Per commemorar aquest aniversari, s’ha fet un acte a la Delegació del CSIC, amb l’assistència de la secretària general de política científica del Ministeria de Ciencia i Innovació, la presidenta del CSIC i la delegada de Govern a Catalunya.

Fa 80 anys, el novembre del 1942, es van iniciar la presència i activitats del CSIC a Catalunya. Va ser a través de la firma que donava peu a la creació oficial de la Delegació a Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la primera que es va constituir com a tal a tota Espanya.

Per commemorar aquest aniversari, s’ha celebrat un acte a la Delegació, amb l’assistència de la secretària general de política científica, Raquel Yotti, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, la Delegada de Govern, Maria Eugenia Gay, els vicepresidents del CSIC, i el delegat institucional del CSIC a Catalunya, Luis Calvo.

L´acte ha comptat amb l´assistència dels directors i gerents dels centres del CSIC a Catalunya, representants d´universitats, de l´Ajuntament i nombroses entitats que formen part del sistema català d´R+D.

21 centres realitzant investigació capdavantera

Si els inicis del CSIC a Catalunya es vinculen a la investigació a l’àrea d’humanitats, la història medieval, la musicologia i la filologia, actualment la investigació s’ha estès a múltiples disciplines. A hores d’ara es realitza investigació capdavantera en els àmbits de la microelectrònica, la nanotecnologia, la biomedicina, el medi ambient, les ciències de l’espai, la geologia, la intel·ligència artificial, l’economia i la gestió dels recursos pesquers, aportant coneixement qualitativament important com és tot allò referit a la contaminació urbana.

El CSIC a Catalunya esta present a través de 21 centres (14 propis, 3 mixtos, 4 associats), 3 unitats administratives i de gestió, a més de la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat i la pròpia Delegació.

Compta amb un equip humà de prop de 1700 persones. A més, gestiona dues grans infraestructures científiques singulars. D’una banda, la Sala Blanca de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, ​​una instal·lació de 1500 metres quadrats dedicada a la Micro i Nano fabricació (SBCNM), que s’ubica al campus de la UAB. D’altra banda, les bases antàrtiques espanyoles i els vaixells oceanogràfics de recerca gestionats per la Unitat de Tecnologia Marina (UTM). La flota de vaixells oceanogràfics científics que gestiona la UTM són actualment quatre i en un futur breu s’ampliarà amb l’Odón de Buen, amb tecnologia d’avantguarda i que serà el vaixell d’investigació oceanogràfica més gran de la flota espanyola.

Igualment, el CSIC participa al sistema català d’I+D+i, formant part dels patronats d’entitats com el Parc Científic de Barcelona, ​​el Parc de Recerca de la UAB, IDIBAPS, IEEC, BES, FEA, CETAQUA i manté estretes relacions amb el Sincrotró Alba o el CSUC.

Inicis històrics

Les activitats del CSIC a Catalunya es van articular, primer, a través de col·laboracions amb institucions com ara l’Arxiu Històric Municipal de Barcelona, ​​la Biblioteca de Catalunya i, sobretot, amb la Universitat de Barcelona (UB).

Un dels projectes de recerca vius més antics és el Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae, un glossari de llatí medieval de fonts catalanes de l’any 800 al 1100. Actualment es desenvolupa a la Institució Milà i Fontanals del CSIC, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona. Això va permetre que, el 1956, s’iniciés l’anomenada “Escola de Filologia del CSIC”, dirigida aleshores pel catedràtic Marià Bassols de Climent, que va començar a treballar en l’anàlisi i el buidatge de textos llatins hispànics medievals, continuant la tasca que havia iniciat Balari i Jovany a finals del segle XIX i que Nicolau d’Olwe havia continuat ja al segle XX. Molt aviat es va fer evident la dificultat de fer un glossari únic europeu, ja que el llatí en diferents territoris evolucionava cap a diferents llengües. Aleshores es va veure la conveniència d’iniciar un glossari de fonts documentals catalanes, que es va materialitzar en l’actual Glossari Mediae Latinitatis Cataloniae.

 

 

 

CSIC Catalunya Comunicació

La secretaria general de política científica, Raquel Yotti, en su intervención.
La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, ha repasado la historia del CSIC en Cataluña y hecho hincapié en la colaboración entre las instituciones desde los inicios

A dalt, la secretària general de política científica, Raquel Yotti, a la seva intervenció. A sota, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, que ha repassat la història del CSIC a Catalunya i ha posat èmfasi en la col·laboració entre les institucions des dels inicis (imatges: Sonia Troncoso).