Recerca i Universitats

Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

El Departament de Recerca i Universitats se suma a la lluita per a l'erradicació de la violència masclista

query_builder   24 novembre 2022 12:37

event_note Nota de premsa

Amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

El Departament de Recerca i Universitats se suma a la lluita per a l'erradicació de la violència masclista

  1. El manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya afirma que universitats i centres de recerca han de ser referents en matèria d’igualtat i eliminació de la violència contra les dones
  2. També denuncia que la violència masclista és fruit d’una dinàmica estructural patriarcal, i recorda que el sistema de coneixement no se n'escapa
Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones{"name":"2022/11/24/12/32/a070a200-05a4-42c9-bc2a-1b245be0bc0e.jpeg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":132132}


El Departament de Recerca i Universitats, a través d’un comunicat de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya(CIC), se suma a la lluita per a l’eradicació de la violència masclista, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La Comissió de Dones i Ciència del CIC subratlla en el document, fet públic avui, que “les universitats i els centres de recerca, com a generadors i transmissors de coneixement i valors, han d’esdevenir institucions referents en matèria d’igualtat i de compromís per a l’eliminació de tota violència contra les dones.” Així mateix, denuncia que aquesta violència és fruit d’una dinàmica estructural patriarcal, de la qual el món universitari i de recerca no se n’escapa.

El manifest “Erradiquem les violències masclistes a les universitats i als centres de recerca” diu que per avançar en la protecció i defensa dels drets de les dones davant la violència de gènere, és necessita la implicació conjunta de tothom en tots els àmbits de competència. És per això que des del Departament es porten a terme diferents accions com ara la feina que s’està fent de manera coordinada en el marc de la Comissió Dones i Ciència del CIC per tal de millorar l’eficiència dels protocols contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en totes les universitats catalanes. El manifest també recorda que en els darrers anys, les universitats i els centres de recerca han desenvolupat projectes amb els fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, i el CIC ha posat en marxa, amb aquests fons i també amb els propis, els ajuts INDOVIG (Innovació Docent en Violència de Gènere).

El comunicat fa especial èmfasi en l’augment del ciberassetjament i les violències digitals envers les dones, els casos de submissió química i els feminicidis de tot tipus, i recorda la figura de la jove iraniana Mahsa Amini, assassinada el passat mes de setembre a mans de la policia iraniana per incompliment de les estrictes normes del hijab.

Departament de Recerca i Universitats amb la igualtat de gènere

El Departament de Recerca i Universitats treballa en el desplegament de diverses iniciatives a favor de la igualtat de gènere i per a l’eradicació de la violència masclista com ara, d’acord amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, l’elaboració un protocol-guia per tal d’orientar les pautes d’actuació en casos d’assetjament. Pel que fa a la futura Llei de la ciència de Catalunya, també inclou l’estratègia catalana d’igualtat de gènere a la ciència. Una estratègia que contempla l’adopció de mesures específiques per avançar cap a la igualtat de gènere en el sistema de recerca, desenvolupament i innovació; la inclusió de personal expert en gènere en els òrgans d’avaluació i assessorament; la composició equilibrada d’òrgans de govern; així com la possibilitat d’incorporar línies de finançament específiques.

La Comissió Dones i Ciència del CIC, creada el 2005, impulsa i desenvolupa les polítiques d’igualtat de gènere en l'àmbit de l'educació superior i la recerca amb l’objectiu d’assolir una transversalitat de la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la vida política, laboral i social.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia