Recerca i Universitats

Geis amb govern balear

En el marc de la visita institucional de la titular de Recerca i Universitats a les Illes Balears

Consellera Geis: "Compartim amb el Govern de les Illes Balears el desig de col·laboració entre sistemes de coneixement de parla catalana"

query_builder   3 febrer 2022 14:04

event_note Nota de premsa

En el marc de la visita institucional de la titular de Recerca i Universitats a les Illes Balears

Consellera Geis: "Compartim amb el Govern de les Illes Balears el desig de col·laboració entre sistemes de coneixement de parla catalana"

Després d’una trobada amb la consellera de Salut i Consum del Govern balear, Patrícia Gómez, i la secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, la consellera Geis ha expressat el compromís d’estrènyer els vincles entre tots dos governs i establir acords bilaterals en matèria de docència, recerca i transferència de coneixement
Geis amb govern balear

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha manifestat aquesta tarda la “voluntat d’establir un marc de col·laboració estable entre els governs català i balear amb la intenció de concretar acords bilaterals entre els respectius sistemes de coneixement”. La consellera Geis ha posat en valor els “profunds lligams lingüístics i culturals que compartim amb les Illes i que són també els fonaments de la Xarxa Vives que aplega totes les universitats de parla catalana” alhora que ha subratllat que “volem enfortir les relacions amb el govern balear perquè tenim uns llaços que són naturals en aquesta regió de la mediterrània de la qual nosaltres formem part com espai de coneixement compartit”.

Després de la reunió que ha mantingut al matí amb la secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i la posterior visita a la Universitat de les Illes Balears (UIB) junt amb el rector de la universitat i actual president de la Xarxa Vives d’Universitats, Jaume Carot, i el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, Xavier Quinquillà, la consellera Geis ha expressat el “compromís dels dos executius de col·laborar i reforçar les aliances amb la Universitat de Ies Illes Balears en matèria de docència, recerca i transferència de coneixement”.

En una compareixença conjunta davant dels mitjans, Geis ha detallat que durant la reunió amb Vilaret “hem parlat de com podem concretar un acords de col·laboració en el marc de la Xarxa Vives tenint en compte la important mobilitat d’estudiants universitaris que hi ha entre Catalunya i les Illes”.

Geis i Vilaret han avaluat les dades de mobilitat d’estudiants entre les universitats de parla catalana que integren la Xarxa Vives. En aquest sentit, la consellera ha explicat que un 34,43% dels estudiants de la resta de l’Estat matriculats a universitats de Catalunya provenen de les Illes Balears, el que equival a 4.560 estudiants segons dades corresponents al curs 2019-2020. Pel que fa a màsters, hi ha 484 estudiants provinents de les Illes Balears, el que representa un 14,52% de la mobilitat dins l’Estat cap a universitats catalanes. En relació amb programes d’intercanvi, uns 80 estudiants de les Illes i del País Valencià venen a universitats de Catalunya participant en programes de mobilitat i, en l’altre sentit, uns 85 estudiants matriculats a universitats de Catalunya participen en accions de mobilitat cap a universitats de les Illes i del País Valencià. A banda d’universitats presencials, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) té una matrícula molt important d’estudiants de les Illes, amb 1.827 estudiants matriculats als seus graus i 713 a màsters.

La reunió de la consellera Geis amb responsables del Govern balear s’emmarca en la visita de dos dies que la titular de Recerca i Universitats ha fet a les Illes. Geis ha valorat com “un primer pas amb voluntat de continuïtat” aquesta trobada que ha de servir per “donar fluïdesa a una col·laboració més estreta en universitats i recerca, amb la realització de projectes conjunts entre territoris agermanats per una mateixa llengua”. En aquest sentit, la consellera ha anunciat ja un primer acord marc de col·laboració en l’àmbit de la tecnologia marina.

Al llarg del matí, la consellera Geis ha visitat la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), junt amb la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, i el director científic de la institució, Miquel Fiol. L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears ha identificat 7 àrees científiques d'interès, les quals engloben els 52 grups d'investigació i prop de 800 investigadors i investigadores que treballen en les diferents entitats. La consellera ha fet un recorregut per diferents laboratoris i grups de recerca que formen part de l’Institut com el de Biologia Cel·lular del Càncer, el grup de Genòmica de la Salut, i el de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica. També ha parlat amb els responsables de la Plataforma Biobanc. Ja a la tarda, la consellera Geis ha visitat el Centre de Recerca Marina, Institut d’Estudis Avançats IMEDEA, de la mà del seu director, Gotzon Basterretxea. IMEDEA és el primer institut de recerca universitària de la Universitat de les Illes Balears.

Vincles amb el sistema de recerca balear

En el transcurs de les visites als centres de recerca, la consellera Geis ha pogut constatar la vinculació existent entre el sistema de recerca de les Illes Balears i institucions acadèmiques i científiques de Catalunya. Aquest és el cas de l’Agencia de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que ha avaluat fa uns anys, per encàrrec del Govern balear, diverses convocatòries de places predoctorals i alguna convocatòria de l’Institut d’Estudis Baleàrics de personal investigador. Així mateix, la Universitat de les Illes Balears (UIB) manté una activa relació de col·laboració amb l’AGAUR, atès que aquest organisme ha avaluat convocatòries postdoctorals, de projectes i d’alguns instituts de recerca balears.

Geis també s’ha interessat per l’Avantprojecte de llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears en què s’està treballant actualment i que s’inspira en la Llei de la ciència de Catalunya (LCC). Finalment, la col·laboració entre tots dos sistemes també s’estén al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència on participen simultàniament centres de recerca de Catalunya i de Balears en el camp de l’Astrofísica i física d'altes energies, concretament en l’àmbit de les Tecnologies avançades per a l'exploració de l'univers i les seves components.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia