Notícies

9 de juny de 2022 - Notes de Premsa

Aliança per buscar dianes terapèutiques per tractar la pèrdua de musculatura en pacients que han patit COVID-19 greu

Aliança per buscar dianes terapèutiques per tractar la pèrdua de musculatura en pacients que han patit COVID-19 greu

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i la Universitat Pompeu Fabra han signat un conveni de col·laboració amb l'empresa biotecnològica REGENERON, amb el National Institute of Health dels Estats Units i la Universitat de Kentucky per analitzar l'afectació muscular en aquests malalts. Es compararan mostres de biòpsies de múscul de pacients COVID-19 que han passat per l'UCI, amb les de pacients crítics amb altres patologies i pacients sans, per trobar l'origen de l'afectació i possibles biomarcadors que en facilitin el tractament. Es calcula que el 35% de les persones que han patit la infecció per SARS-CoV-2 i han necessitat ingressar a l'UCI presenten aquestes seqüeles.

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de l'Hospital del Mar, amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, participaran en un estudi que vol descobrir potencials dianes terapèutiques per tractar els importants problemes musculars que presenten les persones que han patit una COVID-19 greu. Per fer-ho, participaran en el projecte Retrospective Study of Biomarkers in Skeletal Muscle of Severely Effected COVID-19 Patients, del qual també formen part l'empresa biotecnològica nord-americana REGENERON, el National Institute of Health dels Estats Units i la Universitat de Kentucky.

Joaquim_Gea_Joan_Ramon_Masclans_Judith_Marín_Corral_Sergi_Pascual

D’esquerra a dreta, Joaquim Gea, Joan Ramon Masclans, Judith Marín-Corral i Sergi Pascual

Es calcula que el 35% dels pacients que han patit una COVID-19 severa i que han necessitat ingressar a l'UCI, pateixen, entre altres efectes secundaris de la infecció, pèrdua de força muscular. És el tercer símptoma més freqüent en la fase aguda de la malaltia. A més, el 47% de les persones amb COVID persistent relaten fatiga i una de cada quatre, dolor muscular.

L'investigador principal del projecte, coordinador del Grup de recerca en Miogènesi, inflamació i funció muscular de l'IMIM-Hospital del Mar, cap de servei emèrit del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, el Dr. Joaquim Gea, n'apunta el motiu. "El que hem vist amb l'anàlisi fet pels especialistes en Anatomia Patològica, és que hi ha molta afectació dels vasos sanguinis del teixit muscular. El virus, o la inflamació que provoca la infecció, destrueix les cèl·lules endotelials d'aquests vasos sanguinis. Això provoca fibrosi i dificultats per alimentar les fibres musculars". Participen en el projecte com a investigadors, la Dra. Judith Marín-Corral, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, el Dr. Joan Ramon Masclans, cap d'aquest servei, i el Dr. Sergi Pascual, metge adjunt del Servei de Pneumologia. El conveni signat entre les parts permetrà aprofundir en la recerca en aquest camp.

Per fer-ho, s'analitzaran mostres de biòpsies musculars de cinquanta pacients COVID-19 que han necessitat ingrés a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital del Mar. Es compararan amb les d'altres trenta pacients també ingressats a l'UCI per altres patologies i amb les d'un tercer grup de persones sanes. REGENERON s'encarregarà de l'estudi molecular de les mostres per mirar de trobar quin és el mecanisme que provoca la degradació de la musculatura i potencials biomarcadors que puguin funcionar com a dianes terapèutiques, a partir de la revisió d'aquests resultats efectuada pels investigadors. Cal recordar que en aquests moments, no hi ha cap tractament per les alteracions musculars secundàries a la COVID-19. El projecte té una duració prevista de quatre anys.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat