Energiot, spin-off de l'IMB-CNM, fa el primer pilot amb un dispositiu que espanta les aus de les xarxes elèctriques

Energiot, spin-off de l¿IMB-CNM, fa el primer pilot un dispositiu que espanta les aus de les xarxes

Energiot, una spin-off de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) que es va gestar al programa Engega del Parc de Recerca UAB, ha desenvolupat un dispositiu autònom per espantar les aus del cablejat elèctric i ja ha fet un primer pilot amb les xarxes de l’empresa Iberdrola.

06/07/2022

A més de protegir les aus, el dispositiu permet monitoritzar l'estat de la línia per prevenir altres errors potencials.

El dispositiu autònom d’Energiot, spin-off de l'IMB-CNM-CSIC i que es va començar a crear al programa d'emprenedoria Engega del Parc de Recerca UAB, evita que les aus i altres espècies s'electrocutin a les xarxes elèctriques, i altres accidents derivats.

Aquest dispositiu va guanyar el premi Challenge de protecció d’avifauna d’Iberdrola, la qual cosa els ha permès fer un pilot a la xarxa elèctrica d’aquesta empresa. Està dotat de sensors que, quan detecten la presència d’aus a prop de les línies, disparen una alerta i, alhora, una ona sonora que espanta l’animal. A més de protegir les aus, el dispositiu permet monitoritzar l'estat de la línia per prevenir altres errors potencials.

Segons explica un dels seus fundadors, Gonzalo Murillo, Energiot ha aconseguit monitoritzar les xarxes de serveis públics, sense manteniment i amb una tecnologia, patentada per l’empresa, que els permet captar l'energia residual que es desprèn de les vibracions o dels camps magnètics de les xarxes. Per tant, el seu sistema és autònom energèticament.

Per Murillo, Energiot utilitza l’Internet de les Coses (IoT) per fer una gestió intel·ligent de la xarxa elèctrica, "reequilibrem la distribució i la transmissió de l'energia en funció de la generació d'energia renovable en aquell moment i de les circumstàncies i de la capacitat de les línies, que també depenen de factors ambientals". "Les nostres investigacions van dirigides a la gestió dinàmica de la xarxa elèctrica. Gestionem, en temps real, la transmissió d'energia elèctrica, equilibrant el consum i la generació, un aspecte cada cop més crític amb la creixent integració de fonts renovables; per tant, reequilibrem la distribució de l'electricitat", ha detallat Murillo.

L'spin-off també té en marxa tres pilots més a Nova Caledònia, Itàlia i Astúries.