08/06/2022

Prop d’un centenar d’adolescents han participat al concurs de vídeos TikTok Filològik

Els alumnes de secundària han produït TikToks sobre la llengua i la literatura catalana en aquesta primera edició organitzada pel Departament de Filologia Catalana de la URV i l'APELLC, que han lliurat els premis als guanyadors

Gunayadors i jurat de la 1a Edició del Concurs de Vídeos TikTok Filològik
Guanyadors del concurs TikTok Folològik amb el jurat de la primera edició del concurs.

El Departament de Filologia Catalana de la URV i l’APELLC, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, han lliurat aquest 7 de juny els premis del concurs TikTok Filològik, que tenia com a finalitat despertar l’interès en els adolescents pels Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Aquesta primera edició del concurs ha tingut un gran èxit de participació: han concursat 92 alumnes del territori català amb més de 50 vídeos presentats a la xarxa social.

Els alumnes de secundària havien de produir un TikTok d’un minut de durada relacionat amb la llengua i la literatura catalanes, però a partir d’aquí la temàtica era lliure. Hi havia tres categories de premis diferents: la categoria A d’alumnes de 1r d’ESO i 2n d’ESO, la B d’alumnes de 3r d’ESO i 4t d’ESO i la C d’alumnes de 1r de batxillerat i 2n de batxillerat.

Guanyadors de la primera edició del TikTok Filològik

En la categoria A, el primer premi l’ha guanyat Pau Roig Coll, alumne que cursa 2n d’ESO al Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona. El seu TikTok tracatava d’una petita ressenya còmica del llibre Bearn o La sala de les nines, de Llorenç Villalonga. El segon premi l’han guanyat Nil Alberdi Alsinet, Roc Ferran Flores i l’Izan Martínez Molero, alumnes que cursen 1r d’ESO a l’Institut Joan Puig i Ferrater de la Selva del Camp. El seu vídeo consistia en una paròdia relacionada amb els accents diacrítics.

El primer premi de la categoria B se l’han endut Sasa Dorta Maestre i Marina Gusi Donoso, alumnes que cursen 4t d’ESO a l’Institut del Ter de Manlleu. El seu TikTok se centrava en l’origen de les frases fetes catalanes. El segon premi d’aquesta categoria l’han guanyat Blanca Vilaregut Gutíerrez, Jiajia Chen i Alba Domínguez Martín, alumnes que també cursen 4t d’ESO de l’Institut El Castell d’Esparreguera. El seu vídeo consistia a explicar el que hi ha darrere d’una expressió catalana com tocar el dos.

En l’última categoria, han quedat en primer lloc Ariadna Piñas Cabello, Aina Mallorquí Dalmau i a la Marta Arroyo Plana, alumnes que cursen 2n de batxillerat a l’Institut Narcís Oller de Valls. Han fet un TikTok sobre una lectura de Joana Raspall. I el segon premi de la categoria C l’ha guanyat Noemí Bellmut Martí, Pol Agustench Adelantado i Laia Andreu Jiménez, alumnes de 2n de batxillerat de l’Institut Narcís Oller de Valls.

El primer guanyador de cada categoria s’ha endut un telèfon mòbil i el segon, uns auriculars.

La Filòloga de Guàrdia: “Riure i aprendre, tot alhora”

A més a més, l’esdeveniment ha comptat amb el monòleg paròdic d’una exestudiant del grau de Llengua i Literatura Catalana de la URV i creadora de contingut, coneguda a les xarxes socials com  La Filòloga de Guàrdia, on compta amb més de 13 milers de seguidors a Instagram i més de 6.000 a YouTube. En els seus canals parla sobre la llengua catalana, de morfologia, gramàtica, entre altres coses més.

Ha fet un monòleg titulat “Ortografia = emoticones”, en el qual ha parlat de sobre la diferència entre l’ortografia i la gramàtica. Ha explicat que la gramàtica és el cos de la llengua i que l’ortografia és el dibuix de la llengua. També ha tractat sobre la diferència d’opinions sobre l’accent diacrític.

A més a més, ha obert el debat sobre per què l’ortografia desperta passions a la població i ha proposat dues teories: perquè l’ortografia és una forma de prestigi social i perquè és molt complicat canviar els patrons neuronals un cop els tens ja programats a la teva ment, és a dir, és complicat perdre el costum de com escrius la teva llengua, encara que hi hagi normes d’ortografia noves. A partir d’aquí, ha mencionat diverses curiositats de la llengua catalana, com per exemple la utilització de les emoticones com a llenguatge no verbal i que el català existeix fa més de mil anys, però la normativa vigent de la llengua, feta per Pompeu Fabra, fa tan sols 150 anys.

Aida Roca Redondo, influencer i ex-alumna de la URV, coneguda com Filòloga de Guàrdia.
Aida Roca Redondo, influencer i exestudiant de la URV, coneguda com La Filòloga de Guàrdia.
Les valoracions del jurat

El jurat de la primera edició ha estat format per Emili Samper Prunera, Jordi Ginebra i Serrabou, Júlia Albiol Segura, Anna Gispert Magarolas i Aida Roca Redondo. Han tingut en compte els següents criteris a l’hora de triar els guanyadors: l’adequació del temps i el ritme, la selecció adequada del tema i de la informació, l’ordenació correcta de la informació, l’originalitat i creativitat de la proposta, l’edició acurada i treballada del vídeo, l’actitud dinàmica i natural davant la càmera i la qualitat de la gravació del vídeo pel que fa a la imatge i al so.

Alta assistència de familiars i participants a la sala de Graus del Campus Catalunya.
Familiars i participants en el concurs TikTok Filològik durant l’acte de lliurament dels premis a la sala de Graus del campus Catalunya.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*