Recerca i Universitats

100tífiques

La consellera Geis anuncia que "la propera convocatòria d'ajuts de suport als grups de recerca (SGR) discriminarà positivament els projectes liderats per dones investigadores"

query_builder   4 febrer 2022 16:30

event_note Nota de premsa

La consellera Geis anuncia que "la propera convocatòria d'ajuts de suport als grups de recerca (SGR) discriminarà positivament els projectes liderats per dones investigadores"

  • Tret de sortida a la quarta edició del programa #100tífiques per visibilitzar les dones en aquest àmbit i crear nous referents femenins amb xerrades en més de 400 escoles d’arreu del país
  • El projecte està impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració del Govern
100tífiques

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha obert aquest matí la trobada de #100tífiques que inaugura la quarta edició del programa #100tífiques de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST) per apropar la ciència a l’escola i crear nous referents femenins capaços d’inspirar els més joves.

La consellera Geis ha defensat que, malgrat de disposar d’un sistema de coneixement de gran potencialitat, és imperatiu que “les dones investigadores hi estiguin representades a l’alçada del que suposen per la societat. El Govern, com a servidors públics, ha de treballar sense descans per fer-ho possible, per facilitar que aquest talent pugui desplegar-se”. En aquesta línia, la consellera Geis ha anunciat que la “propera convocatòria d’ajuts de suport a les activitats dels grups de recerca (SGR) del Govern discriminarà positivament els projectes que estiguin liderats per dones investigadores, perquè necessitem visibilitzar el talent científic femení en la línia del que fa la Comissió Europea amb les línies de suport a la ciència de l’European Research Council (ERC)”.

En el marc de la trobada celebrada al Paranimf de la Universitat de Barcelona, la titular de Recerca i Coneixement i presidenta de la FCRI ha felicitat “el programa #100tífiques per la gran feina que fa per tal d’estimular les vocacions entre les més joves i per destacar el paper estratègic de les dones en recerca i tecnologia”.

A banda de la participació de la consellera de Recerca i Universitats, també han pres part en l’acte el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el rector de la UB, Joan Guàrdia, i el president del patronat del BIST, Andreu Mas-Colell.

El conseller d’Educació ha agraït les investigadores col·laboradores del programa la seva aportació al programa per “compartir la vostra experiència com a científiques amb l'alumnat de les escoles del país, que de ben segur servirà per fomentar i inspirar els nostres joves en l’objectiu de què prenguin les millors decisions a la seva vida”. Per Gonzàlez-Cambray és capital “apassionar les nenes en la ciència i la tecnologia a partir de la motivació, la presència més destacada en mitjans de comunicació i xarxes socials i l’establiment de referents que permetin inspirar-s'hi”.

Per la seva part, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha recalcat la contribució de les dones a la recerca al llarg de les darreres dècades: “Només cal fer una ullada a la situació actual de la ciència i a la projecció que hi tenen les dones gràcies a l’espai conquerit els darrers 20 anys amb la tossuderia de la seva excel·lència. Si algú creu que el futur de la ciència no serà en femení és que no coneix el món de la ciència".

Finalment, el president del patronat del BIST, Andreu Mas-Colell ha posat en valor el “compromís del BIST en el lideratge femení en ciència” i ha destacat l’impacte positiu sobre les escoles i sobre el talent científic femení de la iniciativa #100tífiques.

 

Referents femenins en ciència

La Trobada anual de #100tífiques, que ha convocat 450 investigadores i tecnòlogues, té per objectiu propiciar el networking entre les investigadores i tecnòlogues i reconèixer públicament la contribució de les dones a l’avenç de la ciència.

El programa #100tífiques vol apropar la ciència a l’escola posant en valor l’aportació d’investigadores i tecnòlogues, tot creant nous referents femenins capaços d’inspirar noies i nois. El programa compta amb 450 científiques, dels àmbits públic i privat, que impartiran xerrades el proper dia 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, a més de 400 escoles de tota Catalunya.

Des de la seva primera edició, l’any 2019, el programa #100tífiques ha crescut de forma molt significativa, passant de les 115 investigadores i 103 escoles de la primera edició a les més de 450 científiques i tecnòlogues i més de 400 escoles tant de l’edició en línia de 2021 com la d’enguany. Així mateix, aquest creixement també ha augmentat l’impacte social del programa, passant dels 6.500 nenes i nens de la primera edició als més de 34.000  alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO del 2021, una xifra que es preveu igualar en l’edició d’aquest any.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 4040

Foto 2

Foto 2 5697

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia