23/06/2022

En marxa el microscopi de rastreig d’alta resolució de la Plataforma Nanotecnològica CatSud

La plataforma de la Universitat Rovira i Virgili es completarà aquest any amb un microscopi electrònic de transmissió de resolució atòmica

Mostra a l'aparell FESEM-FIB de la Plataforma Nanotecnològica CatSud.

Pràcticament qualsevol empresa que produeixi algun tipus de producte, des d’alimentació, fins a polímers, papereria o sensors, per exemple, necessita detectar-ne els defectes per assolir l’estàndard de qualitat que es proposa, i també observar i caracteritzar els residus de la producció, per reduir-los i ser més eficients en el procés.

Ara, la Plataforma Nanotecnològica CatSud de la URV disposa d’un microscopi de rastreig d’alta resolució amb canó de ions i  microanàlisis de raig X, que permet obtenir imatges d’alta resolució, preparar mostres, lamel·les, que després seran visualitzades per microscòpia de transmissió (FETEM, un aparell que properament completarà la plataforma) i fer caracterització 3D de tot tipus de materials, fins i tot magnètics i aïllants. Es tracta del FESEM-FIB (Field Emission Scanning Electron Microscope-Focused Ion Beam), un equipament de prop d’1 milió d’euros finançat per la URV, 21 grups de recerca de la Universitat i el 50% pels fons FEDER, (Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea).

L’aparell disposa d’un detector d’espectrometria de dispersió d’energia de raigs X, per caracteritzar els elements que composen una mostra, mapes de distribució d’elements i quantificació amb un 2% d’error. També disposa d’un micromanipulador i quatre injectors de gasos per dissenyar nano-estructures d’alta resolució o decapar zones concretes.

Les imatges que obté el FESEM-FIB són d’alta resolució.
Projectes per als quals ja és d’utilitat la plataforma

El Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV ja ha començat a donar a conèixer la plataforma a les empreses i investigadors que poden utilitzar-la i, de fet, ja n’hi ha que estan treballant amb el nou microscopi de rastreig d’alta resolució. Per exemple, un grup de recerca està caracteritzant càpsules que es produeixen amb una determinada porositat i que estan pensades per protegir perfums aplicats en detergents o cosmètica, però també s’està plantejant el seu ús en la medicina mitjançant la incorporació de fàrmacs en aquestes càpsules per aconseguir així un alliberament controlat d’un medicament dins del cos.

Mostra de sílice porosa tal com es veu amb el nou aparell.
Un microscopi electrònic de transmissió de resolució atòmica completarà la plataforma

El microscopi electrònic de rastreig d’alta resolució (FESEM-FIB) és el primer aparell dels dos que integraran la Plataforma Nanotecnològica CatSud. El segon és un microscopi electrònic de transmissió de resolució atòmica (FETEM), amb un cost d’1,2 millions d’euros i cofinançat també en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb el suport del Departament de Recerca i Universitats. S’instal·larà aquest mateix any i completarà la plataforma. De fet, aquest segon equip és complementari al que ja està en funcionament. El de la URV serà un dels primers espais a Catalunya on es podrà accedir a tots dos instruments de mesura de manera conjunta.

Sessió formativa del Servei de Recursos Científics i Tècnics per a empreses i personal investigador per donar a conèixer el microscopi de rastreig d’alta resolució, acoblat a microanàlisis de raig X i un canó de ions.

Això suposa un avantatge clar tant per a les empreses del territori com per als investigadors de la Universitat, l’ICIQ i l’Eurecat, institucions amb les quals s’ha signat un conveni de prioritat d’ús, ja que hi ha processos de recerca que requereixen que l’instrument de mesura estigui proper al lloc de fabricació de les nanoestructures perquè són inestables.

La missió de la Plataforma Nanotecnològica CatSud és posar a disposició de la comunitat científica i dels professionals les infraestructures més avançades en l’escala nanomètrica. El seu desplegament impulsa la recerca, consolidant línies d’investigació existents, obrint línies emergents i augmentant la internacionalització i especialització. A més, consolida la col·laboració de les principals entitats responsables de la recerca i de la transferència del territori i millora la col·laboració per la innovació amb el teixit industrial existent.

Print Friendly, PDF & Email