Recerca i Universitats

Conseller Nadal

Durant la compareixença al Parlament per presentar les línies mestres del seu mandat al capdavant del Departament de Recerca i Universitats

El conseller Nadal destaca "la qualitat i l'excel·lència" com a requisits indispensables del sistema de recerca i universitats

query_builder   15 novembre 2022 18:30

event_note Nota de premsa

Durant la compareixença al Parlament per presentar les línies mestres del seu mandat al capdavant del Departament de Recerca i Universitats

El conseller Nadal destaca "la qualitat i l'excel·lència" com a requisits indispensables del sistema de recerca i universitats

  1. Nadal també subratlla que “l’equitat en l’accés és un compromís moral i la igualtat de gènere una voluntat ferma i un compromís polític”
  2. Es preveu ampliar la matrícula gratuïta dels estudis universitaris a les famílies monoparentals, les víctimes de violència masclista fora de la parella i l’estudiantat de cicles formatius amb matrícula d’honor
  3. La Llei de la ciència de Catalunya desplegarà l’estratègia catalana d’igualtat de gènere en la ciència
  4. Es promourà un nou Pla d’Inversions de les universitats públiques de Catalunya i una nova convocatòria de recerca contra el canvi climàtic
Conseller Nadal{"name":"2022/11/15/18/07/42d189c7-2ca1-4083-8c70-bb4ad08975c2.JPG","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":202457}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat “la qualitat i l’excel·lència” com a requisits indispensables del sistema de recerca i universitats, juntament amb “l’equitat en l’accés i la igualtat de gènere” com a “compromisos morals i polítics”. Ho ha assegurat durant la seva compareixença parlamentària per presentar les línies mestres del seu mandat al capdavant del Departament de Recerca i Universitats.

El conseller Nadal ha subratllat que “la rellevància i el reconeixement” de totes les institucions del sistema català de recerca i universitats “està fora de qualsevol dubte” i que el repte que es planteja és “seguir creixent en l’excel·lència de la recerca i de la producció científica, millorar les prestacions de la docència com a imperatiu per garantir el futur dels nostres joves i assolir nivells de transferència que responguin a paràmetres homologables a escala internacional i específicament de la Unió Europea”.

Així mateix, el conseller Nadal ha assegurat que per assolir el canvi necessari en transferència i innovació cal que el sistema posi “el capital humà en el centre” i actuï en tres pilars bàsics: “l’educació general o obligatòria i la formació de les persones al llarg de tota la vida, la creació de nou coneixement per mitjà de la relació i l’aplicació d’aquest coneixement gràcies a la innovació”.

Pel que fa a les polítiques d’equitat i d’igualtat de gènere, el conseller Nadal s’ha referit al pressupost pendent d’aprovació per al 2023 i a la previsió d’ampliar la matrícula gratuïta dels estudis universitaris a les famílies monoparentals, les víctimes de violència masclista fora de la parella i l’estudiantat de cicles formatius amb matrícula d’honor. El pròxim Decret de Preus també inclouria la supressió del recàrrec de 40% en el preu públic dels crèdits universitaris per a aquells titulats en situació d’atur que vulguin tornar a estudiar.

A banda de continuar treballant amb el Departament d’Igualtat i Feminismes en un protocol-guia per tal d’orientar les pautes d’actuació en casos d’assetjament, el desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya també preveu desplegar l’estratègia catalana d’igualtat de gènere a la ciència. D’aquesta forma s’afavorirà l’adopció de mesures en contra dels biaixos per raó de gènere i es fixarà l’impuls de la paritat entre dones i homes en tots els àmbits del sistema de coneixement.

En relació amb la Llei de la ciència de Catalunya, el conseller Nadal ha destacat com a “objectiu immediat” l’aprovació d’aquesta llei, actualment en tràmit parlamentari, per tal de procedir “de manera immediata” al seu desplegament que, a banda de l’estratègia catalana d’igualtat de gènere en ciència, també inclou el Pla estratègic universitari en recerca d’excel·lència, l’estratègia d’innovació i transferència de coneixement de Catalunya i l’estratègia catalana de ciència oberta, entre d’altres.

Pla d’enfortiment de la llengua catalana

Un altre desplegament que ja s’ha iniciat és el del Pla d’enfortiment de la llengua catalana al sistema universitari i de recerca. El conseller Nadal ha anunciat que el pla, aprovat en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya –organisme que aplega el Govern i les 12 universitats catalanes– farà un nou pas endavant amb la constitució, el pròxim mes de desembre, de la comissió de seguiment. Un pla que, en paraules del conseller, “serà sempre una referència per assegurar el ple desenvolupament de la llengua catalana com a llengua vehicular”.

En la presentació de les accions a desenvolupar en aquest mandat, el conseller de Recerca i Universitats ha posat l’accent “en un nou temps i una nova política adaptada a les necessitats del segle XXI”. En aquest línia, ha afirmat que “és prioritari avançar pel camí de les polítiques concretes, tangibles, possibles i plausibles” i assumir el compromís de “millorar el finançament de les universitats, els centres i els grups de recerca, modernitzar les infraestructures i rejovenir les plantilles”.

Nou pla d’inversions per a les universitats públiques

En l’àmbit universitari, i juntament amb les polítiques d’equitat en l’accés, el conseller Nadal ha anunciat un nou Pla d’Inversions de les Universitats públiques de Catalunya (PIU) per al període 2023-2026 que, amb la previsió pressupostària per al 2023, sumaria 15 milions anuals més que l’anterior i arribaria fins als 51 milions d’euros. A més, Nadal ha afegit que a mida que pugui augmentar la dotació pressupostària es podria modificar i ampliar el PIU aprovat.

En l’àmbit de les polítiques de personal, el conseller Nadal ha explicat que es promocionarà professorat associat a la categoria de lector per esmenar la precarietat laboral i millorar la qualitat de la docència. Es calcula que el nombre d’associats pendents d’estabilitzar és de 827.

Altres actuacions seran la pròxima aprovació del model de formació dual a Catalunya com a peça clau per al desenvolupament de programes específics que vinculin l’educació universitària i la formació professional, així com l’increment de les places de Medicina per al pròxim curs 2023-2024. “L’abordarem amb cura i atenent la complexitat inherent als estudis de medicina, les pràctiques hospitalàries i el diferencial de retorn territorial dels graduats a les universitats catalanes”, ha dit el conseller Nadal.

Noves convocatòries en l’àmbit de recerca i nous programes estratègics en l’àmbit de la innovació

El conseller Nadal també ha anunciat una nova convocatòria de recerca contra el canvi climàtic a la qual es destinaran 15 milions d’euros en dos anys. Així mateix, es destinaran 5 milions d’euros més a la convocatòria de Projectes singulars per a la recerca 2023-2027 i s’ampliarà el programa d’aportacions al finançament basal dels centres CERCA amb una aportació total de 75 milions d’euros.

Pel que fa als nous programes estratègics en l’àmbit de la innovació, el conseller de Recerca i Universitats ha destacat que s’ha començat a treballar en la millora del sistema d’acreditacions perquè introdueixin criteris de transferència i impacte en els criteris d’avaluació. Paral·lelament, es continuarà impulsant el Fons FITA com a nou instrument de capital risc amb finançament públic-privat, així com el programa Indústria del Coneixement on es preveu la creació d’una nova subvenció per validacions inicials de projectes, entre d’altres.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia