La Delegació del CSIC a Catalunya convoca la quarta edició del concurs Ciència en Memes per trobar el millor meme d’inspiració científica creat pels usuaris. Es convoca a través de la plataforma Twitter i estarà obert entre el 13 de juliol i el 18 de setembre. Tindrà dues modalitats: el premi del jurat i el premi del públic.

El concurs #CienciaenMemes es va posar en marxa el 2019 per fomentar la ciència des d’una perspectiva còmica i lúdica, i es desenvolupa exclusivament mitjançant Twitter per potenciar l’ús d’aquesta xarxa social. És obert a qualsevol participant.

La RAE defineix la paraula ‘meme’ com a “imatge, vídeo o text, en general distorsionat amb fins caricaturescs, que es difon principalment a través d’internet”. En català, el TERMCAT recull la definició de ‘mem’ com a  “Element informatiu, generalment una imatge, una frase o un vídeo de to humorístic, generat a internet o en altres mitjans audiovisuals, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones”.

Un mem és, doncs, una imatge que descriu una idea, concepte o situació, manifestada en qualsevol tipus de mitjà virtual i que es replica a través d’Internet.

Amb el concurs #CienciaenMemes es cerca la participació activa dels usuaris de Twitter i el foment de la creativitat i la ciència des de l’humor. Els mems poden respondre a qualsevol mena de temàtica científica, sempre que la seva relació amb la ciència sigui clara i lògica.

#CienciaenMemes està  organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i compta amb el suport de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Els guanyadors de les edicions anteriors es poden veure en aquest enllaç í.

Termini i procediment

  1. El concurs començarà aquest dimecres 13 de juliol de 2022 i finalitzarà el 18 de setembre a les 23.59 hores (horari peninsular), moment en què no s’acceptaran noves propostes.
  2. El procediment per participar és senzill: el contingut creat per cada participant s’ha de pujar en un únic tuit que contingui, almenys, la informació següent:
    • Un esment al compte @CSICCat.
    • L’etiqueta #CienciaenMemes.
    • El meme com a únic contingut multimèdia del tuit.
  3. El tuit pot anar acompanyat de text a la publicació, si bé el meme és l’únic que es tindrà en compte per al premi.
  4. Cada persona pot crear tants memes com vulgui, però cadascú haurà de ser publicat en un únic tuit.
  5. Els mems poden estar escrits en català, castellà, gallec o basc.
  6. El contingut ha de ser original, creat pel mateix autor o autora i no s’ha utilitzat amb anterioritat.
  7. El meme serà una imatge estàtica (format .jpg o .png) o dinàmica (format GIF) que respongui a qualsevol tipus de temàtica de ciència com, per exemple, història de la ciència, anatomia animal, física quàntica, robòtica, astrofísica , ciències humanes i socials, etc.
  8. A partir del 18 de setembre, per poder facilitar la deliberació del jurat, si algun participant té un compte privat de Twitter haurà de posar-lo momentàniament públic o enviar a la Delegació del CSIC a Catalunya, a través de MD (missatge directe a Twitter) o email, una captura de pantalla del seu tuit, on s’ha de poder visualitzar la menció a aquesta institució i l’etiqueta #Cienciaenmemes.

Desqualificació

Els tuits seran desqualificats del concurs si:

  1. Contenen més d’una imatge o mem per publicació.
  2. La temàtica del mem no està relacionada de cap manera amb el món científic.
  3. El format de la imatge és diferent de .jpg, .png o .gif.
  4. Es considera que el mem promou un missatge sexista, racista, homòfob o conté qualsevol altra forma de discriminació.

Selecció i premis

    1. Cada participant declara ser responsable de l’autoria del mem presentat i complir els requisits que consten en aquestes bases. Les persones participants autoritzen la comunicació, exhibició i difusió dels mems pel CSIC de Catalunya, a través dels seus portals web, xarxes socials, o en qualsevol altre format/material, sempre amb esment del compte de Twitter de l’autor/ a. En cap cas no hi haurà remuneració econòmica.
    2. Es repartiran dos premis consistents en un lot de publicacions de diferents col·leccions del CSIC.
    3. Tots els usuaris participen en la mateixa modalitat, si bé es lliuraran dos premis diferents:
      • Categoria Jurat: un jurat de 5 persones, format per diferents representants del CSIC i de la comunitat científica, decidirà el millor mem entre tots els participants. Es valorarà la creativitat, l’originalitat, l’adequació i el valor de la divulgació que es planteja.
      • Categoria Públic: la publicació amb el mem que més retuits rebi, comptabilitzats a la publicació original, serà la guanyadora d’aquesta categoria. Els retuits es comptaran fins el 25 de setembre a les 23:59h (horari peninsular).
    4. El jurat es pot declarar desert el premi a la Categoria Jurat. La data de la decisió del jurat s’anunciarà públicament amb antelació.
    5. La decisió es farà pública a través de les xarxes socials de @CSICCat i es publicarà al web www.delegacion.catalunya.csic.es/.
    6. Es contactarà amb les persones premiades mitjançant MD per concretar l’adreça d’enviament dels llibres. És un concurs circumscrit a l’àmbit nacional (les persones guanyadores han d’aportar una direcció d’enviament dins d’Espanya).
    7. La participació suposa acceptar aquestes condicions. La interpretació de les bases, així com qualsevol decisió referent al concurs, correspon a l’organització.
    8. Aquestes bases estan publicades a www.delegacion.catalunya.csic.es/.

    El jurat d’aquesta quarta edició de #CienciaenMemes es donarà a conèixer properament i s’adjuntarà a aquestes bases.

    Per qualsevol dubte, podeu contactar a través de Twitter (mitjançant MD o amb l’etiqueta #CienciaenMemes) o Facebook, així com a l’adreça difusio@dicat.csic.es

     

Instituto de Análisis Económico (IAE)