Recerca i Universitats

Premis Pioner

Conseller Nadal: "Els Premis Pioner són el nexe entre els centres CERCA, la universitat i carreres professionals amb la vista posada en la transferència de coneixement"

query_builder   22 desembre 2022 16:13

event_note Nota de premsa

Conseller Nadal: "Els Premis Pioner són el nexe entre els centres CERCA, la universitat i carreres professionals amb la vista posada en la transferència de coneixement"

  1. Els guardons concedits per la Institució CERCA distingeixen investigadors i investigadores que elaboren una tesi doctoral amb resultats clarament orientats al mercat i a l’empresa
  2. En l’edició 2022, han reconegut set tesis amb alt component de transferència de coneixement i dirigides des de cinc centres CERCA: VHIR, CVC, CIMNE, IREC i ICNS
  3. Pel conseller Nadal, els premis s’alineen amb la Llei de la ciència de Catalunya fent “encaixar l’excel·lència de la recerca en l’àmbit universitari amb l'estabilització del sistema català de recerca”
Premis Pioner{"name":"2022/12/22/15/24/21f7e042-2aee-4ed0-bae2-092a7bcd6b84.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":324614}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha presidit el lliurament dels Premis Pioner 2022, concedits per la Institució CERCA per distingir les tesis de recerca orientades a la transferència de coneixement al mercat i a l’empresa. El conseller ha posat en valor que els “Premis Pioner representen el nexe inevitable entre els centres CERCA, la tesi com a instrument universitari i el senyal de sortida per a una carrera professional en recerca amb la vista posada en la transferència de coneixement”.

En opinió de Nadal, els guardons avui concedits estan alineats amb els objectius de la Llei de la ciència de Catalunya, que ambiciona “encaixar l’excel·lència de la recerca en l’àmbit universitari amb l'estabilització del sistema català de recerca vinculat al sistema CERCA”. Pel titular de Recerca i Universitats, és rellevant que “en una jornada com avui aconseguim lligar en el seu conjunt el sistema català de coneixement amb unes tesis doctorals que sumen moltes sinergies, començant les dels propis investigadors i investigadores, però també les dels centres de recerca i les universitats”.

El conseller ha volgut reconèixer el valor de la feina dels investigadors i investigadores guardonats, amb “tesis doctorals que comporten un gran esforç al darrere i que comparteixen un component de transferència de coneixement, amb efectes en alguns casos d'ocupabilitat immediata i en d’altres en forma de desenvolupament de teixit empresarial a partir d’empreses derivades”.

Els set investigadors i investigadores de centres CERCA premiats en l’edició 2022 dels Premis Pioner han estat:

  1. Eva Coll de la Rubia. El jurat ha valorat que la tesi descriu el desenvolupament de panells de biomarcadors en fluids uterins que permeten una avaluació objectiva i més precisa del risc preoperatori per a pacients amb càncer d'endometri. Tesi dirigida des del Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR).
  2. Vacit Oğuz Yazici. Recerca sobre l’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) en millorar la identificació automàtica de peces de roba i el tractament automatitzat del color, dos processos clau vinculats al tractament d’imatges en el sector de la moda. Tesi sota direcció del Centre de Visió per Computador (CVC).
  3. Fabiola Cavaliere. Treball descriptiu d’una tecnologia d’aprenentatge automàtic anomenat Proper Generalized Decomposition method (PGD), que permet repensar el paradigma del disseny i de les simulacions complexes i les revisions estructurals associades. Tesi dirigida des del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE).
  4. Carlos G. Jiménez Jiménez. El jurat ha destacat l’anàlisi sistemàtica i funcional del complex remodelador de la cromatina depenent d'ATP mSWI/SNF en cèl·lules de neuroblastoma, punt de partida prometedor per al desenvolupament d'una estratègia terapèutica pionera. Sota la direcció del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
  5. Pedro Vidal Fuente. Treball sobre el material absorbent quasi unidimensional Sb2Se3 (Triselenid d'antimoni) i la seva aplicació en cel·les solars per a la generació d’energia fotovoltaica, una tecnologia molt atractiva per a la seva industrialització. Tesi dirigida per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
  6. Viktoria Golovanova. Recerca centrada en el disseny de catalitzadors plasmònics basats en Ni per a reaccions de combustibles renovables, així com el seu estudi estructural, òptic i funcional, vitals per a la millora de la seva viabilitat industrial. Tesi sota direcció de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
  7. José Manuel de la Cruz Sánchez. La tesi presenta uns resultats en què els elèctrodes basats en el grafè, amb la seva estabilitat, biocompatibilitat i extraordinàries capacitats elèctriques, són eines extremadament valuoses per realitzar estudis de neurociència in-vitro i in-vivo. Sota direcció de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Els Premis Pioner reconeixen aquells investigadors i investigadores d’un centre CERCA que acaben d’elaborar una tesi doctoral amb resultats clarament orientats al mercat. En les nou convocatòries dels guardons celebrades des de l'any 2014 s'hi ha presentat un total de 169 participants i s'han distingit 43 projectes. El 49% de les propostes han estat presentades per investigadores i el 48% de les persones guardonades han estat dones.

A banda del conseller Nadal, també han pres part en l’acte de lliurament dels guardons el director de CERCA, Lluís Rovira Pato; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; el director general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori, Xavier Aldeguer i Manté, i el director general de Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas i Castellà.

Els membres del jurat dels premis d’enguany ha estat per la directora del Health Entrepreneurship Program al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Nadia Pons; la directora d’Innovació a Biocat, Núria Martí; l’Investment & Portfolio Manager del programa The Collider de Mobile World Capital Barcelona, Daniel Gonzálvez; la RBDM Southern Europe a AREOPA Group International i President de la Comissió d'Economia del Coneixement i Innovació del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Julià Manzanas; i el responsable de la unitat de Propietat Industrial i Intel·lectual d’ACCIÓ, Joan Sansaloni.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 207342

Fotografia 2

Fotografia 2 111577

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia