Recerca i Universitats

TDCAT 2022

Els ajuts es poden sol·licitar fins el proper dijous 2 de juny

El Departament de Recerca i Universitats augmenta els ajuts per a les tesis doctorals en català

query_builder   3 maig 2022 09:42

event_note Nota de premsa

Els ajuts es poden sol·licitar fins el proper dijous 2 de juny

El Departament de Recerca i Universitats augmenta els ajuts per a les tesis doctorals en català

  • S’incrementa l’import màxim per a cada beneficiari fins als 600 euros
  • Els ajuts contribueixen a les despeses i les taxes administratives per a la finalització de la tesi i l'obtenció del títol de doctor o doctora
TDCAT 2022

El Departament de Recerca i Universitats augmenta els ajuts per a les tesis doctorals en català i, en la convocatòria d’enguany, els beneficiaris podran optar a un import màxim de fins a 600 euros per contribuir a sufragar les despeses i les taxes administratives per a la finalització de la tesi i l’obtenció del títol de doctor o doctora. Fins ara, l’import màxim era de 500 euros.

La convocatòria d’ajuts TDCAT 2022, que es gestiona a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), estarà oberta fins el proper 2 de juny, i compta amb un pressupost global de 80.000 euros. Aquesta crida s’adreça a totes aquelles persones que hagin defensat la tesi durant l'any 2021, que hagin obtingut el títol de doctor o doctora en una universitat del sistema universitari de Catalunya o de fora de l'Estat espanyol, i que hagin escrit la tesi doctoral en català. A més, aquestes tesis han d’estar incorporades al dipòsit de Tesis Doctorals en Xarxa abans del 31 de desembre de 2022.

S'entén per tesi doctoral en català la que es pugui incloure en algun dels tres casos següents: 

  1. Tesis íntegrament escrites en català. 
  2. Tesis desenvolupades amb l'obtenció del títol de doctor o doctora amb menció europea (internacional) i que estiguin escrites en català i en una altra llengua oficial de la Unió Europea. 
  3. Tesis estructurades com a compendi de publicacions en què les parts o els capítols que no siguin publicacions estiguin escrits en català. 

L’any passat es van registrar 94 sol·licituds, les quals van ser totes admeses i presentades, i van suposar un import de 47.000 euros atorgats en ajuts. La majoria dels sol·licitants havien escrit la tesi íntegrament en català (52%). Per àmbits de coneixement, els majoritaris van ser Ciències de la Salut, i Arts i Humanitats, seguit de Ciències Socials i Biomedicina. Així mateix, el 60% de beneficiaris van ser doctores.

El català en l’àmbit universitari

L’augment de l’import màxim dels TDCAT s’emmarca dins de l’estratègia del Departament de Recerca i Universitats que ha situat des del primer moment la política lingüística com una de les seves prioritats. Una prova n’és l’elaboració que s’està fent del Pla d’enfortiment del català com a mesura específica d’aquesta legislatura. Així doncs, aquesta convocatòria respon un cop més al compromís amb l’impuls i el foment de la llengua catalana en l’ensenyament superior i en l’àmbit científic.

Precisament, en el marc del Pla #enFORTimelCATALÀ, el Departament de Recerca i Universitats treballa en noves accions per impulsar les tesis en català. L’objectiu és seguir enfortint la llengua catalana dins del sistema universitari i de recerca del país, i preservar el seu paper com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya. Un foment de la presència i l’ús del català perfectament compatible amb la internacionalització del sistema universitari i l'ús de les terceres llengües.

En l’àmbit de la recerca, les dades mostren que la presència del català en les tesis doctorals representa només un 10,3% del total, enfront del 54% que es presenten en una tercera llengua (anglès). En aquest àmbit, cal tenir en compte que el 52% de les tesis llegides són de doctorands de fora del sistema universitari de Catalunya i que el percentatge de pes del català es dobla, i arriba al 20,2%, quan es comptabilitzen els estudiants procedents d’universitats catalanes que opten pel català a l’hora de fer la tesi. D’altra banda, s’ha de tenir present que el percentatge de tesis doctorals internacionals o amb menció europea és del 33,7%.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia