer els Premis Ciutat de Barcelona 2021 en les categories científiques

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura (ICUB), ha fet públics avui els treballs de recerca i divulgació guanyadors de les categories científiques dels Premis Ciutat de Barcelona 2021. Les propostes guardonades en aquesta edició posen el seu focus en l’impacte de la petjada humana en el medi ambient, el càncer i la dinàmica epidemiològica de la covid-19.

Logo dels Premis Ciutat de Barcelona
01/02/2022 - 12:21 h - Cultura i lleure Octavi Planells

Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuren cada any des de 1949 per reconèixer la creació artística i la recerca científica de la ciutat, amb l’única excepció del 2020, que els guardons no es van concedir a causa de la pandèmia de covid-19. No obstant això, aquella edició fou substituïda de manera extraordinària per les Beques “Premis Barcelona 2020”, orientades a projectes encara no posats en marxa. El 2021, l’Ajuntament va recuperar els Premis Ciutats de Barcelona (a més de mantenir les Beques Barcelona), els quals es lliuraran en un acte al saló de Cent el pròxim 15 de febrer. Per anar obrint boca, durant aquests dies l’ICUB està donant a conèixer els treballs guanyadors de les seves catorze categories. Avui ha estat el torn dels treballs guardonats en les tres categories científiques: Ciències Ambientals i de la Terra, Ciències de la Vida i Ciències Experimentals i Tecnologia.

Premis de ciència

Ciències Ambientals i de la Terra

El premi en aquesta categoria ha estat per a Santiago Giralt, investigador del Geosciencie Barcelona-CSIC, pel treball Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences. El treball destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits. El jurat ha volgut destacar el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).

Ciències de la Vida

Les persones guardonades són Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel González-Pérez, pel seu treball titulat In silico saturation mutagenesis of cancer genes publicat a la revista Nature. El jurat considera que aquest treball contribueix a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals. Així mateix, el veredicte esmenta la importància d’aquest estudi per a l’avenç transversal en diferents disciplines de recerca bàsica tals com la genòmica, la biologia evolutiva i la biologia cel·lular.

Ciències Experimentals i Tecnologia

El premi s’ha atorgat al grup de recerca BIOCOMSC de la UPC, format per la investigadora Clara Prats i els investigadors Daniel López-Codina, Enric Álvarez Lacalle, Sergio Alonso i Martí Català. Se n’ha valorat la contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica de la covid-19 i, especialment, la seva tasca de divulgació i comunicació de la ciència, fent accessible i comprensible per a la societat el seguiment diari de l’evolució a curt termini de les dades epidemiològiques.