Cultura

Jornades arqueologia

Catalunya es bolca en la difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic amb conferències i debats arreu del territori

query_builder   18 octubre 2022 12:10

event_note Nota de premsa

Catalunya es bolca en la difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic amb conferències i debats arreu del territori

  1. El Departament de Cultura organitza jornades a les seves seus territorials per donar a conèixer els resultats de les intervencions arqueològiques i paleontològiques dels darrers anys
  2. Les jornades responen a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, i d’apropar els resultats de l’activitat arqueològica a la ciutadania


jornades d'arqueologia{"name":"2022/10/18/12/07/57467178-306e-49b2-bce1-e7b49385d3e0.JPG","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":389487}

El Departament de Cultura impulsa conferències i debats arreu del territori amb la voluntat de difondre el coneixement arqueològic i paleontològic de Catalunya. D’aquesta manera, posa a l’abast de professionals, investigadors i estudiants, i alhora del públic en general, els resultats de les intervencions arqueològiques i paleontològiques portades a terme recentment. Amb aquestes jornades es vol remarcar la importància de la recerca, així com de la difusió científica del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Les jornades s’impulsen des de les diferents seus que els Serveis Territorials del Departament de Cultura tenen arreu del país.

Castelló d’Empúries ja ha acollit les Setzenes Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona, que enguany celebren el 30è aniversari, a la Capella del Convent de Santa Clara. Les aportacions d’aquestes quinze edicions—les jornades són bianuals— han esdevingut fonamentals per transmetre el coneixement resultant de les intervencions realitzades els últims dos anys. Una de les singularitats d’aquestes jornades són les sessions paral·leles organitzades per èpoques històriques amb diverses comunicacions i espai debat. També s’hi ha celebrat una sessió sobre museïtzació, restauració, consolidació, entre d’altres, en el patrimoni arqueològic, així com una taula rodona per parlar de l’arqueologia vertical. Aquest any s’ha recordat, de forma especial, l’arqueòloga Susana Manzano, que durant molts anys va formar part de la comissió organitzadora d’aquestes jornades.

Jornades de la Catalunya Central

Les properes jornades seran el 21 i 22 d’octubre a Berga, organitzades pels Serveis Territorials de la Catalunya Central de forma conjunta amb l’Ajuntament de Berga i el Museu Comarcal de Berga. A la Catalunya Central, les jornades també se celebren cada dos anys i van néixer l’any 2010. Enguany, per tant, se celebraran les sisenes Jornades de la Catalunya Central, que es faran a la sala d’actes del Pavelló de Suècia de Berga.

Com que l’any 2020 la pandèmia de la Covid-19 no va permetre portar-les a terme, enguany es presentaran els resultats de les intervencions realitzades els darrers quatre anys a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès.

Durant el període 2018 i 2021, a la Catalunya Central es van autoritzar unes 720 intervencions arqueològiques i paleontològiques de diferents característiques vinculades a obres o actuacions, a projectes de recerca o a intervencions d’urgència, repartides per les comarques de la següent manera: 115 a l’Anoia; 185 al Bages, 70 al Berguedà; 37 al Moianès; 259 a Osona, i 54 al Solsonès. El resultat de totes aquestes intervencions omplirà de contingut les diferents comunicacions i debats de les jornades.

Les jornades de la Catalunya Central s’estructuren en tres blocs. El dia 21 d’octubre es dedicarà a la recerca arqueològica i paleontològica de la comarca del Berguedà i a les perspectives de futur. Hi haurà dues ponències per retre homenatge a Josep Carreras, pare de l’arqueologia berguedana, i a la Societat d’Arqueologia del Berguedà, que vetlla i impulsa des de fa més de vint anys el patrimoni arqueològic comarcal. Es preveuen també un seguit de comunicacions dels projectes d’àmbit comarcal que s’han desenvolupat durant el quadrienni 2018-2021.

El 22 d’octubre al matí, es presentaran nou intervencions arqueològiques i paleontològiques rellevants, portades a terme dins del període 2018-2021 a la resta de comarques de la Catalunya Central: l’Anoia, el Bages, el Moianès, Osona i el Solsonès. A la tarda es farà una visita guiada al jaciment de Sant Pere de Casserres, un dels jaciments més emblemàtics de la zona que actualment es troba en procés d’estudi i recuperació.

Les actes de les jornades, amb totes les conferències i comunicacions, estaran disponibles al CALAIX del Departament de Cultura. La inscripció a les Jornades és gratuïta, però cal formalitzar-la al web de l’Oficina de Turisme de Berga o al blog de la Tribuna d’Arqueologia.

Jornades a les Terres de l’Ebre

A Tortosa, els dies 11, 12 i 13 de novembre, se celebraran les segones Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre, al Palau Oliver de Boteller, seu dels Serveis Territorials de Cultura. Aquestes jornades han estat coorganitzades conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Museu de les Terres de l’Ebre amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona. Les jornades mostraran l’activitat arqueològica de les comarques del Montsià, del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

La primera sessió, divendres 11, es dedicarà a prehistòria, amb ponències de l’equip d’investigadors GRAMPO-SAPPO del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i d’especialistes d’art rupestre al territori com Ramon Viñas, Juan Ruiz, Albert Rubio i Eudald Guillamet. El segon dia, al matí, les jornades es dedicaran a la protohistòria, amb intervencions sobre projectes de recerca al territori ebrenc. A la tarda es donarà pas al món romà i tardoantic. El diumenge les jornades es traslladaran al Castell d’Ulldecona, on hi ha intervencions dels períodes medieval i modern, a més d’una visita a la fortificació per conèixer els últims treballs de restauració realitzats. A més, s’aprofitarà l’oportunitat per mostrar el projecte de visites amb ulleres de realitat virtual.

Jornades a Tarragona

Els dies 25 i 26 de novembre, Tarragona acollirà les jornades “Arqueotònic. Arqueologia i arquitectura del patrimoni”, centrades no només en l’arqueologia, sinó en el treball conjunt entre arqueologia i arquitectura en la conservació del patrimoni cultural. Així, el 25 de novembre, els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura acolliran diverses ponències sobre els següents espais patrimonials: Baixada del Roser, 19, a Tarragona (Tarragonès), a càrrec de Josep Francesc Roig i Moisés Díaz, arqueòlegs, i els arquitectes Francesc Català Roca, Gemma Vendrell i Joan Esquius; el Castell de Prades (Baix Camp), a càrrec de Carme Subiranas i Jordi Morera, arqueòlegs i de l’arquitecte Pau Jansà; Ca Robusté, a Valls (Alt Camp), a càrrec de Moisés Díaz, arqueòleg; i de l’arquitecta Maria Cartanyà Clols; La gestió de l'aigua a la Cartoixa d’Escaladei, a La Morera de Montsant (Priorat), a càrrec de Josep Maria Vila, arqueòleg i de l’arquitecte Carles Brull, i Mas Solà, a El Montmell (Baix Penedès), a càrrec de l’arqueòleg Isidre Pastor, de l’arquitecte Oliver Segura Monreal i de l’historiador i documentalista Joel Colomer Casamitjana. D’altra banda, el 26 de novembre, al matí, a Forès (Conca de Barberà), tindrà lloc una ponència sobre el Mirador de Forès a càrrec de l’arqueòleg Isidre Pastor i l’arquitecte Josep Amill.

L’accés a la cultura, una prioritat del Departament

Un dels eixos principals de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui accés a la cultura. Les Jornades d’Arqueologia són una iniciativa que respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, apropant a la ciutadania els resultats de l’activitat arqueològica per poder gaudir-la i alhora poder ser ambaixadors del patrimoni català al món.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia