24/10/2022

Un projecte coordinat per la URV oferirà serveis climàtics adaptats a la pràctica d’esports nàutics

A través d'una pàgina web es podran consultar els dies òptims per realitzar activitats recreatives al litoral en funció del tipus d’esport o del nivell de dificultat, entre altres aspectes

El canvi climàtic ha transformat l’ecosistema litoral. Aquesta alteració també afecta les activitats recreatives que tenen el mar i la costa com a protagonistes. Surf, pàdel surf, rem o kite surf són esports que depenen d’unes condicions del clima cada vegada més canviants. Ara, un projecte coordinat pel Centre en Canvi Climàtic (C3) del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili està analitzant la variabilitat espacial i temporal dels recursos que el mar ofereix per a la pràctica d’aquests esports. L’objectiu és desenvolupar una eina que permeti la presa de decisions climàticament intel·ligents on es puguin consultar els dies òptims per a la pràctica d’activitats de recreació nàutica, s’ofereixi informació per desenvolupar campanyes que desestacionalitzin i desconcentrin l’activitat turística isense que es perdi de vista la cerca de societats, llocs i comportaments sostenibles. Tot això s’oferirà a partir d’una pàgina web. El projecte TURLIT-ODS s’està desenvolupant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calafell i el suport de la Diputació de Tarragona i la intenció és que els resultats siguin extrapolables a altres localitats costaneres de la demarcació.

En la primera fase del projecte, que va començar fa mig any, el grup investigador va fer un estudi previ tant de la situació climàtica de la zona de Segur de Calafell i dels serveis que s’hi ofereixen al seu litoral. “Hi ha efectes del canvi climàtic que ja són palpables, com per exemple la gran afectació que pateixen les platges com a resultat de la urbanització que es troben a primera línia de costa. Quan es produeix un temporal, com que el sistema de dunes ha estat modificat, aquestes no poden exercir la seva funció protectora de la costa”, explica Anna Boqué, una de les investigadores que participen en aquest projecte.

També s’ha observat que l’oferta de les activitats turístiques marítimes, en algunes ocasions, es cenyeixen estrictament a la temporada d’estiu: juliol i agost. L’equip investigador, a través de l’anàlisi de les seves dades, ha comprovat que hi ha altres mesos en què és possible la pràctica d’aquestes activitats. “Volem que les empreses i els municipis puguin aprofitar la demanda en mesos com el setembre, en què les condicions per practicar pàdel surf són òptimes”, afegeix la investigadora. A la vegada, a través d’aquest projecte també es vol fer prendre consciència de què els temporals fan que algunes activitats s’hagin de deixar de practicar.

Aquest proper divendres, i en el marc del projecte, està prevista una jornada de co-creació al port de Segur de Calafell adreçada a administracions, empreses i particulars interessats en la pràctica d’aquestes activitats esportives. En un primer lloc es vol fer una sessió de sensibilització sobre la problemàtica des d’un punt de vista climàtic i entendre, de forma ràpida i senzilla, què és el temps, el clima i en què consisteix el canvi climàtic. Posteriorment es buscaran solucions conjuntes a les possibles amenaces detectades.

El treball del grup de recerca a partir d’aquesta jornada serà extraure la informació obtinguda i dissenyar uns indicadors “que calcularem amb una metodologia que hem desenvolupat, en la que intervenen dades atmosfèriques, oceàniques, també algunes sobre aspectes socials i les pujarem a una plataforma que sigui accessible a totes les parts interessades”, explica Boqué. El resultat serà una pàgina web d’accés públic que inclogui informació de servei per poder prendre decisions. L’esportista podrà conèixer, per exemple, quins s’espera que siguin els dies més òptims per a la realització d’un esport marítim concret tenint en compte, entre altres aspectes, el nivell d’expertesa. O una administració pública podrà decidir si organitzar o no un esdeveniment esportiu al mar en una època determinada consultant quina és la tendència a nivell climàtic que s’espera per a la temporada. També permetrà les empreses que promouen activitats turístiques desestacionalitzar i desconcentrar la seva oferta.

L’aplicació d’aquest projecte també mira de tenir cura d’aspectes mediambientals. “Promovem que es realitzin activitats que tinguin el mínim impacte possible al territori i tindrem en compte les zones que sigui necessari protegir per prendre solucions basades en la natura”, conclou la investigadora.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*