L'Escola d'Arquitectura del Vallès presenta un prototip d'edificació sostenible fet amb tiges de blat de moro i gira-sol

Exterior del prototip en un moment del procés de construcció
+
Descarregar

Exterior del prototip en un moment del procés de construcció

Interior de la construcció experimental
+
Descarregar

Interior de la construcció experimental

Investigadors del Grup Interdisciplinar de Ciència i Tecnologia a l'Edificació (GICITED), vinculat a l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC, participen en el projecte transfronterer SAVASCO, que té l'objectiu de desenvolupar nous materials amb base biològica per minimitzar l’impacte ambiental del sector de la construcció. En aquest marc, a les instal·lacions de l'ETSAV s'ha desenvolupat un prototip d'edificació sostenible a base de tiges de blat de moro i gira-sol, el qual es presentarà divendres, 6 de maig, a les 12 h.

26/04/2022

La construcció experimental de projecte SAVASCO és una cel·la de 5 metres d'ample per 5 de llarg, en la qual s'han aplicat sistemes constructius diferenciats, resultat de la combinació de les fibres i escorces de blat de moro i gira-sol amb altres productes, com biopolímers o terra. Durant quatre anys es monitorarà el comportament termohídric i l'eficiència energètica dels diferents materials, entre altres paràmetres, i els resultats es compararan amb un altre prototip del projecte construït a Tarbes, França, en unes condicions climàtiques diferents.

La presentació del prototip es farà divendres, 6 de maig, a les 12 h, a l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), amb la participació de representants de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès; del vicerector d'Arquitectura, Infraestructures i Territori de la UPC, Jordi Ros; del director de l’ETSAV, Pere Fuertes, i de membres de l'equip investigador.

El projecte SAVASCO està liderat per la Université Tolosa III Paul Sabatier (Tolousse, França) i compta amb la participació de quatre institucions d’educació superior, entre elles la UPC, una federació de cooperatives agràries, tres cooperatives de construcció i cinc associacions i empreses, així com una revista especialitzada en el camp de la construcció. A la UPC, el projecte està coordinat per la professora Mariana Palumbo, investigadora del Grup Interdisciplinar de Ciència i Tecnologia a l'Edificació (GICITED) i sotsdirectora de Relacions amb l'Exterior de l'ETSAV.