Barcelona lliura el Premi Hipàtia a Nancy Cartwright per les seves contribucions a la recerca filosòfica : Servei de Premsa

Barcelona lliura el Premi Hipàtia a Nancy Cartwright per les seves contribucions a la recerca filosòfica

27/10/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La recerca de la professora Nancy Cartwright ha portat a una nova comprensió de la naturalesa de les teories científiques i de la causalitat

El guardó l’atorga l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea en el marc del Pla Barcelona Ciència

Barcelona ha lliurat avui el Premi Hipàtia a la professora de filosofia a la Universitat de Durham i directora del Centre for Humanities Engaging Science and Society (CHESS) Nancy Cartwright. Amb aquest guardó d’àmbit europeu se li reconeixen les seves destacades contribucions a la recerca filosòfica, a través de les quals s’ha arribat a una nova comprensió de la naturalesa de les teories científiques i de la causalitat. El seu treball ha tingut conseqüències de gran abast per a diferents camps del coneixement, des de les ciències naturals, a les socials i humanes. Les aportacions de Nancy Cartwright han establert les bases d’un enfocament que combina rigor i realisme i que té com a objectiu una política basada en l’evidència. Això ha tingut un gran impacte  en la societat i en les polítiques d’arreu tant a dins com a fora del continent europeu.

 

 

 

Amb aquest guardó es tanca el primer cicle del premi – format per tres edicions que es van iniciar l’any 2018- , fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i l’Academia Europaea, en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023. Totes dues institucions valoren l’èxit que ha tingut aquesta iniciativa, i es plantegen donar-li continuïtat fent-lo créixer.

L’Academia Europaea i la seva seu a Barcelona, la Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), han expressat el seu orgull per l’associació amb l’Ajuntament de Barcelona. “De nou, l’Ajuntament ha atorgat el premi Hipàtia a una erudita estel·lar, Nancy Cartwright, filòsofa com ho va ser la primera gran científica coneguda, Hipàtia d’Alexandria”, ha manifestat la presidenta de l’Academina Europaea, Marja Makarow.

També el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha mostrat la seva satisfacció: “Aquesta tercera edició del Premi Hipàtia consolida aquest reconeixement al talent científic europeu i també la col·laboració entre l’Ajuntament i una institució científica tan rellevant com és l’Academia Europea. Per Barcelona és un orgull tenir una seu de l’Acadèmia a la ciutat i seguirem treballant per fer créixer els seus projectes científics i de comunicació de les ciències naturals, les ciències socials i les humanitats”.

La filòsofa de la ciència Nancy Cartwright va centrar l’inici de la seva carrera en la filosofia de la física. Posteriorment es va dedicar a les ciències socials i econòmiques, parant especial atenció a la causalitat, l’evidència i el modelatge. La seva investigació recent s’ha ocupat de l’evidència científica, l’objectivitat i la manera de posar en funcionament el coneixement científic, sobretot per millorar la deliberació de polítiques, com ara el projecte “Knowledge for Use” [K4U]. També ha treballat en projectes educatius, de protecció infantil i desenvolupament internacional. Actualment és professora de filosofia a la Universitat de Durham i professora distingida a la Universitat de Califòrnia a San Diego. Anteriorment va treballar a la Universitat de Stanford i a la London School of Economics. A més a més, és professora honorífica de Tsing Hua a la National Tsing Hua University de Taiwan, i professora visitant a l’Institut per al Futur del Coneixement de la Universitat de Johannesburg. Ha estat guardonada doctora honoris causa per la Universitat de Saint Andrews i per la Southern Methodist University.

Nancy Cartwright ha participat en un gran nombre de projectes interdisciplinaris al llarg de la seva carrera i ha escrit o ha estat coautora de nombrosos llibres, els més recents dels quals són: The Tangle of Science: Reliability beyond Method, Rigor and Objectivity (amb Jeremy Hardie, Eleonora Montuschi, Matthew Soleiman i Ann Thresher, que es publicarà properament); A Philosopher Looks at Science (que es publicarà properament); Nature the Artful Modeler: Lectures on Laws, Science, How Nature Arranges the World, and How We Can Arrange It Better (2019), Improving Child Safety: deliberation, judgment and empírical research (amb E. Munro, J. Hardie & E. Montuschi – 2017), Evidence: For Policy and Wheresoever Rigor is a Must (2013) i Evidence Based Policy: A Practical Guide to Doing it Better (amb J. Hardie – 2012). També ha coeditat tres col·leccions: Rethinking Order: After the Laws of Nature (amb K. Ward – 2016), Philosophy of Social Science: A New Introduction (amb Eleonora Montuschi – 2014) i Idealization XII: Correcting the Models. Idealization and Abstraction in the Sciences (amb MR Jones – 2005).

El jurat de selecció de la tercera edició del premi l’han format cinc membres proposats per l’Academia Europaea i per l’Ajuntament de Barcelona: ​​ Björn Wittrock (President), professor emèrit de la Universitat d’Uppsala i director fundador i membre permanent del Swedish Collegium for Advanced Study, Suècia; Genoveva Martí, professora d’investigació ICREA a la Universitat de Barcelona; Alexander Fidora, professor d’investigació ICREA a la Universitat Autònoma de Barcelona; Maria Dolors Garcia-Ramon, professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Ricard Guerrero (secretari), director acadèmic de l’AE-BKH.

 

Un premi per impulsar la ciència i realçar el valor de la recerca de primer nivell

El Premi Hipàtia és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea, en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 per projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació. L’objectiu principal és impulsar la ciència, promoure, donar suport i realçar el valor de la recerca de primer nivell que es duu a terme a Europa i donar a conèixer l’impacte que aquesta recerca té en la societat.

La convocatòria està dirigida a científics, científiques, investigadors i investigadores que hagin desenvolupat la seva feina de recerca en un país europeu i que hagin assolit l’excel·lència en la seva trajectòria en el més alt nivell internacional, una influència positiva en la societat i el benestar social i impacte en diferents àmbits del coneixement. Les nominacions les han de presentar els membres de l’Academia Europaea.

És un premi que segueix un cicle de tres edicions – cicle que justament es tanca en aquesta tercera- en què cada any s’estableix com a temàtica una de les tres àrees principals del coneixement:

El nom del premi ret homenatge a Hipàtia d’Alexandria (circa 344-415), científica i filòsofa que va abastar i divulgar totes les disciplines acadèmiques conegudes en la seva època i que, per aquest motiu, va ser assassinada per un grup mogut per la ignorància i el fanatisme.

El guanyador de la primera edició del Premi Hipàtia (2018), dedicat a l’àrea de coneixement de ciència i tecnologia, va ser László Lovász, matemàtic i professor de la Universitat Eötvös Loránd, de Budapest (Hongria), per la seva destacada trajectòria en el camp de les matemàtiques i per l’aportació que va fer al progrés social. En la segona edició del premi (2020), dedicada a l’àrea de les ciències de la vida i de la salut, la premiada va ser Ilaria Capua, professora i directora del One Health Center of Excellence de la Universitat de Florida (EUA), per la seva trajectòria professional dedicaca a l’estudi de les infeccions virals d’origen zoonòtic que es poden transmetre als humans.

 

Academia Europaea i Barcelona Knowledge Hub

L’Academia Europaea és una associació no governamental d’abast europeu que té com a objectiu la promoció de l’excel·lència en el desenvolupament de les ciències naturals, de les ciències socials i de les humanitats. Els seus membres són científics i acadèmics que pretenen col·lectivament promoure l’educació i la recerca. Fundada el 1988, actualment té més de 4.500 membres i compta amb experts de primer nivell internacional en diversos camps de totes les àrees del coneixement humà.

El Barcelona Knowledge Hub, creat el 2013, és la subseu de l’Academia Europaea per a la regió mediterrània i del sud d’Europa. Promou activitats d’interès per als membres de la regió, com també per a la comunitat científica en general, amb l’objectiu de contribuir a la consolidació d’una àrea europea genuïna d’innovació, recerca i educació.





Paraules clau

Nancy Cartwright/ Premi Hipàtia/