Innovació, art i tecnologia ‘made in’ UPC, a PUZZLE X

+
Descarregar

Imatge de Julien Tromeur (Unsplash)

La UPC té un espai destacat a la segona edició de PUZZLE X, el congrés sobre els materials de frontera, que té lloc a Fira de Barcelona del 15 al 17 de novembre.

16/11/2022

La segona edició de PUZZLE X reuneix experts d’àmbit internacional de la ciència, la tecnologia i la innovació al voltant dels anomenats frontier materials i les tecnologies deep tech; i comptarà amb la participació destacada d’experts i projectes de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC).

El dimecres 16 de novembre, a les 18 hores, té lloc la sessió ‘Matter Expressionism’, en què es presentaran diversos projectes i creacions en què l’art i la tecnologia s’han donat de la mà. Diferents artistes i científics explicaran, en pocs minuts, els seus projectes, fent ús d’una gran pantalla en què es projectaran les creacions artístiques o el procés de realització.

Entre les obres que es presenten, hi figuren dos projectes amb “segell UPC”. Per una banda, Anna Díaz, de la productora Hamill Industries, presentarà ‘AI Transmutatuations’, una evolució de l’obra que es va presentar a l’AI and Music Festival: un espectacle de dansa interactiva en què s’ha aplicat la intel·ligència artificial (IA) al món del ball, creat en col·laboració amb investigadors de l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la UPC.

Per altra banda, Eloi Mauduell i Santi Vilanova, cofundadors de Play Modes, presentaran ‘Graphic Sonification’ diferents projectes artístics basats en el desenvolupament de software, disseny interactiu i investigació sonora. Entre les iniciatives en què treballen s’inclouen col·laboracions amb estudiants i professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB).

El professor Hiroshi Ishii, del MIT Media Lab; Sergi Jordà, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Ilyas Khan, CEO de Quantinuum, completen el panell de presentacions, moderat per Antònia Folguera, comissària del Sònar +D.

El mateix dimecres, a les 13 hores, Xavier Estaran, del Servei de Gestió de la Innovació, participa a la taula rodona ‘DEEP Tech & Future’, promoguda per Barcelona Activa, i en què es parlarà sobre l’impuls de l’ecosistema deep tech a Catalunya.

I a les 15.20 h, l’investigador Eduard Alarcón, del Departament d'Enginyeria Electrònica i professor de l’ETSETB, moderarà la taula rodona que, sota el títol ‘Quantum + Semiconductor’, reunirà científics i experts en tecnologies quàntiques: Samira Nik, de Quantum Tech (European Innovation Council); Elena Blokhina, de la University College Dublin (Irlanda); Artur Garcia, de Qilimanjaro, i Deep Prasad, de Quantum Generative Materials (Genmat).

El rol de les universitats tecnològiques
Per altra banda, el dijous 17 de novembre, a les 12.20 hores, serà el torn del panell d’experts ‘Frontier Tech for a Sustainable Future’, en què es debatrà sobre l’impacte social de les grans universitats tecnològiques, el seu paper per afrontar els grans reptes de la humanitat i per assolir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides; i la importància de l’accés obert i la ciència ciutadana, entre d'altres qüestions. Hi participarà Daniel Crespo, rector de la UPC; Josh Gladden, vicerector de Recerca de la University of Mississippi, als Estats Units; i Soraya Hidalgo, responsable d’Aliances Estratègiques, Patrocini i Mecenatge de la UPC. Amb la moderació de Cristina Gallach, comissionada especial per a l’Aliança per la Nova Economia de la Llengua del  Ministeri d’Economia.

L'investigador Eduard Alarcón també intervindrà, a les 13.50 hores, en el panell d'experts 'Frontier Tech: Sustainability & Security'.

A PUZZLE X també hi han participat investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i del Barcelona Supercomputing Center –Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), entitats de recerca vinculades a la UPC.