Salut

Fotografia de grup

Salut dobla el finançament dels ajuts PERIS de recerca en Atenció Primària i hi destina 4 milions d'euros

query_builder   18 juliol 2022 14:24

event_note Nota de premsa

Salut dobla el finançament dels ajuts PERIS de recerca en Atenció Primària i hi destina 4 milions d'euros

  1. Es finançaran 22 projectes de caràcter col·laboratiu i multicèntric, 13 de les quals liderats per dones
  2. El conseller Argimon destaca que “la recerca a l’Atenció Primària té un retorn ràpid sobre altres àmbits de recerca perquè està feta molt al costat de la capçalera de la persona i té un retorn ràpid a la ciutadania"
  3. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha subratllat la voluntat de tenir un sistema universitari connectat amb la salut del país
Fotografia de família dels premiats amb ajuts Peris 2022-2024 d'Atenció Primària{"name":"2022/07/18/13/54/d57d60d4-3425-4c7e-bab9-38800e9d23b1.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":213999}

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, han presidit avui l’acte de lliurament dels ajuts PERIS d'atenció primària. Durant l’entrega dels certificats d’ajuts, que s’ha fet a la sala d’actes del Departament de Salut, Josep Maria Argimon ha destacat que el Departament ha doblat el finançament dels ajuts PERIS de recerca en primària i en aquesta convocatòria 2022-2024 hi destina 4 milions d'euros.

En total, s’han seleccionat 22 projectes de caràcter col·laboratiu i multicèntric, 13 dels quals liderats per dones. Es tracta de projectes que estan dirigits per professionals sanitaris que desenvolupen les seves tasques en l'àmbit assistencial de l'atenció primària de salut, amb experiència en recerca.

El conseller Argimon ha remarcat que “la recerca a l’Atenció Primària té un retorn ràpid sobre altres àmbits de recerca perquè està feta molt al costat de la capçalera de la persona i té un retorn ràpid a la ciutadania; és la que ens dona més fruits i rèdits immediats i que podem aplicar ràpidament les seves troballes”.

Per la seva part, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha subratllat la voluntat de tenir un sistema universitari connectat amb la salut del país: “Ho hem dit sovint amb motiu de l’augment de més de 600 places del Grau d’Infermeria: volem un sistema universitari connectat amb la salut del país. Per això treballem plegats: tenim molts reptes conjunts, un fet que s’evidencia en aquest acte, on es lliuren els ajuts que donen suport a la recerca en atenció primària, una recerca cabdal perquè és de proximitat”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon,  i la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, durant la roda de premsa{"name":"2022/07/18/13/58/47547c83-b64a-47cd-89db-b3321989a97f.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":71576}

22 projectes seleccionats

Els 22 projectes seleccionats d’aquesta convocatòria, -que s’ha destinat exclusivament en l’àmbit de l’Atenció Primària-, són coordinats per quatre centres de recerca: la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), que coordina 19 projectes; l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Parc de Salut Mar), que en coordina un; la Fundació Salut Consorci de Sanitari del Maresme que també en coordina un, i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que en coordina també un.

Els projectes impulsen la recerca orientada al pacient en el vessant clínic, epidemiològic i en serveis de salut, procediments diagnòstics i digitalització dels sistemes. A més, la seva temàtica és diversa: Covid-19, diabetis, malalties cardiovasculars, envelliment, eutanàsia, càncer, citomegalovirus, salut de la dona, promoció de la salut, infeccions del tracte urinari, malaltia renal crònica i malalties de transmissió sexual.

Els projectes es desenvoluparan durant tres anys i finalitzaran el desembre de 2024.

22 projectes seleccionats:

1.Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS): Impacte multidimensional immediat i diferit de la sindèmia SARS-COV-2 en la salut comunitària: anàlisi i modelització en la població atesa a CAPSBE durant el període 2020-2024.

2.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): L'impacte indirecte de la pandèmia: determinants i conseqüències de l'accés als serveis públics d'atenció primària durant la pandèmia de COVID-19.

3.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Infecció post-vacunal per SARS-CoV-2: Estudi de cohorts per la caracterització de la resposta immune i desenvolupament d’un model de predicció per establir criteris de revacunació a Catalunya (BreakCOVID).

4.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Avaluació de l'impacte d'una intervenció educativa en forma de videojoc online sobre salut sexual i la prevenció, diagnòstic i tractament de les infeccions de transmissió sexual.

5.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Epidemiologia clínica de la malaltia del fetge gras no alcohòlic en nens i adolescents. Estudi LiverKids

6.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): La mort assistida a Catalunya: experiències dels professionals implicats i bases per una guia de bones pràctiques en el marc de l'entrada en vigor de la Llei de Regulació de l'Eutanàsia.

7.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Programa de cribratge universal d'infecció per citomegalovirus al primer trimestre de l'embaràs: estudi pilot multicèntric a l'àrea de Barcelona (Estudi CITEMB).

8.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Disseny i avaluació d’una plataforma interactiva d’activitats comunitàries promogudes des de l’atenció primària per fomentar la salut i el benestar en una població d’una àrea bàsica de salut.

9.Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques-IMIM-Parc Salut Mar : atenció primària integrada per a persones grans fràgils que viuen en comunitat.

10.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Avaluació de la utilitat i factibilitat d'una intervenció psicoeducativa per prevenir l'impacte psicològic negatiu de la pandèmia COVID19 en professionals sanitaris d'atenció primària.

11.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Alt risc de fibril·lació auricular, ictus silent i trastorn cognitiu: estudi multicèntric, prospectiu i aleatori (PREFA-TE).

12.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Programa de prevenció de malalties cardiovasculars basat en el cribatge d'arteriopatia perifèrica asimptomàtica. (Health program for prevention of cardiovascular diseases based on a risk screeNing strategy with Ankle-brachial index). HELENA Study.

13.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Efectivitat d’una intervenció de reforç en la pràctica de l’alletament matern des d’un vessant nutricional, mediambiental i resolució de problemes en el postpart per augmentar la prevalença de la lactància als 6 mesos postpart: GREEN MOTHER.

14.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Avaluació de la capacitat de l’Atenció Primària per identificar i impulsar la participació de la població de risc en el cribratge de càncer de pulmó.

15.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Aportacions de la genètica a la caracterització d'una cohort de Medicina Personalitzada de Precisió en el moment del debut de la diabetis.

16.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Utilització de termografia dèrmica infraroja rutinària en el diagnòstic precoç de PD d’alt risc (neuropàtics, neuroisquèmics i amb trastorns angiosomals subclínics).

17.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Perfil neurocognitiu de la síndrome post COVID en persones adultes de Catalunya: estudi amb mètodes mixtes en un cas-control niat (nested) en cohorts. Aliança ProHEpiC-19 Cognitiu.

18.Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme: Prevalença i fisiopatologia de la incontinència fecal en diferents fenotips de dones residents a la comunitat. Impacte en la QoL i estudi de les necessitats terapèutiques.

19.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Disseny i avaluació d'un programa d'atenció integral multidisciplinar en la malaltia renal crònica avançada (MaReCa).

20.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Ús de fàrmacs en dones embarassades i lactants. Conseqüències en la Salut d'aquestes dones i la seva descendència.

21.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Maneig de les ITU a Catalunya: adequació del maneig diagnòstic i terapèutic, factors predictors de complicacions i impacte de les teràpies supressores en la gravetat d'infeccions potencialment greus (ESTUDI ITUCAT).

22.Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol): Avaluació i implementació d'una intervenció nutricional, cronobiològica i d'exercici físic per a la millora de la qualitat de vida, la fatiga, el dolor i l'insomni en persones amb fibromiàlgia i fatiga crònica (projecte SINCRONITZA+).


Més informació dels ajuts PERIS de recerca en l'atenció primària: https://salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/ambits-estrategics/recerca-innovacio/planificacio-gestio/

1  

Imatges

Fotografia de grup amb representants de cadascun dels equips que han aconseguit un ajut PERIS 2022-2024 en l'àmbit d'Atenció Primària

Fotografia de grup amb representants de cadascun dels equips que han aconseguit un ajut PERIS 2022-2024 en l'àmbit d'Atenció Primària 4978799

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia