Recerca i Universitats

Recerkids

El segon dels quatre congressos de 2022 s'ha celebrat a la Facultat de Biologia de la UB

La consellera Geis al congrés RECERKIDS: "Les noies i nois d'avui podeu ser les científiques i els científics que resolguin els reptes del futur"

query_builder   12 maig 2022 13:01

event_note Nota de premsa

El segon dels quatre congressos de 2022 s'ha celebrat a la Facultat de Biologia de la UB

La consellera Geis al congrés RECERKIDS: "Les noies i nois d'avui podeu ser les científiques i els científics que resolguin els reptes del futur"

  • Més de 3.200 noies i nois de 90 escoles de Catalunya han participat a la sisena edició del programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats
  • RECERKIDS fomenta els valors de la recerca científica entre l’alumnat de 5è i 6è de primària i enguany ha girat al voltant de la biodiversitat i l’impacte de l’acció humana sobre les aus
Recerkids

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha inaugurat aquest matí el congrés RECERKIDS de Barcelona amb presència de més de 200 nens i nenes de set de les escoles participants al programa de foment de la ciència entre els alumnes de 5è i 6è de primària. La consellera s’ha adreçat als joves investigadors congregats a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) per conscienciar-los de la importància de la ciència: “Avui ens podem trobar tots plegats presencialment perquè tenim una vacuna contra la COVID que ens protegeix i això és possible gràcies a la recerca de les científiques i els científics de les universitats i els centres de recerca de tot el món”.

Així mateix, la consellera Geis ha posat en valor les iniciatives com RECERKIDS destinades a fomentar els valors de la recerca entre els més joves: “Al món tenim molts reptes, mediambientals, tecnològics, socials... i els joves escolars com vosaltres podeu ser les futures científiques i científics que es facin les preguntes i busquin les respostes que ens ajudin a resoldre molts d’aquests reptes.”

També han pres part en la inauguració el rector de la UB, Joan Guàrdia, i la degana de la Facultat de Biologia de la UB, Rosina Gironès. Guàrdia ha donat la benvinguda als joves investigadors a la seva universitat i els ha tramès que “fer ciència és una de les coses més divertides de la vida, gaudiu del dia i aprofiteu per encomanar-vos de la passió per la recerca”. La degana Gironès, per la seva part, ha recalcat que “l’estudi de la vida és bàsic, perquè la nostra supervivència com a humans depèn de què les coses vives del planeta funcionin bé i en equilibri, fent del nostre món un lloc sostenible”.

Amb el retorn a la presencialitat després de dos anys de format en línia, els quatre congressos de la VI edició del programa RECERKIDS apleguen enguany prop de 800 alumnes d’un total de 30 escoles de tot Catalunya celebrats a Lleida, Barcelona, Girona i Tortosa.

RECERKIDS és una iniciativa del Departament de Recerca i Universitats adreçada a alumnes de 5è i 6è d’educació primària amb l’objectiu de promoure la recerca i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació que es duu a terme a les universitats i als centres de recerca de Catalunya.

Els congressos són la culminació de tot un trimestre de recerca científica a les escoles, que en l’edició d’enguany ha comptat amb la participació de més de 3.200 alumnes de 90 centres de tot Catalunya i ha girat al voltant de la biodiversitat i l’estudi de les aus. Posteriorment les escoles tenen l’ocasió de compartir els resultats de la seva recerca amb altres centres participants al programa i amb els investigadors i investigadores de les universitats.

Després del primer congrés que va tenir lloc al Campus ETSEA de la Universitat de Lleida (UdL) el 29 d’abril i de la trobada de Barcelona celebrada a la Facultat de Biologia de la UB aquest matí, encara resten dos congressos més a Girona (Parc Científic i Tecnològic de la UdG, 18 de maig) i Tortosa (Campus Remolins de la URV, 27 de maig).

 

Ciència de l’aula a la universitat

Durant la primera fase del programa RECERKIDS, que va començar al gener i ha acabat a l’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades. Per commemorar l’aniversari de Josep Fuset, autor del primer catàleg d’aus del nostre país, les recerques s’han emmarcat dins d’un tema de molta actualitat i que s’adequa al currículum de 5è i 6è: la conservació de la biodiversitat i l’impacte de l’acció humana sobre les aus.

Dins d’aquesta temàtica i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, s’han proposat dues recerques. Una proposta de la recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre les diferents variables que poden condicionar la biodiversitat de les aus, a través de simulacions per ordinador. La segona investigació, més oberta, proposava fer un estudi científic sobre la biodiversitat de l’entorn de l’alumnat, posant el focus en les espècies d'aus que tinguessin més a l'abast.

El professorat de les escoles participants ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica pels professors- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultat de la recerca, que serà publicat al web del programa.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 8838

Foto 2

Foto 2 11923

Foto 3

Foto 3 10343

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia