Polítiques Digitals

ESA-BIC Barcelona

Catalunya reactiva la incubadora ESA-BIC per impulsar l'emprenedoria i la innovació en tecnologies de l'espai

L'ESA-BIC del Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, ha tornat a ser seleccionada recentment com una de les incubadores promogudes per l'Agència Espacial Europea

query_builder   8 abril 2022 10:30

event_note Nota de premsa

Catalunya reactiva la incubadora ESA-BIC per impulsar l'emprenedoria i la innovació en tecnologies de l'espai

L'ESA-BIC del Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, ha tornat a ser seleccionada recentment com una de les incubadores promogudes per l'Agència Espacial Europea

  • El programa d’acceleració coliderat per la Generalitat, la UPC i el Parc Mediterrani de la Tecnologia permetrà incubar 21 startups en 3 anys
  • El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori aportarà 600.000 € al projecte, que té un pressupost total d'1,8 milions d'euros
  • L’ESA-BIC és un dels instruments de l’Estratègia NewSpace del Govern per impulsar l’ecosistema català de l’àmbit espacial
Seu de l'ESA-BIC Barcelona

El centre d’incubació d’empreses ESA-BIC Barcelona agafa un nou impuls al Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya, BarcelonaTech (UPC), a Castelldefels, després d’haver estat seleccionat novament com una de les incubadores que l’Agència Espacial Europea (ESA) promou per accelerar startups que basin el seu negoci en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai. 

Això permetrà desplegar el programa d’acceleració impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la UPC i el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) per als pròxims tres anys, que compta amb el suport d’altres institucions del territori: el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

El programa compta amb un pressupost total d’1,8 milions d’euros, la tercera part dels quals (600.000 €) els aportarà la Generalitat de Catalunya, a través de Polítiques Digitals, en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Això suposarà la incubació de 21 empreses durant 3 anys: 18 finançades al 50% entre l’ESA i la Generalitat i 3 finançades al 100% per la Generalitat.

El programa d’incubació estarà obert a aquells emprenedors o empreses de menys de 5 anys d’activitat que creen productes i serveis utilitzant tecnologies o dades de l’espai o bé que desenvolupen solucions per al sector espacial.

Amb la reactivació de l’ESA-BIC al Campus del Baix Llobregat, l’Estratègia NewSpace de Catalunya es dota d’un instrument cabdal per a l’impuls de l’ecosistema català en l’àmbit de la nova economia de l’espai, un dels objectius prioritaris de l’estratègia. L'objectiu és donar continuïtat a l'aportació de valor al territori, fomentant el desenvolupament d'un sector d’alt potencial, l’atracció i retenció de talent, el reforç a la innovació i la transferència tecnològica i el creixement econòmic.

El programa d’acceleració

La incubadora tindrà la seu principal a l’edifici RDIT del parc UPC, al campus de la Universitat, a Castelldefels. Les empreses que s’incubin tindran accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’ESA, així com de la Universitat, i podran ocupar una superfície de fins a 1.000 m² de l’edifici, distribuïts en zones comuns, espais de coworking i altres mòduls.

La incubadora oferirà als nous emprenedors un procés d’acceleració de 6 a 8 mesos, amb activitats de mentoria, formació, assessorament tècnic i comercial, i incentius econòmics (50.000 € per empresa) per avançar en la comercialització dels seus productes al mercat. Així mateix, les noves empreses disposaran d'un ampli ventall de tecnologies espacials a partir de les quals desenvolupar noves aplicacions. 

Sobre l’ESA-BIC

L'Oficina de Transferència Tecnològica i Incubació d'Empreses de l'ESA (ESA-BIC) va iniciar els seus centres d'incubació d'empreses l'any 2003 per fomentar la creació d'empreses emergents i empreses derivades que aprofitin el coneixement i tecnologia desenvolupats a l'Agència Espacial Europea a través de la seva incubació en parcs científics i tecnològics de diferents territoris de la Unió Europea.

L'ESA-BIC Barcelona va activar-se l'any 2014 al mateix Campus de la UPC, a Castelldefels, essent la primera incubadora d’empreses de l’ESA a tot l’estat. En els quatre primers anys d’activitat, fins al 2018, el centre va seleccionar i incubar 27 empreses.

Les 27 empreses creades en la primera edició del programa ESA-BIC Barcelona ja han dut a terme i implementat amb èxit diversos productes, serveis o aplicacions amb finalitat industrial, operant tant en el mercat local com internacional, i han estat font de creació de llocs de treball. La seva activitat gira al voltant dels drons, les tecnologies de comunicacions per satèl·lit, processos de compressió de dades i les energies renovables.  En són algun exemple Aistech Space, Dapcom Data Services, Dares Technology, e-Stratos Geosystems, Hemav, Rokubun i Tinkerers.

Sobre l’Estratègia NewSpace de Catalunya

L’impuls de la iniciativa ESA-BIC Barcelona per part del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori s’inscriu en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, aprovada pel Govern de la Generalitat l’octubre de 2020 per desplegar un programa d’actuacions específiques per enfortir l’ecosistema del NewSpace català i liderar la generació de coneixement, l’aplicació social i empresarial i la creació de noves solucions basades en dades facilitades per l’ús de noves tecnologies de l’espai.

Un altre dels objectius de l’estratègia és la democratització de l’espai per mitjà de l’adopció de serveis del NewSpace en diferents sectors industrials de Catalunya, així com en la mateixa Administració, que ha de ser pionera i motora en l’ús de les tecnologies associades a aquest concepte.

Amb la reactivació de l’ESA-BIC, l’Estratègia NewSpace ja compta amb dos instruments per a l’impuls de l’ecosistema català en l’àmbit de la nova economia de l’espai: aquesta incubadora per impulsar l’emprenedoria en el sector, i la Digital Catalan Alliance, per impulsar l’ecosistema digital existent, inclosa la comunitat NewSpace, reforçant les seves possibilitats de networking  i accés a serveis.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia